zaterdag 16 maart 2013

Hoeveel Nederlandse woorden kent u eigenlijk? Doe de test!

Door: Redactie − 16/03/13, 06:00
© Thinkstock.
Een internetspelletje moet aan het licht brengen welke woorden in het Nederlandse taalgebied begrepen worden. Spelen met taal voor de wetenschap.
Latuw. Vetelen. Narcis. Canneleren. Mondvlees. Rompertje. De woorden verschijnen in hoog tempo op het beeldscherm. Dit is een testje. En de proefpersoon die het testje uitvoert, moet aangeven of het langsflitsende woord wel of niet bestaat in het Nederlands.

Met pretlichtjes in de ogen volgt onderzoeker Marc Brysbaert wat de verslaggeefster van het testje bakt. Wanneer er honderd woorden de revue zijn gepasseerd, velt het computerprogramma een oordeel: de proefpersoon heeft x woorden goed beoordeeld en y fout. En daarmee zoveel procent van de test met goed gevolg afgelegd. Game over!
Niet tevreden? Gefrustreerd? Dan staat het u vrij nog zo'n testje te doen. En daarna nog een. Zo veel als u wilt. Want er zijn 75 duizend testwoorden beschikbaar en u krijgt er maar honderd per ronde. Fanatieke spelers kunnen dus lang lol hebben van dit wetenschappelijke onderzoek.

Het testspel waarbij deelnemers moeten beslissen of een gepresenteerd woord bestaat of niet, is vanaf vandaag gratis toegankelijk op internet. Spelers bewijzen de wetenschap een dienst, want ze werken mee aan een grootschalig taalkundig en psycholinguïstisch onderzoek. Dat vormt de vijfde editie van het Groot Nationaal Onderzoek. De hoofdvraag: welke en hoeveel woorden kennen we op dit moment?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten