woensdag 27 maart 2013

Nieuw ontdekte minisupernova is het onderdeurtje van alle supernova's

Door: Redactie − 27/03/13, 10:39
© The Harvard Smithsonian Center for Astrophysics. Een artist's impression van de nieuwe supernova Iax.
Amerikaanse astronomen hebben een nieuw soort supernova ontdekt. Het gaat om een minisupernova, omdat de sterexplosie - vergeleken met de 'gangbare' supernova's - opvallend zwak is.
Een supernova is een ster die een gigantische ontploffing ondergaat. Bij zo'n uitbarsting wordt een enorme hoeveelheid licht uitgestraald.

Het nieuwe type supernova, genaamd Iax, is een stuk zwakker en minder energiek dan de bekende supernova's. Supernova Iax ontstaat net als supernova type Ia - de helderste soort supernova - door botsende witte dwergen (sterren die aan het einde van hun levenscyclus zijn gekomen). Maar de nieuw ontdekte supernova kan witte dwergen niet volledig vernietigen, in tegenstelling tot type Ia.

Onderdeurtje
'Supernova type Iax is in wezen een minisupernova', vertelt Ryan Foley, hoofdauteur van het onderzoek, aan Space.com. 'Het is het onderdeurtje van het supernovanest.' Het onderzoek is gepubliceerd door The Astrophysical Journal.

Het onderzoeksteam identificeerde 25 voorbeelden van het nieuwe type supernova. De voorbeelden kwamen niet voor in elliptische sterrenstelsels (een bol- of lensvormig sterrenstelsel), die gevuld zijn met oude sterren. Dat wijst erop dat het nieuwe type supernova ontstaat uit jonge sterrenstelsels.

'Iax-supernova's zijn niet zeldzaam, maar gewoon heel zwak', legt Foley uit. 'Mensen hebben voor meer dan duizend jaar supernova's geobserveerd. Deze nieuwe soort zat al die tijd verstopt.'

Waarom de nieuw ontdekte supernova witte dwergen niet volledig vernietigt, is niet duidelijk voor de onderzoekers. 'Dat is een lastig probleem waar we momenteel aan werken', aldus Foley.
  • Het overblijfsel van de supernova N49.
  • Het supernovarestant W49B, mogelijk het jongste zwarte gat in de Melkweg.
  • © NASA. Een overblijfsel van supernova N 63A.
  • © NASA. De stoffige overblijfsels van RCW 86, de oudst gedocumenteerde supernova.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten