zondag 10 maart 2013

Britten gaan helemaal los op 'Gekste Dag', Nederlanders helemaal niet

Door: Thijs van Soest − 10/03/13, 08:00

BNN/VARA: Geen geld voor nieuwe editie

© ANP. Najib Amhali tijdens zijn - veel bekritiseerde - optreden voor 'De Gekste Dag'
Terwijl in Groot-Brittannië de grootste sterren en politici iedere keer weer in de rij staan om mee te doen, is het in Nederland tot nu toe één grote teleurstelling. De Gekste Dag, de Nederlandse versie van de Britse Red Nose Day, wil maar niet aanslaan en keert dit jaar niet meer, en vermoedelijk nooit meer, terug.

De tieneridolen van One Direction, zangeres Jessie J, BBC-presentator Graham Norton - die een hele nacht zijn talkshow gaat presenteren - en zelfs premier David Cameron: ze dragen allemaal bij aan de zoveelste Red Nose Day. Volgende week vrijdag 15 maart is het weer zover, de dag waarop vrijwel alle Engelsen meedoen aan de inmiddels traditionele tweejaarlijkse actie van het in 1985 door comedians opgerichte goede doel Comic Relief. Succesvol, wat heet: vorig jaar werd ruim 100 miljoen euro ingezameld voor hulpbehoevende kinderen en ouderen, zowel in Groot-Brittannië als in de rest van de (derde) wereld.
  • De speciale single van One Direction - de tienersensatie van dit moment.
De Gekste Dag
Een Nederlandse variant kon niet uitblijven en twee jaar geleden was het dan ook zover. Maar na die eerste keer, is er maar bar weinig meer vernomen van die 'Gekste Dag', de mooie gedachte erachter ten spijt: 'Er zijn ruim 350.000 kinderen die leven in armoede. Meer dan 200.000 ouderen voelen zich eenzaam. Te veel jongeren en ouderen staan buiten de maatschappij, en dat vinden wij van De Gekste Dag, niet okee', klonk het. Wat ging er mis?
Geen succes
Cabaretier Thomas van Luyn was één van de presentatoren. Hij liet daags voor de uitzending in een interview weten de actie een succes te noemen 'als hij breed aanslaat in Nederland en er volgend jaar een nieuwe De Gekste Dag komt'. Zover kwam het nog wel, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Breed aanslaan deed hij zeker niet. De tweede 'Gekste Dag' was op 29 mei 2012, maar was niet meer op tv te zien. De slotavond in het Amsterdamse Paradiso werd nog wel aangevoerd door Jan Jaap van der Wal, maar van de stoet bekende Nederlanders was verder weinig meer te zien.
  • © ANP.
    Brigitte Kaandorp en Valerio Zeno presenteerden in 2011 de eerste en laatste tv-show rond De Gekste Dag
Omroepen BNN en VARA laten weten dat ook een derde editie er wat hen betreft niet in zit. Een woordvoerder geeft 'de bezuinigingen op de publieke omroepen' de schuld: 'Met teruglopende budgetten moeten voortdurend programmatische keuzes worden gemaakt, helaas is dit daar één van.' De op zijn zachtst gezegd kritische ontvangst van de show in 2011 heeft daar volgens de omroepen 'niets mee te maken'.

Effect op vervolg
Guus Staats, woordvoerder van De Gekste Dag, denkt dat die recensies wel degelijk hun uitwerking hebben gehad op de bereidheid van omroepen om opnieuw mee te werken, zo stelt hij in een reactie. 'Ik denk wel dat dit effect heeft gehad op een eventueel vervolg. Maar we blijven het proberen, we hebben ideeën voor een andere opzet.'

Staats vertegenwoordigt de groep theatermakers die het initiatief nam voor de eerste Gekste Dag in 2011. Zij vinden Nederland nog steeds 'echt een land voor een eigen Red Nose Day'. Volgens Staats zijn er gesprekken gevoerd over een derde editie, maar die bleken tevergeefs: 'Dit jaar gaan we niks doen, omdat er onenigheid was met de mediapartner over de insteek van de actie. Maar we geloven er nog altijd in, het is nog niet te laat. Al kun je gewoon niet zonder grote media-aandacht, dan komt het niet over. Vandaar dat we nu even overslaan.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten