woensdag 20 februari 2013

'Niemand is erbij gebaat als eerwraak gelijk wordt gesteld aan andere vormen van moord op vrouwen'

OPINIE - Maja Mischke − 19/02/13, 19:03
© ANP. In Zaandam werd in 2004 een stille tocht gehouden om de Turkse vrouw te herdenken, die werd vermoord. De vrouw werd doodgeschoten door haar man voor het blijf van mijn lijf-huis in Koog aan de Zaan waar zij verbleef.
opinie Eerwraak verschilt op essentiële onderdelen van een door een individu gepleegde moord of in een opwelling uitgevoerde doodslag, zegt Maja Mischke. 'De familie van een gescheiden of bedrogen Nederlandse man wordt niet uit de gemeenschap verstoten, omdat hij de seksualiteit van zijn vrouw niet in bedwang heeft.'
  •  Terwijl een moord voor vrouwen met een Nederlandse (ex-)partner vaak redelijk onverwacht komt, zijn vrouwen uit de gemeenschappen waar eerwraak voorkomt ervan doordrongen welk gevaar ze lopen.
Afgelopen zaterdag publiceerde de Volkskrant in Vonk een artikel van Renate van der Zee, waarin ze schrijft dat een paar jaar geleden eerwraak nog verzwegen werd, terwijl het begrip tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt. Een moord op een vrouw of meisje in allochtone kring: eerwraak! Volgens Van der Zee is het allebei een symptoom van hetzelfde verschijnsel, namelijk desinteresse voor het probleem van eerwraak en zelfs voor migranten in het algemeen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten