zaterdag 23 februari 2013

mileudefensie: onze melk kan zónder kaalslag amazone!


Beste lezer,

Nederlandse melkkoeien worden tegenwoordig – net als kippen en varkens – bijgevoerd met geïmporteerde soja uit Zuid-Amerika.

Nederlandse melk en kaas leveren zo helaas een directe bijdrage aan de nog steeds voortschrijdende ontbossing in de Amazone. Hierdoor komt veel CO2 vrij en gaat unieke biodiversiteit voorgoed verloren.

Veevoer van eigen bodem
Dit is geheel onnodig. Vroeger aten onze koeien gewoon voer van eigen bodem. En individuele Nederlandse melkveehouders laten zien dat het ook vandaag de dag nog prima mogelijk is om koeien (naast gras en hooi!) hoogwaardig lokaal geproduceerd voer te geven, zoals bijvoorbeeld het bloeiende eiwitrijke gewas lupine. Je spaart daarmee gelijk een vloot aan sojatankers uit, en sowieso een hoop onnodige transportkilometers.

Stuur een brief naar FrieslandCampina
Milieudefensie is daarom de Kleine Hoefprint-campagne gestart, met als doel om weer écht Nederlandse kaas op de markt te krijgen – kaas die niet ten koste gaat van tropische ontbossing.

In het kader van deze campagne richten wij ons nu met een speciale Amazone Earth Alarm op FrieslandCampina – verwerker van 85 procent van de Nederlandse melk, en tevens de grootste kaasproducent in ons land (6 op de 10 liter Nederlandse melk verdwijnt in kaas).

En vraag ze de sojakraan dicht te draaien!
Doe mee met de Earth Alarm en roep FrieslandCampina nu op om het gebruik van lokaal veevoer te stimuleren en de kraan met Zuid-Amerikaanse soja dicht te draaien, zodat Nederlandse melk en kaas ook weer écht Nederlands wordt!

Meedoen kan heel eenvoudig via de speciale Earth Alarm-pagina op onze website!

Veel dank voor je hulp!

Hartelijke groet,
Klaas Breunissen

Campagneleider duurzaam voedsel Milieudefensie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten