maandag 18 februari 2013

gezien op Cultura

Cornelis (Kees) Bol (Oegstgeest, 21 september 1916 - Heusden, 16 september 2009) was een Nederlandse schilder en tekenaar.

Leven en werk

In de crisisjaren verhuist Bol van Oegstgeest naar Eindhoven. Na aanvankelijk in het bedrijfsleven (onder andere bij Philips) te hebben gewerkt begon Bol in 1946 met zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Hij was onder meer een leerling van Paul Citroen. Naast schilder en tekenaar was hij van 1963 tot 1972 docent aan de academie waar hij zelf was opgeleid en van 1951 tot 1972 aan de Academie van Industriële Vormgeving te Eindhoven. Hij vestigde zich direct na de Tweede Wereldoorlog als beeldend kunstenaar in Noord-Brabant, hij woonde tot 1970 in Eindhoven en daarna in Heusden. Hij werkte veelvuldig in Frankrijk. In 1950 ontving hij de Thérèse van Duyl-Schwartzeprijs.
Bol maakte portretten, stillevens en vooral landschappen.
Werk van Bol werd regelmatig geëxposeerd, onder meer in het Van Abbemuseum te Eindhoven, het Stedelijk Museum Amsterdam, De Lakenhal te Leiden, het Noordbrabants Museum te ‘s-Hertogenbosch, de Stadsgalerie te Woudrichem in het Museum De Wieger te Deurne en in verschillende galeries.
Bol trouwde in 1941 met Toos van ‘t Hof. Drie van hun kinderen kozen ook voor het kunstenaarschap. Hoewel zoon Willem (Guillaume) zich los van zijn familie ontwikkelde tot onafhankelijk schilder, vertoont zijn werk het meest verwantschap met dat van zijn vader.
Op 7 oktober 1991 zond de NCRV de documentaire De zoektocht van Kees Bol, een portret van deze schilder uit.

 Har Sanders met Kees Bol op school in 1973 | Academie voor Industriele Vormgeving Eindhoven
.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten