zaterdag 16 februari 2013

'Benedictus trekt 's ochtends niet zomaar wat aan'

OPINIE - Lidy Nicolasen − 16/02/13, 07:00
© EPA. De rode schoenen van de paus.
column Ik weet wel zeker dat Benedictus van zijn rode muiltjes geniet, ook al zou je dat niet verwachten, schrijft columnist Lidy Nicolasen. 'De paus zijn vernieuwingsdrift beperkte zich niet tot zijn pantoffels.'
Een weinig opvallende tussenpaus, maar toevallig wel een tussenpaus op rode muiltjesDe pauselijke cape (mozetta) is ook weer terug. Benedictus schafte er een aan voor de winter, eentje voor de zomer en eentje voor Pasen, want met Pasen moet je in het nieuw.

(...) In het Oostenrijkse Mariazell vertoonde hij zich in een blauw kazuifel met blauwe mijter. Natuurlijk vanwege Maria al is dat een tikje hovaardig. Sinds de zestiende eeuw, sinds het concilie van Trente, mag alleen Maria in blauw gaan. De aardse baas niet, zelfs niet als hij Benedictus heet en dol is op mode. Of misschien was het een goedmakertje verpakt in wereldse ijdelheid. Een douceurtje voor zijn trouwe vrouwelijke aanbidders. Want ze toelaten in het priesterambt, nee, Benedictus mag zich verlustigen in uiterlijk vertoon, een held is hij niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten