maandag 11 februari 2013

Faure Essozimna Eyadéma Gnassingbé

Faure Essozimna Eyadéma Gnassingbé (Afagnan, 6 juni 1966) is de president van Togo.
Faure Eyadéma Gnassingbé is de zoon van de voormalige president Gnassingbé Eyadéma. Na de dood van zijn vader werd hij op 5 februari 2005 door het leger tot president benoemd.
Hij studeerde in Parijs en aan Yale University (Verenigde Staten) en behaalde een graad in de economie. Na zijn studie beheerde hij de familiekapitalen (voornamelijk in het buitenland), was hij zakenman en trad hij op als adviseur van zijn vader. In juni 2002 werd hij namens de Rassemblement du Peuple Togolais (RPT) in het parlement gekozen. Vanaf 2003 is hij minister van Publieke Werken, Mijnbouw en Telecommunicatie. Hij behield deze post totdat hij in februari 2005 president van Togo werd.
In december 2002 voerde zijn vader, president Eyadéma, een wetswijziging door waarin de minimumleeftijd van een president verlaagd werd van 45 naar 35 jaar.
Na het overlijden van zijn vader pleegden legerofficieren (waaronder Zakari Nandja) een coup en installeerden Faure Eyadéma als president. De Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAU) heeft de machtsovername van Faure Eyadéma ongrondwettelijk genoemd omdat volgens de constitutie de parlementsvoorzitter (in dit geval Fambaré Ouattara Natchaba) de president als interim staatshoofd dient op te volgen.
Half februari 2005 gaf president Faure Eyadéma Gnassingbé aan dat hij binnen 60 dagen presidentsverkiezingen zou houden.
Op 25 februari 2005 trad Faure Eyadéma af om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in maart. Abass Bonfoh (RPT) nam sindsdien het presidentschap waar.
Bij de presidentsverkiezingen behaalde Faure Eyadema 60% van de stemmen en werd op 4 mei 2005 beëdigd als president.
Gnassingbe  EYADEMA

Étienne Eyadéma

Etienne Eyadéma Gnassingbé (Pya (Togo), 26 december 1935 – luchtruim van Tunesië, 5 februari 2005) was president van Togo. Hij regeerde ruim 37 jaar over Togo en was daarmee het langstzittende staatshoofd van Afrika.

Eyadéma werd geboren te Pya als zoon van een arme protestantse boer. Op achttienjarige leeftijd nam hij als Étienne Eyadéma - feitelijk zijn twee voornamen - dienst bij het Franse leger. Van 1953 tot 1961 vocht hij in Indo-China en Algerije. Na de Togolese onafhankelijkheid in 1960 werd hij staf-chef van het Togolese leger. In januari 1963 was hij nauw betrokken bij de staatsgreep die een einde maakte aan het regime van president Sylvanus Olympio. Eyadéma claimde later dat hij Olympio persoonlijk had doodgeschoten.

President van Togo

Eyadéma liet vlak bij zijn geboortehuis in Pya, een paar kilometer ten noorden van Lama-Kara, een groot paleis bouwen. Hij was voorzitter van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAS) van 2000 tot 2001, en bemiddelde tussen de regering en de rebellen van Ivoorkust in een conflict dat in 2002 begon.
Een vertrouweling van de president was Zakari Nandja, een militair generaal.

Overlijden

Begin 2005 overleed hij op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval aan boord van een vliegtuig, 250 km. ten zuiden van Tunis, dat hem naar Frankrijk bracht voor een medische behandeling (volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken was Eyadéma echter op weg naar Israël). Volgens de grondwet van Togo moest parlementsvoorzitter Fambaré Ouattara optreden als interim-president. Het leger van Togo pleegde echter een staatsgreep en installeerde Faure Eyadéma als president.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten