woensdag 13 februari 2013

Niets is heilig in Vaticaanstad: vijf pauselijke intriges

Door: Iñaki Oñorbe Genovesi − 13/02/13, 07:57
© AFP. Paus Benedictus XVI in april 2006.
Eeuwenlang is het Vaticaan het toneel geweest van bloedige moorden, wilde orgiën en geheimzinnige complotten tegen de paus. De meeste schandalen verdwenen in de doofpot. Binnen het Vaticaan heeft immers altijd gegolden: 'Als het niet heilig is, is het geheim.' Toch lekten de afgelopen decennia geregeld duistere intriges uit de pauselijke ministaat.
  • © ANP.
    Paus Pius XI.
Paus Pius XI
Als paus werd Pius XI geconfronteerd met de opkomst van de fascistische regimes in Duitsland en Italië. Pius XI veroordeelde openlijk deze regimes, tot grote woede van de Duitse Führer Adolf Hitler en de Italiaanse Duce Benito Mussolini. Mussolini zou zelfs een stapje verder zijn gegaan door dokter Francesco Petacci, privéarts in het Vaticaan, opdracht te geven de paus begin februari 1939 (enkele maanden voor het begin van de Tweede Wereldoorlog) een dodelijke injectie te geven. Petacci was de vader van Clara Petacci, de maîtresse van Mussolini.  Een bewijs voor de aanslag op de paus is nooit gevonden. Officieel is Pius XI aan een hartinfarct overleden en zou Mussolini bij diens dood hebben geroepen: 'eindelijk is die oude dwaas dood.'

  • © ANP.
    Paus Johannes XXIII.
Paus Johannes XXIII
Al jaren is het voer voor speculatie: wat stortte er in 1947 neer bij het Amerikaanse Roswell? Was het een UFO of een weerballon? En wat wordt er verborgen gehouden in de geheimzinnige basis Area 51? Minder bekend is dat in 1954 een afvaardiging van het Vaticaan op uitnodiging van de toenmalige Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower aanwezig zou zijn geweest bij een overleg tussen buitenaardse wezens en een delegatie van de aarde.  Zeven jaar later zou het gesprek mogelijk zelfs een vervolg hebben gekregen toen paus Johannes XXIII 20 minuten lang zou hebben gesproken met een alien in de tuinen van Castelgandolfo, de zomerresidentie van de paus. Weinig mensen geloven het verhaal van Loris Capovilla, oud-secretaris van Johannes XXIII. Toch erkende het Vaticaan vorig jaar de mogelijkheid dat buitenaardse wezens bestaan.
  • © ANP.
    Paus Johannes Paulus I.
Paus Johannes Paulus I
Eind september 1978, slechts 33 dagen nadat hij tot paus was benoemd, werd Johannes Paulus I dood gevonden in zijn kamer in het Vaticaan. Officieel zou de kerkvorst zijn overleden aan een hartaanval. Anderen menen dat de 'lachende paus' zou zijn vergiftigd in opdracht een invloedrijke geestelijken binnen de katholieke kerk en de maffia. Hiermee zouden ze hebben willen voorkomen dat Johannes Paulus I een grondige aanpak van  financiële misstanden bij de Vaticaanse bank en de Italiaanse maffia. Maar belangrijker nog: mogelijk zou breken met het de encycliek Humanae Vitae uiteengezette anticonceptie-beleid van de Kerk.  Een bewijs is echter nooit gevonden.
  • © ANP.
    Roberto Calvi.
Roberto Calvi
De Vaticaanse Bank heeft sinds de oprichting in 1942 diverse schandalen gekend. Het beroemdste is het faillissement in 1982 van de Banco Ambrosiano, waarvan de bank van het Vaticaan meerderheidsaandeelhouder was. Topman Roberto Calvi, bijgenaamd 'De bankier van God', werd  in juni 1982 dood teruggevonden, opgehangen onder de Blackfriars brug in Londen. Pas in 1993 zou komen vast te staan dat Calvi geen zelfmoord had gepleegd maar was vermoord in opdracht van de maffia en de geheime loge P2. De Vaticaanse bank geldt nog altijd als een obscure offshore bank en is door de Italiaanse autoriteiten in verband gebracht met fraude en belastingontduiking. Topman Ettore Gotti Tedeschi werd vorig jaar plotseling  ontslagen omdat hij 'meer transparantie' bij de Vaticaanse Bank had willen brengen.
  • © ANP.
    Paus Johannes Paulus II.
Paus Johannes Paulus II
In mei 1981 schoot de Turk Mehmet Ali Agça paus Johannes Paulus II neer bij het Sint-Pietersplein. Agça werd opgepakt en veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij heeft nooit willen vertellen wie de opdrachtgevers achter de aanslag op Johannes Paulus II waren. Dertig jaar geleden bezocht de paus Agça in zijn cel, waarbij Johannes Paulus II de Turk vergiffenis schonk. Wat er verder is besproken tussen de paus en Agça is in een verslag vastgelegd dat diep weggeborgen ligt in de Vaticaanse archieven. In deze betonnen kubus die de bunker wordt genoemd ligt mogelijk het antwoord op de prangende vraag: handelde Agça in opdracht van de Russische geheime dienst KGB, Bulgaarse diplomaten of toch de Iraanse ayatollah Khomeini?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten