donderdag 28 februari 2013

Afscheid van de paus, zijn ring, rode schoenen en schoudermantel

Door: Irene de Zwaan − 28/02/13, 11:44
© reuters. Paus Benedictus XVI (bijna paus-af)
Vanavond om 20.00 uur is Benedictus XVI geen paus meer. Hoe zien zijn laatste uren als katholiek voorman eruit en wat gebeurt er met zijn mantel, ring en befaamde robijnrode schoenen?
  • © afp.
    Castel Gondolfo
Vandaag zal hij waarschijnlijk alleen zijn naaste adviseurs bedanken, waarna hij rond 17.00 uur per helikopter naar het pauselijk buitenverblijf Castel Gandolfo wordt gebracht, zo'n 25 kilometer ten zuiden van Rome. Om 20.00 uur sluiten daar de deuren en is Benedictus officieel paus-af.
  • © epa.
    Het nonnenklooster Mater Ecclesiae
  • © reuters.
    De paus zal geen schoudermantel meer dragen
  • © getty.
    De schoenmaker van Benedictus, Antonio Arellano, poseert met de pauselijke rode schoenen
En dan?
De ex-paus zal ongeveer twee maanden in Castel Gandolfo verblijven. Daarna neemt hij zijn intrek in Mater Ecclesiae, een nonnenklooster in Vaticaanstad, dat op dit moment wordt verbouwd.
Hoe moeten we hem in het vervolg aanspreken?
Zijn volledige naam luidt vanaf 20.00 uur 'emeritus paus Benedictus XVI' en hij wordt aangesproken met 'Uwe Heiligheid', zo maakte Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi onlangs bekend. Benedictus koos de aanspreektitels zelf na te hebben gesproken met zijn adviseurs, zei Lombardi.
In welke kleding zal 'emeritus paus Benedictus XVI' zich hullen?
Hij zal een simpele witte toog dragen, zonder schoudermantel.
En zijn befaamde robijnrode schoenen?
Ook die zal hij niet meer dragen. Over de rode stappers van de paus ging het gerucht dat ze gemaakt waren door het modehuis Prada. Deze geruchten zorgden ervoor dat de paus in 2007 een prijs van het tijdschrift Esquire kreeg voor man met de beste accessoires. De echte ontwerper is echter een Italiaanse handwerksman die eerder ook al schoenen voor paus Johannes Paulus II had gemaakt.
In 2005 vertrouwde een bron bij het Vaticaan persbureau AP nog toe dat Benedictus niet zoveel had met kleding. De paus 'kan Gucci niet onderscheiden van Smoochi', aldus de anonieme bron
De paus vervangt zijn rode schoenen na het neerleggen van zijn ambt voor bruine instappers. Woordvoerder Rossica zei daarover: 'Hij kiest voor de bruine schoenen die hij in Mexico heeft gekregen. Dat was in Leon, de stad die bekend staat om zijn comfortabele schoenen. Toen we hem vroegen welke schoenen hij wilde, zei hij 'de schoenen uit Mexico'. Dus lieve vrienden uit Mexico: Gefeliciteerd!'
  • © getty.
    De pauselijke zegelring
Tot slot: wat gebeurt er met zijn pauselijke ring?
Die zal volgens de kerkelijke traditie vernietigd worden. Vandaag zal Benedictus de ring dus voor het laatst dragen. Gaat de paus daarna helemaal ringloos door het leven? Nee, vanavond zal er een nieuwe ring om zijn vinger glinsteren; de ring die hij ook al droeg in zijn tijd als kardinaal Ratzinger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten