donderdag 28 februari 2013

herkomst van de meteoriet

Venus en Mars

Door: Redactie − 27/02/13, 10:30
Een van de video's die de astronomen gebruikten om de herkomst van de meteoriet te reconstrueren.
De meteoriet die half februari in het Russische Oeralgebergte voor miljoenen schade aanrichtte en meer dan duizend gewonden veroorzaakte, was afkomstig uit gebied in het zonnestelsel zelf, ruwweg tussen Venus en Mars.
Astronomen maken dat op uit videobeelden die op 15 februari in de omgeving van Tsjeljabinsk toevallig van de inslag zijn gemaakt. Ze reconstrueerden de baan aan de hand van de schaduwen van lantaarnpalen op het centrale plein van de stad, beelden uit de nabije stad Korkino en het gat in het ijs van het Tsebarkul-meer.
  • © ap.
  • Planetoïde Een rotsachtig brokstuk dat in een baan rond de zon vliegt. Een planetoïde heeft afmetingen van enkele meters tot enkele honderden kilometers.Asteroïde De Engelse benaming voor een planetoïde. Meteoor Een lichtverschijnsel aan de hemel, veroorzaakt door het binnendringen van een meteoroïde in de dampkring.Meteoroïde Een ruimtesteen van minder dan ca. 1 meter groot.Meteoriet Het overblijfsel van een meteoroïde of (kleine) planetoïde dat op aarde terecht komt.
Apollo
De ruimtekei, rond 10 duizend ton zwaar, lichtte tussen de 32 en 47 kilometer hoogte in de atmosfeer fel op. Dat gebeurde zo'n 50 tot ruim 70 kilometer van de stad. Het object had een geschatte snelheid van 13 tot 19 kilometer per seconde. Die gegevens wijzen op een herkomst uit het zonnestelsel zelf. Mogelijk was het een fragment van een zogeheten Apollo-asteroïde, die tussen Venus en Mars in een ellips om de zon draaien en de aardbaan kruisen. Deze planetoïden kunnen heel dicht bij de aarde komen.

Van de ongeveer 9700 asteroïden die in de buurt van de aarde zijn ontdekt, wordt van ongeveer 5200 verondersteld dat het om Apollo's gaat. Planetoïden worden onderverdeeld in verschillende groepen, zoals Apollo's, Atens, Amors en AAA's, gebaseerd op hun gemiddelde afstand tot de zon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten