maandag 13 november 2023

 

Waarheid boven water

???
© Marten van Dijl / Greenpeace
De rijksoverheid heeft documenten openbaar gemaakt na een Woo-verzoek van Greenpeace. Die documenten waren bepaald geen lichte kost, met al de ambtelijke taal en weggelakte zinnen. Maar het hielp wel de waarheid boven water te krijgen over het klimaatbeleid op de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint Eustatius). Deze eilanden zijn Nederlandse gemeenten, net als Amsterdam en Ameland.

Bevindingen

De overheid weet al geruime tijd dat de BES-eilanden gevaar lopen in de klimaatcrisis, zo lazen we. Desondanks zien we een patroon van vertraging en uitstel. Er wordt weliswaar gepraat over een onderzoek naar de impact van zeespiegelstijging en een 'soort Deltaprogramma'. Maar dit wordt telkens op de lange baan geschoven. Concrete maatregelen om Bonaire te beschermen blijven nog altijd uit.
Ik schrok van de absurde reden waarom deze Nederlandse gemeenten niet worden beschermd. De eilanden krijgen niet dezelfde bescherming als andere gemeenten, omdat er nog geen watersnoodramp heeft plaatsgevonden. Ondertussen neemt de kans op zo’n ramp door klimaatverandering toe, laat onderzoek van de Vrije Universiteit zien. Daar zijn de eilanden nu totaal niet op toegerust. Een overstroming zal een enorm effect hebben op de levens van inwoners.
Lees meer bevindingen uit het Woo-onderzoek

Versterk de klimaatzaak

We willen niet dat de overheid wacht tot er een ramp plaatsvindt. Samen met de inwoners van Bonaire eisen we nú klimaatactie. Je bent al medestander van de zaak, waarvoor veel dank! Je kunt onze zaak extra steun geven door via Whatsapp 2 anderen aan te moedigen ook medestander te worden

Met vriendelijke groet,

Meralney Bomba
Community Organiser Klimaatrechtvaardigheid
Doneer nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten