woensdag 22 november 2023

 

Terugblik op de Rabobank-actie

???
© Greenpeace
Beste Brigitte,
 
Jij was onderdeel van het succes van de Rabobank-actie van Greenpeace en Extinction Rebellion. Ontzettend bedankt! Ik wil je graag iets vertellen over de impact van deze geweldige actie.💚
Kijk hier de actie terug

De massa-actie was groots

Honderden actievoerders blokkeerden urenlang Rabobank-kantoren door het hele land. Daarnaast stroomde de brievenbus van Rabobank over, bijna 10.000 mensen stuurden de bank een rekening. Samen met al deze mensen vroegen we aandacht voor de verwoestende geldstromen van Rabobank. 

Heb jij de rekening al gestuurd? Je kunt nog een rekening sturen tot zondagnacht. Verstuur een rekening voor natuurverwoesting en schud Rabobank wakker!
Stuur Rabobank ook een rekening

De reactie van Rabobank

???
© Marten van Dijl / Greenpeace
Na deze actie moesten de directieleden zich wel verantwoorden. Via de pers reageerde de bank op de gevolgen van haar destructieve beleid. Aan de eigen medewerkers schreef de bank een brief met toelichting op het beleid en met de groene ambities.
 
Helaas zijn de woorden mooier dan de werkelijkheid. Rabobank zegt bijvoorbeeld beleid te hebben om ontbossing uit te sluiten, maar financiert tegelijkertijd al jarenlang discutabele vlees- en veevoerbedrijven. We blijven Rabobank aansporen om woorden om te zetten in daden.


Politieke impact

De massa-actie bereikte direct de politiek. Toen de actie in volle gang was, kreeg de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Tweede Kamer een kamervraag over Rabobank. De strekking van de vraag: ‘wanneer laat u banken zoals Rabobank meebetalen aan de verduurzaming van de landbouw?’

In zijn antwoord schuift de minister de verantwoordelijkheid door. Hij zegt dat het aan ‘het nieuwe kabinet is om te komen met een toekomstvisie op de landbouw en dan ook met de banken en de ketenpartijen tot afspraken te komen.’ Dat is niet de daadkracht die de natuur nodig heeft.

We gaan door 

Kortom, genoeg reden om onze eisen vol te houden; Rabobank stop met verwoesten en start met betalen! Ik beloof je dat Rabobank nog niet van ons af is. 

Sigrid Deters
Met vriendelijke groet,

Sigrid Deters 
Campagneleider Bossen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten