zaterdag 11 november 2023

Foodwatch / verkiezingen




Een paar weken geleden lanceerden wij onze campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023: ‘Haal die bende van ons bord’. Wij hebben voor deze campagne vijf belangrijke punten geformuleerd voor het nieuwe regeerakkoord om eerlijk, veilig en gezond voedsel te garanderen.


Het is al bijna 22 november, de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen komt vol op stoom. We zijn enorm blij met de brede steun voor ons vijfpuntenplan voor de verkiezingen! Al meer dan 7.500 foodwatchers hebben de petitie ‘Haal die bende van ons bord’ getekend. Wij pleiten met ons voorstel voor meer aandacht voor voedsel, waarbij wij als burgers op nummer één staan en niet de industrie. Maar wat zegt de politiek? We hebben in aanloop naar de verkiezingen de verkiezingsprogramma’s uitgepluisd op voedselstandpunten. De politiek heeft nog wel wat werk te verzetten!

 


https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2023/verkiezingen-2023-wat-wil-de-politiek-met-ons-voedsel/?utm_source=email&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=verkiezingscampagne&utm_content=nieuwsberichtanalyseprogrammas


Visie op voedsel in verkiezingsprogramma's

Hoeveel aandacht krijgt voedsel in de partijprogramma’s? We zien dat het thema voedsel bij de ene partij aanmerkelijk hoger op de agenda staat dan bij de andere. De ChristenUnie en GroenLinks-PvdA hebben in hun programma veel initiatieven en plannen opgenomen over verscheidende voedselthema’s, terwijl partijen als de VVD en de PVV voedsel minder aandacht schenken in hun programma’s. D66 en Partij voor de Dieren hebben beide een overkoepelende voedselvisie ontwikkeld die weliswaar niet geheel overeenkomen met ons vijfpuntenplan, maar we juichen wel toe dat voedsel hoog op de agenda staat.


Voedselmisleiding: de grote afwezige

Gezondheid heeft de aandacht van vrijwel alle partijen en hier hoort gezond voedsel natuurlijk bij. Alleen PVV en Forum voor Democratie vinden preventie betuttelend, maar andere partijen willen allerlei initiatieven ontplooien: van buurtmoestuinen (Partij van de Dieren) tot een verbod op alcoholverkoop in supermarkten (Volt). Toch zijn er maar drie partijen die wettelijke gezondheidsnormen eisen in hun programma’s als het gaat om suiker, zout en vet in ons voedsel (D66, GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren).

Zo veel aandacht als er voor gezondheid is, zo weinig is er voor voedselmisleiding helaas. Hoewel een gemiddeld gezin bij benadering haast 2.000 euro per jaar kwijt is aan misleidende boodschappen en nog láng niet alle misleiding bij wet verboden is, vinden partijen het onderwerp niet of nauwelijks het vermelden waard. Hier heeft de politiek nog veel werk te verzetten!

Benieuwd naar wat partijen nog meer te melden hebben over onze vijf belangrijke punten voor de verkiezingen? 



Brede publieke steun

Wij hebben samen met Multiscope vijf stellingen over ons vijfpuntenplan voor laten leggen aan een representatief panel van 1.000 respondenten.

Wat blijkt? Het Nederlandse publiek maakt zich zorgen over de voedselomgeving: driekwart van de ondervraagden vindt dat 80% van de aanbiedingen in de supermarkt zou moeten bestaan uit gezonde producten. Nu is de situatie omgekeerd en bestaat het merendeel van de aanbiedingen uit ongezond aanbod. 

Voedselmisleiding kan op veel verontwaardiging rekenen: een overweldigende meerderheid van de respondenten is het met ons eens dat alle vormen van voedselmisleiding strafbaar moeten worden. Tenslotte maken Nederlanders zich massaal zorgen over de prijs van onze boodschappen. Driekwart van de ondervraagden vindt dan ook dat supermarkten eindelijk transparant moeten worden over hun winstmarges. Want als wij niet weten wie er aan ons voedsel verdient, hoe kunnen we dan graaiflatie te lijf gaan?


Hoewel verschillende partijen dus van goede wil lijken te zijn in hun verkiezingsprogramma’s, vinden wij het nog lang niet genoeg. Tijd dat wij serieus worden genomen in ons voedselbeleid. Jouw stem is nu daarom extra hard nodig om na 22 november de partijen onder druk te zetten werk te maken van ons vijfpuntenplan!


Met vriendelijke groet,

Juke_profielfoto

Juke Fluitsma

Campaigner



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp


P.S.: Foodwatch is onafhankelijk en neemt geen geld aan van bedrijven en de overheid. Het uitvoeren van onze campagnes is alleen mogelijk dankzij de financiële hulp van onze donateurs. Met een (extra) gift maak je ons werk mogelijk. Help je mee?



Wat zeggen de partijprogramma's over voedsel?


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten