vrijdag 24 november 2023

Dit is het moment om in actie te komen / Ik heb er de pest in

 

Je zou het haast missen naast de verkiezingsuitslag van gisteren... Een uitslag die ons óók voldoende werk oplevert (PVV ziet preventie op het gebied van voedsel en gezondheid als 'betutteling'). Maar het Europees Parlement heeft gisteren het langverwachte pesticidenplan weggestemd. Het plan hield een belofte om in 2030 de helft minder pesticiden te gebruiken. 

Europarlementariër Sarah Wiener noemt het verwerpen van het plan "een groot risico voor de gezondheid van onze samenleving". Wij noemen het een schande! Maar we geven niet op. We gaan de strijd opnieuw aan, en niet voor een halvering, maar voor een eind aan pesticiden. Nú is het moment om op te komen voor ons recht op gezond voedsel en een gezonde leefomgeving. 




Een schande voor Brussel

Onze afgevaardigde in Brussel kreeg het nieuws gistermiddag door. Toevallig was ze bij ons op kantoor in Amsterdam, samen met alle campaigners uit de verschillede Foodwatch-kantoren. Ontzet bracht ze het nieuws over aan de groep. Ik kan je vertellen dat we er even stil van waren. Eerst de stemming over glyfosaat, waar de Europese Commissie besloten heeft het gif nog eens 10 jaar toe te staan, en dan nu dit? Wat zijn ze toch aan het doen daar in Brussel?! 

Maar, breng dit nieuws aan een groep van tientallen Foodwatch-campaigners, en je krijgt er een enorme strijdlust voor terug. We zijn direct plannen gaan maken en zullen deze de komende maanden uit gaan rollen. 


Pesticidenvrije landbouw in het regeerakkoord?

Naast die nieuwe acties en gesprekken in Brussel (want we gaan achterhalen hoe dit voorstel verworpen kon worden), hebben we nu nog onze campagne voor de formateurs lopen. Punt vier van ons vijfpuntenplan betreft: pesticidenvrije landbouw. Dat er wat gaat veranderen in Nederland mag duidelijk zijn; de verkiezingen lieten een nog niet eerder vertoonde verschuiving zien. De uitslag gaat hoe dan ook gevolgen hebben voor onze voedselomgeving, milieu en samenwerkingen op Europees niveau. Laten wij er dan in ieder geval voor zorgen dat één van die veranderingen een goed voedselbeleid is. Teken (of deel) het plan hier!

Na de formatie gaan we de campagne doortrekken naar de Europese verkiezingen. Nieuwe Europese voorstellen en regelgeving met betrekking tot pesticiden zullen pas na die verkiezingen worden gestart. Hoe meer mensen het vijfpuntenplan ondertekend hebben, des te beter zijn we voorbereid om het verschil te kunnen gaan maken in Brussel. Teken of deel het plan dus vooral, als je dat nog niet gedaan hebt.


Samen staan we sterk tegen de pesticiden-lobby

De Oostenrijkse parlementariër Wiener, onderhandelaar van het Parlement, beschuldigde de Europese christendemocraten ervan dat ze de bestrijdingsmiddelenindustrie aanpassingen hebben laten schrijven aan het wetsvoorstel. Ook noemde ze de een stevige lobby van de landbouwsector. "De Duitse lobby was het ergst. Ik ben voor gek uitgemaakt en heb ook meerdere doodsbedreigingen gehad." lezen we bij de NOS.

Het maakt pijnlijk duidelijk wie we tegenover ons hebben. Een machtige lobby uit de industrie, die hun winstbelangen boven onze gezondheid stellen. Dit kan en mag niet gebeuren! 

Ik wil vandaag dan ook mijn dank uitspreken dat jij ons werk ondersteunt. Alleen samen kunnen we deze campagnes voeren, en samen staan we zoveel sterker. Mocht je ons een beetje extra willen ondersteunen, dan zijn we daar natuurlijk ook ontzettend dankbaar voor!


Dankjewel voor jouw steun. Samen gaan we een einde maken aan pesticiden en zorgen we voor gezond, veilig en eerlijk voedsel. Daar ben ik van overtuigd!



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert
Directeur foodwatch Nederland




Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten