woensdag 22 november 2023

 

Tijd om terug te blikken, want er is weer veel gebeurd in voedselland. We hebben twee nieuwe campagnes gelanceerd, we verschenen in de Keuringsdienst van Waarde en we hebben onze acties tegen de goedkeuring van glyfosaat opgevoerd. Dat is nog lang niet alles! Ik praat je graag bij.




Twee nieuwe campagnes!

Deze oktober lanceerden we maar liefst twee nieuwe campagnes. Onze campagne voor de verkiezingen roept de politiek op die bende van ons bord te halen! We eisen met ons vijfpuntenplan veel beter voedselbeleid, waarbij de burger centraal staat en niet de belangen van de industrie. Veel foodwatchers hebben onze oproep al ondersteund, waarvoor dank! 

De internationale campagne ‘gifvrije graanvelden’, gericht op het terugdringen van bestrijdingsmiddelen op graan, is begin oktober ook gestart. We roepen supermarkten op pesticidevrije graanproducten in de schappen te leggen. Dat is beter voor de biodiversiteit en voor onze gezondheid. Al ruim 30.000 bezorgde consumenten hebben een protestmail gestuurd!


Krimpflatie-voorbeelden die foodwatch in augustus 2023 heeft gevonden. Verpakkingen van drop, snoep, ijs, rijst, koekjes, brood, tomatensaus, jam en kruidenmix


Keursslager keurt zijn eigen vlees.

Wist je dat Keurslagers niet zomaar vlees verkopen maar ‘vleesconcepten’? En wist je dat de ‘keur’ in Keurslager helemaal geen keurmerk is? De Keuringsdienst van Waarde wijdde een aflevering aan deze slagers en riep daarbij de hulp in van Foodwatch. In de uitzending word ik geïnterviewd over de zin en onzin van vleesconcepten. Conclusie: ‘Keurslager’ zegt niets over de kwaliteit van het vlees, het is vooral een mooie marketingterm voor een slager die zijn eigen vlees keurt. 

Uitzending gemist? Kijk hem hier terug!




Nu of nooit: teken tegen glyfosaat!

We voeren al jaren actie tegen het bestrijdingsmiddel glyfosaat, dat schadelijk is voor de gezondheid en de biodiversiteit. 13 oktober vond de spannende stemming plaats over het nogmaals 10 jaar toestaan van glyfosaat. Door onthoudingen en tegenstemmen van lidstaten ontbrak het de Commissie aan een gekwalificeerde meerderheid. De toestemming is daarom (nog) niet verleend.

Ondanks duizenden handtekeningen van Foodwatchers en maar liefst twee moties van de Tweede Kamer met de oproep tégen glyfosaat te stemmen, liet landbouwminister Piet Adema het volledig afweten die13e oktober. Hij negeerde zowel de Kamer als de publieke opinie en onthield zich van stemming. Met zijn laffe houding, toonde hij zich een pion van de landbouwlobby. 

Dit betekent dat jouw steun meer dan ooit nodig is: half november vindt er opnieuw een stemming plaats over dit voorstel. De Europese Commissie kan ervoor kiezen het voorstel aan te passen om zo toch de benodigde stemmen binnen te halen. Adema moet nu lef tonen en tegen stemmen! 


Mensenrechtenschendingen in de Chinese visserij

We besteedden afgelopen week aandacht op social media aan mensenrechtenschendingen van Oeigoeren in de Chinese visserij. Visproducten, gefabriceerd onder erbarmelijke omstandigheden, eindigen ook in Nederlandse schappen. Deze vis wordt mondiaal verwerkt in visproducten, ook bijvoorbeeld in die van Iglo, het merk dat in Nederland overal in de supermarkt ligt. Journalisten van het platform The Outlaw Ocean hebben jarenlang onderzoek gedaan naar wanstoestanden in de Chinese visserijindustrie. Duizenden Oeigoeren en leden van andere islamitische minderheden worden ingezet als dwangarbeiders in de visserij. Ze ondergaan daarbij grove mensenrechtenschendingen. Hier moet snel een einde aan komen!

Lees hier het artikel over het onderzoek van The Outlaw Ocean


Goed nieuws! Maatschappelijk Akkoord 0% BTW op Groente en Fruit

Op 12 oktober, Nationale Groente- en Fruitdag, hebben supermarkten, tuinders, wetenschappers en maatschappelijke organisaties het Maatschappelijk Akkoord 0% BTW op Groente en Fruit gepresenteerd. Ook Foodwatch heeft het akkoord ondertekend. De partijen hebben afgesproken de BTW-verlaging ten goede te laten komen aan consumenten, zodat de prijzen van groente en fruit ook daadwerkelijk dalen. Het akkoord roept de overheid op zo snel mogelijk een einde te maken aan BTW op groente en fruit, in ieder geval vóór 1 januari 2025, zodat een gezondere voedselomgeving weer een klein stukje dichterbij komt. 

Lees hier meer over het akkoord!




Kom ook naar het Fraude Film Festival!

Op 2 en 3 november vindt het Fraude Film Festival plaats in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Op beide dagen wordt de 50 minuten-durende documentaire Food Fraude, an organised crime? vertoond. Beide voorstellingen worden afgesloten met een panelgesprek waarbij ik een van de sprekers ben. Wil je ook komen? 





Drukke tijden dus bij Foodwatch en we zitten ook de komende tijd niet stil. We blijven hard knokken voor goed voedsel en houden je natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert
Directeur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten