woensdag 22 november 2023

 

Glyfosaat is een bestrijdingsmiddel dat al jarenlang gelinkt wordt aan gezondheidsproblemen zoals kanker en Parkinson. Daarnaast is het schadelijk voor dier en milieu. Het is dan ook niet voor niks dat Foodwatch zich al jaren sterk maakt om dit gif uit onze voedselomgeving te verbannen. Komende maand wordt er in Brussel gestemd over een nieuwe toelating van het middel tot de Europese markt. Als deze toelating doorgaat, wordt het middel weer voor 15 jaar toegestaan - ondanks de steeds groeiende bewijslast van de nadelige gevolgen. Hierom hebben wij fors ingezet op onze campagne (net zoals onze collega’s van Foodwatch Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk) om de Nederlandse politici aan te sporen tegen te stemmen. En dat is nu gelukt! Met 30.000 protestmails heeft onze achterban een grote rol gespeeld in deze campagne. Waarvoor dank!




Maar we zijn er nog niet helemaal. De minister die de motie moet uitvoeren, Adema, zegt in een reactie dat het niet zeker is dat het kabinet de motie uit gaat voeren. Hij wil wachten op aanvullend onderzoek. Gelukkig was een meerderheid van de Tweede Kamer het hier niet mee eens. Immers, er ligt meer dan genoeg onderzoek en meer onderzoek kan de boel weer jaren vertragen. Het wordt spannend of het kabinet de motie echt uit gaat voeren. Onze petitie blijft dus nog online - deel hem vooral om meer mensen te laten tekenen!


We zitten niet stil

Uiteraard blijft de campagne ook op Europees niveau doorlopen tot glyfosaat daadwerkelijk uit de handel wordt gehaald. Daarnaast hebben we ook andere acties lopen rondom bestrijdingsmiddelen. Zo bereiden we acties voor richting de supermarkten en hebben we een petitie lopen tegen de grote gifroute.

In Europa worden verboden middelen geëxporteerd naar het globale zuiden en komen vervolgens via de import van voedselproducten alsnog weer op ons bordje terecht. Ook hierover worden nu besluiten genomen in Brussel. Je ziet, actie werkt, dus we zijn blij dat jij ook deze petitie getekend hebt! Je kan deze ook weerdelen via bijvoorbeeld whatsapp of Facebook en zo nóg meer kracht achter deze oproep zetten. Samen zorgen we voor een wereld zónder pesticiden in onze landbouw!


Wat ons betreft is een Europa zonder pesticiden mogelijk. Dat tonen we aan met goed onderzoek. Lees er alles over in onze Q&A.



Met vriendelijke groet,

Anke Bakker
Campaigner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten