donderdag 17 oktober 2013

Werkloosheid loopt nog steeds op

17/10/13, 10:45  − bron: ANP
© anp.
UPDATE De werkloosheid is in september iets toegenomen. Het aantal werklozen kwam uit op 685.000 personen, een stijging met 2000 ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is 8,6 procent van de beroepsbevolking. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  •  Hoewel de stijging van de werkloosheid wel wat is afgevlakt, kun je niet spreken van een trendbreuk
    Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS
De afgelopen drie maanden groeide het aantal werklozen met gemiddeld 3000 per maand. Hiermee steeg de werkloosheid veel minder sterk dan in de eerste helft van dit jaar, toen er maandelijks 17.000 werklozen bijkwamen.

'Afzwakking geen trendbreuk'
'Hoewel de stijging van de werkloosheid wel wat is afgevlakt, kun je niet spreken van een trendbreuk', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. 'Vorige maand raakten toch 20.000 mensen hun baan kwijt. De werkloosheid steeg weliswaar met slechts 2000, maar dat komt omdat 18.000 mensen zich uit de arbeidsmarkt terugtrokken. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan jongeren die een opleiding zijn gaan volgen.'

Met 16,5 procent is onder jongeren het werkloosheidspercentage het hoogst. Bij 25- tot 44-jarigen en 45-plussers was dit respectievelijk 7,9 en 7,4 procent.Het aantal werkloosheidsuitkeringen bleef vrijwel onveranderd.

100.000 uitkeringen meer dan jaar geleden
September telde ruim 400.000 lopende WW-uitkeringen. Dit was vrijwel evenveel als in augustus, maar bijna 100.000 meer dan in september vorig jaar. Voor de tweede maand op rij nam het aantal WW-uitkeringen vanuit de bouwnijverheid af.

Ook het aantal uitkeringen aan personen jonger dan 45 jaar daalde. Daarentegen steeg het aantal uitkeringen aan 55-plussers met 1,3 procent tot 104.000.
  • © anp.
    Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher op de bouwplaats van de Nieuwe Haagse Passage voor de overhandiging van het sectorplan Bouw en Infra.
  •  Er is in elk geval alle reden om volop door te gaan met de uitvoering van het sociaal akkoord
    Minister Asscher
'Grootste probleem van dit moment'
De werkloosheid stijgt op dit moment minder dan in het begin van het jaar, maar is nog veel te hoog, zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in reactie op de nieuwe cijfers van het CBS. Asscher noemde de werkloosheid 'het grootste probleem van dit moment'.

De minister durft nog niet te voorspellen of de geringere stijging van de laatste maanden het begin is van een nieuwe trend. 'Dat zal de komende maanden moeten blijken. Er is in elk geval alle reden om volop door te gaan met de uitvoering van het sociaal akkoord.'

Asscher wees op de afspraken die hij met sectoren maakt om banen te scheppen en op de verlenging van het lage btw-tarief voor de renovatie- en onderhoudssector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten