woensdag 16 oktober 2013

Senaat VS sluit akkoord over beëindiging shutdown

Door: redactie − 16/10/13
© ap. Demonstranten protesteren voor het kantoor van de Republikeinse spreker van het Huis, John Boehner. Ze willen dat de government shutdown zo snel mogelijk beëindigd wordt.
urgent De Republikeinse en Democratische leiders in de Amerikaanse Senaat hebben een akkoord bereikt over de overheidsbegroting. Dit maakte Harry Reid, leider van de Democraten in de Senaat vanavond bekend. Het Amerikaanse schuldenplafond wordt tijdelijk verhoogd en de federale overheid krijgt weer geld, zo luidt de deal.
  • © afp.
    Harry Reid.
Het voorstel wordt voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Als beide kamers van het Congres akkoord gaan, moet president Barack Obama zijn handtekening er nog onder zetten.

Volgens het Witte Huis zal de overheid dankzij de deal weer open kunnen. Het spoort het Congres aan om nu snel te handelen. 'Er is al een hoge prijs voor deze shutdown betaald', laat het Witte Huis in een verklaring weten.

De tot op het bot verdeelde partijen hadden tot donderdag de tijd om het eens te worden. Dan zou de wettelijk vastgelegde limiet op de staatsschuld van 16.700 miljard dollar worden bereikt.

15 januari
Het voorstel voorziet in verhoging van het wettelijk vastgestelde schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft tot 15 januari open als het voorstel erdoor komt. De honderdduizenden ambtenaren die sinds 1 oktober thuiszitten doordat de overheid zonder geld zat, kunnen dan ook weer aan het werk.

Republikeinse politici probeerden de overheidsfinanciën afhankelijk te maken van uitstel en aanpassing van de nieuwe ziektekostenverzekeringen. Dat is hun niet gelukt. Volgens nieuwszender CNN hebben de partijen wel afspraken gemaakt over bepaalde details, zoals het controleren van de inkomens van burgers die zorgsubsidies aanvragen.

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell sprak zich tijdens de presentatie van het akkoord in de Senaat nog eens krachtig uit tegen 'Obamacare'.

Een hoop gesoebat
De deal volgt na een hoop gesoebat tussen de Republikeinen en Democraten die het maar niet eens konden worden over de duur van een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond en de voorwaarden voor het ongedaan maken van de shutdown. De Republikeinen eisten onder andere dat 'Obamacare', de zorgwet van Obama die iedere Amerikaan verplicht om een gezondheidsverzekering te nemen, ingetrokken of op z'n minst aangepast zou worden.

De door Democraten gedomineerde Senaat weigerde zich echter te laten 'afpersen', zoals zij het omschreven. Als gevolg van de patstelling gingen tussen de 800.000 en 1 miljoen ambtenaren gedwongen met verlof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten