donderdag 31 oktober 2013

500 ontslagen bij uitgever Sanoma

Door: Thijs van Soest − 31/10/13

Bedrijf gaat zich richten op slechts 17 bladentitels

© ANP. Het hoofdkantoor van Sanoma in Hoofddorp.
Bij de Nederlandse tak van het Finse mediaconcern Sanoma vallen 500 ontslagen. Dat is vanmorgen bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op het Nederlandse hoofdkantoor in Hoofddorp.
Sanoma gaat zich voortaan volledig richten op nog maar 17 tijdschriften, zoals Libelle, Viva, Flair, Margriet en Donald Duck. De merken zijn onderdeel van vijf takken: Vrouwen, Parenting, Kids & Teens, Home Deco en Automotive. Bekende mannenbladen als Nieuwe Revu, Panorama en Playboy ontbreken in het overzicht van titels die blijven. Deze bladen worden verkocht, samengevoegd of opgeheven.

Het mediaconcern begint namelijk met een onderzoek of in totaal 32 overige tijdschriften kunnen worden verkocht of met een andere titel kunnen worden samengevoegd. Sanoma verwacht dat onderzoek binnen 6 tot 12 maanden af te ronden. Tijdschriften waarvan blijkt dat samenvoegen of verkopen geen optie is, en die niet langer winstgevend zijn, worden vanaf 2015 opgeheven.

Advies - en accountantsfirma Deloitte is gevraagd om de verkoop van een deel van de bladen te begeleiden. Personeel werd eerder deze week al opgeroepen om donderdagochtend op het hoofdkantoor te verschijnen voor de bijeenkomst. Sanoma heeft 1600 mensen in dienst.

SBS 6
Sanoma maakt deel uit van de Finse beursgenoteerde Sanoma Group: een media- en educatiebedrijf dat informatie en entertainment verzorgt in een groot aantal Europese landen. Bekende Nederlandse merken zijn AutoWeek, Donald Duck, Libelle, LINDA., Margriet, Net5, NU.nl, SBS6, SchoolBANK, Startpagina, Tina, Viva, vtwonen en Veronica.

Sanoma nam in 2001 de tijdschriftendivisie van VNU over. Bij de overname kreeg Sanoma ook internetuitgever Ilse Media (Nu.nl) in handen en startpagina.nl. Met de acquisitie van de televisiezenders SBS6, Net5 en Veronica in 2011 zette het bedrijf een volgende stap in uitbreiding van het multimediale portfolio.

In 2012 bedroeg de omzet van de Sanoma Group 2,4 miljard euro en de operationele winst 232 miljoen euro. De omzet in Nederland bedroeg in dat jaar 760 miljoen euro. Voor 2013 heeft het bedrijf zijn omzet- en winstverwachting naar beneden bijgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten