vrijdag 25 oktober 2013

Rusland laat piraterij-aanklacht Greenpeace vallen

23/10/13

Greenpeace: ’Aanklacht nog steeds absurd’

© reuters. De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen tijdens een hoorzitting in Rusland op 18 oktober.
Rusland heeft de aanklacht wegens piraterij tegen de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise laten vallen. Dat heeft het Russische persbureau Interfax woensdag gemeld. De onderzoekscommissie classificeert de handelingen van de activisten niet meer als piraterij maar als 'hooliganisme'.
  • © afp.
    De Arctic Sunrise in de haven van Moermansk.
De veranderde aanklacht zal tot een lagere strafeis leiden, desondanks riskeren de Greenpeace-leden nog altijd maximaal 7 jaar celstraf. Op piraterij staat tot 15 jaar gevangenisstraf.

Greenpeace vindt de aanklacht wegens hooliganisme nog altijd veel te zwaar. De actievoerders zijn 'net zomin vandalen als piraten', stelde de organisatie in een verklaring. 'Dit is nog steeds een absurde aanklacht. Het is een belediging voor het recht op vreedzaam protest', aldus Greenpeace. Volgens de organisatie waren de opvarenden 'gewapend met niets meer dan een ideaal om dit kwetsbare gebied te beschermen. Zij horen bij hun families te zijn, niet in een cel in Moermansk'.

Greenpeace noemt beide aanklachten 'verzinsels'. 'Beide aanklachten getuigen van een rijke fantasie en hebben niets met de werkelijkheid te maken', aldus Greenpeace.

Bestormd
De dertig bemanningsleden van de Arctic Sunrise, dat onder de Nederlandse vlag vaart, deden op 18 september mee aan een actie bij een Russisch boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Het schip werd bestormd en naar de Russische stad Moermansk gesleept. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, zit sindsdien vast.

Op de aanklacht was in binnen- en buitenland veel kritiek omdat daarvoor geen enkele reden zou zijn. Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal om het schip en zijn bemanning vrij te krijgen. Rusland liet vandaag weten een arbitragezaak voor het Zeerechttribunaal af te wijzen en er niet aan mee te doen. Rusland liet weten wel open te staan voor een andere 'afwikkeling van de situatie'.

Eerder woensdag had de EU zich nog met de zaak bemoeid. Het Europees Parlement pleitte voor directe vrijlating van de opvarenden. Vlak voordat de afzwakking van de aanklacht werd bekendgemaakt, benadrukte milieucommissaris Janez Poto¿nik dat de EU zich vooral druk maakt om de gevangenschap en de 'disproportionele aanklacht', maar ook naar het oorspronkelijke protest van Greenpeace kijkt. 'Dat moeten we allemaal erg serieus nemen. We moeten ervoor zorgen dat de economische activiteiten bij de Noordpool het kwetsbare milieu in die regio niet in gevaar brengen.'
  • © AFP. Activisten eisen de vrijlating van de Greenpeace-activisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten