vrijdag 25 oktober 2013

Spoedprocedure tegen Russen om Greenpeace- activisten vrij te krijgen

Door: Redactie − 21/10/13, 16:35
© epa. De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels is een van de bemanningsleden die vastzitten in het Russische Moermansk.
Nederland stapt naar het Internationaal Zeerechttribunaal om het schip Arctic Sunrise van Greenpeace en zijn bemanning vrij te krijgen. Dat liet minister van Buitenlandse Zaken Timmermans maandag weten. Het verzoek is maandagmiddag bij het tribunaal in Hamburg ingediend.
  • © afp.
    De Arctic Sunrise in de haven van Moermansk.
  • © anp.
    De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen in de rechtbank in het Russische Moermansk.
Volgens minister Timmermans, die in Luxemburg is vanwege een EU-vergadering, hebben de Russen in de afgelopen twee weken niet gereageerd op het Nederlandse verzoek de bemanning vrij te laten.

Nederland begon twee weken geleden een arbitrageprocedure. Hangende deze procedure is Rusland gevraagd om schip en activisten direct vrij te laten. Omdat Rusland hier geen gehoor aan heeft gegeven, kan Nederland het tribunaal in Hamburg nu via een spoedprocedure verzoeken dit de Russen op te dragen.

Waarschijnlijk is er binnen twee à drie weken een eerste zitting in Hamburg waarbij Nederland en Rusland hun visie op de kwestie geven. Het tribunaal velt binnen ongeveer een maand van nu een oordeel. De arbitrageprocedure loopt intussen gewoon door. Ook via andere diplomatieke wegen zal Timmermans blijven proberen de kwestie op te lossen, aldus zijn woordvoerder. Het is de eerste keer dat Nederland een dergelijk verzoek indient bij het Zeerechttribunaal.

Bestorming schip
De dertig bemanningsleden van de Arctic Sunrise, dat onder de Nederlandse vlag vaart, deden op 18 september mee aan een actie bij een Russisch boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Het schip werd bestormd en naar de Russische stad Moermansk gesleept. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, zit sindsdien vast.

Het Internationaal Zeerechttribunaal moet geschillen tussen landen oplossen over de interpretatie en de toepassing van het VN-zeerechtverdrag. In 1997 werd de eerste zaak behandeld. Sindsdien zijn er 21 zaken voor het tribunaal gebracht. De geschillen gingen over kustlijnen en territoriale wateren, over het bewaken van de visstand en over het vrijlaten van schepen en hun bemanning.

Reactie Greenpeace
In een reactie laat Greenpeace weten 'heel blij' te zijn met de stap van Nederland. 'We gaan ervan uit dat het recht zal zegevieren. Onze mensen zijn aangeklaagd voor piraterij. Daar is geen enkele sprake van. We hopen heel erg dat ze vrijkomen', zei een woordvoerster maandagmiddag.

Volgens Greenpeace gaat het naar omstandigheden goed met de bemanning. 'Maar die omstandigheden zijn natuurlijk absoluut niet prettig. Dat is een gevangenis nooit, en zeker daar niet. Ze zijn gelukkig gezonde mensen, ze houden zich kranig.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten