zaterdag 22 september 2012

Stedelijk museum vandaag naar 8 jaar weer open!



feestelijke opening
23 september open!
header image
Hare Majesteit de koningin opent zaterdag 22 september het vernieuwde Stedelijk Museum Amsterdam. Vanaf 23 september gaan de deuren van het museum weer open voor het publiek.

De collectie van het Stedelijk Museum geldt als een van de belangrijkste verzamelingen moderne en hedendaagse kunst van Europa en bestaat uit ruim 90.000 objecten, daterend van 1860 tot nu: schilder- en beeldhouwkunst, fotografie, film- en videokunst, installaties, werken op papier, kunstenaarsboeken, toegepaste kunst en industriële en grafische vormgeving. Belangrijke stromingen zoals het Bauhaus, de Amsterdamse School, CoBrA, abstract-expressionisme, pop art, minimal art en conceptuele kunst zijn sterk vertegenwoordigd.

Permanente opstelling collectie

De helft van de begane grond van de oudbouw is bestemd voor beeldende kunst van 1860 tot 1960. Tot de hoogtepunten behoren sleutelwerken uit het oeuvre van Vincent van Gogh, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Franz Marc, Chaïm Soutine, Marc Chagall, Henri Matisse, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Kazimir Malevich, Charley Toorop, Max Beckmann, Jackson Pollock, Asger Jorn, Karel Appel en de kunstenaars die deel uitmaakten van de CoBrA groep. In enkele ruimtes zullen wisselende presentaties van werken op papier en van de collectie fotografie van het Stedelijk te zien zijn.

Vormgeving

De andere helft van de begane grond van de oudbouw is bestemd voor een indrukwekkend overzicht van de collectie vormgeving van 1900 tot nu. Meubelen, glaswerk, keramiek, sieraden, affiches, drukwerk en textiel worden thematisch in een losse chronologie gepresenteerd. De objecten worden zo getoond dat nader licht wordt geworpen op de veranderende relaties tussen ambacht, design, technologie en maatschappelijke idealen. De installatie laat werk van vooraanstaande vormgevers zien als Josef Hoffmann, Philippe Starck en Ettore Sottsass, maar ook belangrijke stukken van 'De Stijl' en de invloed van het Stedelijk zelf op vormgeving, zoals de ontwerpen van oud- directeur Willem Sandberg en van Wim Crouwel, lang de vaste vormgever van het museum. Een hoogtepunt is de 'Harrenstein slaapkamer' van Gerrit Rietveld uit 1926.

Tweede verdieping oudbouw

Op de tweede verdieping van de oudbouw zullen belangrijke werken te zien zijn van 1960 tot nu. Hier zullen iconische werken uit de collectie te zien zijn zoals 'La perruche et la sirène' van Henri Matisse, 'The Beanery' van Ed Kienholz en 'Bellevue II' van Andy Warhol. Ook zullen er monografische zalen zijn, gewijd aan onder meer Willem de Kooning, Barnett Newman en Hanne Darboven. De presentatie zal ook werk bevatten van onder meer Lee Bontecou, Jan Dibbets, Gilbert & George, Yves Klein, Joseph Kosuth, Piero Manzoni, Brice Marden, Bruce Nauman, Gordon Matta-Clark en Robert Rauschenberg, en ook relatief onbekende werken en nieuwe aankopen van kunstenaars zoals Martha Rosler, Wolfgang Tillmans, Danh Vo en Guido van der Werve.

Nieuwbouw

Voor de grote zaal van bijna 1.100 m2 in de kelder van de nieuwbouw stellen Ann Goldstein en Stedelijk curatoren Leontine Coelewij en Bart Rutten een speciale presentatie samen, met werken die de ruimte – de grootste ondoorbroken expositiezaal in Amsterdam – zullen benadrukken. Met grootschalige werken van onder meer Carl Andre, Rodney Graham, Joan Jonas en Melvin Moti.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten