'En dan hebben we het nog niet over de vereenvoudigingen die men aanbrengt in het Journaal'
opinie
De publieke omroep kan nog heel veel leren van Duitse, Vlaamse en Britse nationale zenders, vindt Jan Bouwens.
Op dit moment moeten we naar Arte en de BBC kijken om een kunstprogramma op niveau te vinden. Als de publieke omroep een kunstprogramma op een druk bekeken tijdstip uitzendt (Opium), dan wil men graag kunst met een kleinere k 'mengen' met de grotere kunst opdat men een breder publiek vindt. De VPRO-kunstprogramma's vormen hierop een uitzondering maar die treffen we op tijdstippen waarop weinigen kijken.
Waarom worden in Nederland geen cultuurprogramma's gemaakt van het niveau The Culture Show en zijn series als The Power of Art niet te vinden in het aanbod? Is men bang dat Nederlanders deze programma's intellectueel niet aankunnen?
Als het om nieuws gaat, kunnen we nog heel veel leren van Duitse, Vlaamse en Britse nationale zenders. Het niveau van ons Journaal is zo ver gedaald, dat mijn nagenoeg volwassen kinderen het te kinderachtig vinden om er nog notie van te nemen. Als u niet overtuigd bent, kijk dan vanavond om zeven uur naar het journaal op BBC1 en vergelijk dat met het NOS Journaal van acht uur. Twijfelt u nog? Kijk dan morgen naar het Vlaamse Journaal op Eén en vergelijk dat met uw NOS Journaal.
Bij de NOS is het usance om een overlevende van een busongeluk te vragen wat hij voelde toen de crash zich aandiende, of een deskundige te vragen om te speculeren als deze het antwoord op de door de reporter gestelde vraag schuldig moet blijven. Vragen van dit niveau ontbreken bij de BBC en de Vlaamse publieke omroep. Wat is de informatiewaarde van een emotie of een speculatie?
En dan hebben we het nog niet over de onderwerpkeuze en de vereenvoudigingen die men aanbrengt in het Journaal. De vereenvoudiging van het nieuws gaat zo ver dat men beweert dat Afghaanse politieagenten NAVOtroepen aanvielen. Het ging echter om als Afghaanse politieagenten geklede aanvallers. We weten niet of het agenten waren.
Duiding van het nieuws krijgt nauwelijks kans bij een programma als Pauw & Witteman. Zet daar eens de BBC-programma's Newsnight of Hardtalk of het Vlaamse Ter Zake tegenover. Waar het bij P&W gaat om de 'gezellige' behandeling van een onderwerp uit het nieuws (Ali B. in debat met de premier of Maarten van Rossem die zijn 5.000 kiezers mag bedanken voor hun stem), wil een programma als Hardtalk de kijker informeren.
Rutte werd voor de zomer voorgehouden dat de aftrek van hypotheken tegen zijn belofte in toch wordt beperkt. Men liet hem gewoon zeggen dat hij na het Lenteakkoord een andere mening had. Voor Pauw noch Witteman was dit een punt waarop ze meenden te moeten ingrijpen.
Bij Hardtalk kan een imam zijn visie op de rol van de vrouw geven en worden hem alle westerse denkbeelden over de positie van de vrouw voorgehouden, waardoor de kijker in staat is deze denkbeelden in perspectief te plaatsen. Wellicht verwijst u nu naar het programma Debat op 2? De BBC en de Vlaamse tv mogen tot voorbeeld strekken bij het antwoord op de vraag of de diepgang van dit programma niet veel beter kan.
Is Nieuwsuur niet goed dan? Nee, want in dit programma wordt de kijker een mening opgedrongen waarmee de makers de kijker tot hersenloze consument degraderen. Door op de door de Nieuwsuur-redactie geregistreerde waarheid te hameren, wordt de kijker het onderwerp ingezogen.
Helaas zijn programma's van het niveau van Zembla uitzondering op de Nederlandse tv. Dat kan veel beter als we het publieke geld alleen nog aan programma's besteden die de commerciëlen niet maken. Ik snak naar de verfilming van de werken van Louis Couperus!
Jan Bouwens is hoogleraar accountancy aan Tilburg University.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten