maandag 9 augustus 2021

Europese terugroepacties door gifresten in voedsel

 

Ethyleenoxide, een giftige en in de EU verboden stof, wordt nog steeds in te hoge concentraties in voedingsmiddelen aangetroffen. Dit voedselschandaal is ondertussen bijna één heel jaar aan de gang. Maar naast dit slechte nieuws is er gelukkig ook goed nieuws. Mede door druk die wij hebben opgevoerd, heeft de Europese Commissie tot een grote terughaalactie van verontreinigde producten besloten.

Dit voedselschandaal toont nog maar eens aan dat de pressie van onafhankelijke organisaties zoals foodwatch nog steeds noodzakelijk is. Als voedselwaakhond zetten wij ons in voor het garanderen van de voedselveiligheid van alle Europeanen.



Ethyleenoxide is een genotoxische stof die kanker kan veroorzaken. Dat betekent dat er geen veilige blootstelling bestaat! Een jaar terug werd deze stof aangetroffen bij talrijke producten met sesam. Het werd toen het ‘sesamschandaal’ gedoopt. Toen hadden alle seinen toch al op rood moeten springen? En hadden alle mogelijk verontreinigde producten direct van de markt gehaald moeten worden? 



Niet alleen sesam...

Het sesamschandaal blijkt echter een veel breder voedselschandaal te zijn. Momenteel zijn er meerdere partijen Johannesbroodpitmeel (E410) gemeld die verontreinigd zijn. Dit additief is in Nederland vooral in ijsjes en bakkerijproducten verwerkt. Maar ook in sauzen en smeerkaas. Het is volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nog onduidelijk om hoeveel producten het in Nederland precies precies gaat. Er hadden in ieder geval vijf partijen met vergiftigd Johannesbroodpitmeel ons land als bestemming... En zijn dus mogelijk verwerkt in voedingsmiddelen. Bij één van deze partijen is zelfs 290 keer (!) zoveel de maximaal toegestane hoeveelheid gemeten.


Europese verordeningen omtrent voedselveiligheid en gezondheid moeten beschermend voor burgers zijn, maar worden vaak slecht toegepast in de lidstaten. Hier komt nog bij dat ook de acties van producenten vaak tekortschieten. 

Zo zagen we op de website van supermarktketen Coop dat er producten van onder meer Knorr en Unox Cup-a-Soup, en ijsjes van Twix, Snickers en M&M’s uit de schappen zijn gehaald. Ze zouden mogelijk een te hoge hoeveelheid ethyleenoxide bevatten. Op de websites van deze merken en die van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stond toen nog helemaal niets... Hoe moeten consumenten er dan ooit achter komen dat ze thuis verontreinigde producten hebben staan?



Gebrek aan consumentenbescherming

Van sesam tot ijs, peper, gember, sjalotten, koffie, brood, koekjes en kant-en-klaarmaaltijden, ethyleenoxide dook en duikt nog overal op. Dit brengt onze voedselveiligheid enorm in gevaar, maar toch hebben sommige lidstaten in de Europese Unie besmette producten, (momenteel vooral ijsjes), niet teruggeroepen... Voedselveiligheid is toch een recht van alle Europese burgers?! Foodwatch heeft hierover per brief aan de alarmbel getrokken bij de Europese Commissie. Ook op nationaal niveau hebben foodwatch Nederland, Duitsland en Frankrijk druk uitgeoefend op de respectievelijke regeringen en handhavingsinstanties.

En onze actie heeft geholpen. De Europese Commissie heeft gelukkig besloten: alle lidstaten zullen de gezondheid van Europeanen moeten garanderen. Met ethyleenoxidebesmetting aangetaste producten, waaronder ijsjes die Johannesbroodpitmeel (E410) bevatten, moeten massaal uit de handel worden genomen



Foodwatch wil dit liever vandaag nog dan morgen anders geregeld zien. Een handhavende instantie als de NVWA moet onmiddellijk zelf actief producten kunnen terugroepen van de markt als ze besmet zijn. En dit niet langer aan producenten en verkopers overlaten.

Met vriendelijke groet,

Frank Lindner, Campaigner







Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten