dinsdag 17 augustus 2021

DuinTopics

 

 

 
DuinTopics
 
 

 
 
Beste natuurliefhebber,
 
Iedereen geniet nu volop van de zomer, maar Duinbehoud kijkt alweer vooruit. We zijn er trots op dat we op zaterdag 18 september de eerste landelijke Dag van de Duinen aan je mogen presenteren. Een dag vol activiteiten in en over de duinen. Jij doet toch ook mee? 
 
Verder in deze DuinTopics:
 
  • Dag van de Duinen: maak de mooiste natuurfoto
  • De Zandmotor - 10 jaar na aanleg
  • Dag van de Duinen: de moeraswespenorchis
  • Neeltje Jans, een ongerepte strandplek
  • Dag van de Duinen: ga mee op excursie
  • Wandelen over Zuid-Hollands wad
  • Unieke schimmel ontdekt
  • Natuurbrug open voor grote grazers
  • Uitspraak rechtbank circuit Zandvoort
 

Doe mee en maak de mooiste natuurfoto

Jouw foto uitgelicht in tijdschrift DUIN? Dan is dit je kans. Je hoeft geen ervaren natuurfotograaf te zijn, dus iedereen mag meedoen aan de fotowedstrijd. Klik op ‘Doe mee’ voor de voorwaarden en wat je kunt winnen.
 
Doe mee!
 
 
De Zandmotor - 10 jaar na de aanleg
 
De Zandmotor is een zandig schiereiland voor de Delflandse kust tussen Kijkduin en Ter Heijde. In 2011 is het aangelegd als 'megasuppletie', door is in één keer een grote hoeveelheid zand op te spuiten om de erosie van dit kustgedeelte voor een periode van tenminste 20 jaar tegen te gaan. Het is een grootschalig experiment met een nieuwe vorm van kustbeheer. Tien jaar lang is de ontwikkeling intensief gevolgd. Begin juli zijn de resultaten gepresenteerd.
 
Lees verder
 

Dag van de Duinen: de moeraswespenorchis

Op 18 september is de Dag van de Duinen. Een dag waarop we de schoonheid van dit prachtige natuurgebied vieren. In de duinen leven veel bijzondere en zeldzame planten en dieren. De komende tijd laten we je alvast kennis maken met een aantal van hen.
Deze keer: de moeraswespenorchis.
 
 
Neeltje Jans, een ongerepte strandplek
 
'Zo blij als een kind dat op het strand een schelpje vindt’. Dat liedje van De Makkers uit de jaren 70 zong door het hoofd van duinconsulent Theo Willemstein toen hij op een dag op het strand van Neeltje Jans (Zeeland) deelnam aan de activiteiten van de strandwerkgroep en een bijzondere schelp vond.
 
In het kader van de Dag van de Duinen geeft Theo een excursie door duin, bos en strand: zeewering aan de Domburgse kust. Wil je ook mee? Klik hier!
 
Lees hier zijn verhaal
 

Ga mee op excursie, tijdens de Dag van de Duinen

 
Neem gratis deel aan een of meer bijzondere excursies die we voor je hebben uitgestippeld. Je gaat op pad met een duinconsulent en ontdekt tijdens je wandeling de veelheid aan planten en dieren in de duinen. Een leuke en leerzame ervaring, gegarandeerd!
 
Hieronder een greep uit het aanbod. Voor alle excursies klik hier.
 
 
 
Egmonds levende zeedorpenlandschap
 
In de duinen van Egmond aan Zee vind je een zeedorpenlandschap met oude akkers, die nog altijd in gebruik zijn. Ze zijn omgeven door natte duinvalleien en meertjes. Je maakt er kennis met een landschap dat in sterke wisselwerking met de mens is ontstaan.
 
Ga mee
 
Oog-in-oog met nieuwe duinvorming op Terschelling
 
Op Terschelling ben je getuige van de aangroei van nieuw duin, in natuurgebied de Noordsvaarder. In de jonge duinvalleien groeien de groenknolorchis, parnassia en moeraswespenorchis. Je staat hier oog-in-oog met voortgaande aangroei van nieuwe duinen.
 
Ga mee
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten