dinsdag 3 augustus 2021

En ons recht op veilig voedsel dan?!

 


Misschien zag je mij deze week op tv bij EenVandaag: uit nieuw onafhankelijk onderzoek blijkt dat er meerdere soorten landbouwgif zijn teruggevonden in fruit en wijn van Albert Heijn, Jumbo en Lidl.

Het gaat niet zomaar om pesticiden: in de flessen rode Bordeauxwijn zit zelfs glyfosaat, het omstreden en mogelijk kankerverwekkende bestrijdingsmiddel. Als voedselwaakhond maken wij ons hard voor jouw recht op veilig voedsel. Jouw recht op aardbeien en mandarijnen uit de supermarkt waar geen schimmige pesticiden op zitten. En dat is hard nodig, want dit recht wordt met voeten getreden.



Is het de verantwoordelijkheid van de consument om op de achterkant van de etiketten termen als ‘imazalil’ (fungicide tegen schimmels) te gaan ontcijferen? Nee. Producenten: wees zo eerlijk om in plaats daarvan ‘hormoonverstorende stof’ op het etiket te zetten. Moeten consumenten zelf onderzoeken op welke fruitsoorten omstreden pesticiden zitten? Nee. De overheid moet via onderzoek en beleid waarborgen dat groente en fruit in de supermarkt vrij zijn van verdachte middelen. Daar strijden wij voor.



Wist je dat de ziekte van Parkinson in verband wordt gebracht met chronische blootstelling aan glyfosaat? Aangezien er glyfosaat is gevonden in wijn, betekent dit dus dat mensen die vaak een glaasje wijn consumeren, chronisch aan deze omstreden pesticide blootgesteld kunnen worden. Met alle gevolgen van dien. In tegenstelling tot Frankrijk heeft Nederland nog geen onderzoek gedaan naar het verband tussen glyfosaat en Parkinson.

Een fatsoenlijke en onafhankelijke risicoschatting door de overheid ontbreekt. Dat geldt ook voor de stapeleffecten van verschillende pesticiden en de effecten op de hormoonhuishouding. Daar komt nog bij dat de machtige gifgiganten in Europa voor een groot deel het onderzoek en de veiligheidsbeoordeling van glyfosaat & co bepalen. Of de slager keurt z'n eigen vlees, of er is helemaal geen keuring. 



Wij zetten ons in voor jouw rechten

Ik vind het heel erg dat het tegenwoordig op particuliere wetenschappers en laboratoria aankomt om de gezondheidseffecten van stoffen als glyfosaat, zoals voor Parkinson, te onderzoeken. Ik vind dat de overheid dat gewoon moet doen.

Met foodwatch willen we de overheid via Kamervragen, onze e-mailactie tegen glyfosaat, verdere acties en media-aandacht tot verantwoording roepen. Heb je de petitie nog niet getekend? Doe het dan vooral alsnog. Samen verdedigen we jouw recht op veilig voedsel!




Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert, Directeur



Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten