zaterdag 22 mei 2021

Stop dierenmishandeling

 


Beste foodwatcher,

De stallen van Europa zitten nog steeds vol met miljoenen dieren op elkaar gepropt in kleine kooien.

Legkippen die hun vleugels niet kunnen spreiden. Moedervarkens die de helft van hun leven vastzitten tussen stangen waardoor ze zich niet eens kunnen omdraaien. Konijnen die wegkwijnen in kooien van gaas.



Stop de kooien in de EU!






Protesteer nu!



Eerlijke behandeling van dieren moet gewoon nu!

Van september 2018 tot september 2019 hebben 1,4 miljoen Europeanen vanuit heel Europa met succes hun handtekening gezet onder het Europees burgerinitiatief 'Stop de Kooien". Dit initiatief werd gestart door dierenbeschermingsorganisatie CIWF en samen met 170 andere organisaties hebben we ons verenigd om voldoende ondertekenaars te mobiliseren. Met succes! 

Het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn verplicht het voorstel tot een einde aan de kooien te bespreken. De Commissie kan echter gewoon kiezen of er wel of geen wetgevingsinitiatief komt, dat er natuurlijk allang had moeten zijn.



Na een hoorzitting in het Europees parlement in april 2021 waren er positieve reacties van verschillende commissarissen. Tegelijkertijd wordt er echter in Brussel een tegenargument op basis van handelspolitiek verspreid dat jou wellicht bekend in de oren klinkt: meer dierenwelzijn in de EU zou leiden tot meer goedkope import van andere landen. Dit zou noch het dierenwelzijn, noch de veehouders ten goede komen - het dierenleed zou eenvoudigweg worden verplaatst en de boeren zouden niet meer rond kunnen komen.

Wij zijn daar absoluut niet van overtuigd. Want de EU kan wat veel beters doen. De EU kan er bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) voor pleiten om van alle importeurs naleving van vergelijkbare dierenwelzijnsnormen te mogen eisen als van de Europese boeren. De EU heeft dit zelfs al eerder met succes gedaan. Op die manier verhogen we de standaarden voor alle dieren. 

Maar aangezien het besluit van de Commissie unaniem moet zijn, is het nu vooral van belang om de Commissaris voor Handel en vicevoorzitter van de Commissie, Valdis Dombrovskis, ervan te overtuigen dat de EU hogere dierenwelzijnsnormen kan eisen én deze moet waarborgen in handelsbeleid.

Daarom richten we ons nu rechtstreeks tot hem en roepen we hem op om een einde te maken aan het dierenleed in kooien: stel duidelijke dierenwelzijnsregels voor import op, en dwing ze af bij de WTO. Een eerlijke behandeling van de dieren in de Europese veehouderij en het externe handelsbeleid van de EU zijn niet tegenstrijdig!



Wij vragen jou onze actie te ondersteunen. Het is nu of nooit aangezien de Commissie hoogstwaarschijnlijk al begin juni zal beslissen. Samen stoppen wij de kooien!

Dank voor je steun!



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert,
Directeur




Deel deze nieuwsbrief op social media:



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp

P.S. Als je ons werk waardeert en eraan wil bijdragen, steun ons dan structureel (een beetje meer). Ook al is het maar een klein bedrag per maand: alle beetjes helpen! Bedankt voor je (extra) steun!





Geen zwaktebod, behandel dieren eerlijk


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten