donderdag 13 mei 2021

Europese autoriteit voor voedselveiligheid spreekt zich uit tegen E171 / Foodwatch

 


Beste foodwatcher,

Na een jarenlange internationale campagne tegen de omstreden kleurstof E171 kunnen we je nu eindelijk goed nieuws melden. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft erkend dat het omstreden additief titaniumdioxide (E171) niet veilig is en dat de consumptie ervan gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Dit is een grote overwinning want de EFSA bepaalt welke additieven in voeding worden toegelaten  op de Europese markt.



Wat zijn de gevaren van E171?

De witte kleurstof E171 wordt gebruikt om levensmiddelen te kleuren of te doen glanzen. Het wordt veelal toegevoegd aan producten die kinderen eten, zoals koek en snoep. E171 bestaat uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’. Deze nanodeeltjes zijn omstreden omdat nog onvoldoende bekend is hoe die zich in je lichaam gedragen. Ze worden in diverse onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker bij consumptie. Ook wordt gevreesd voor leverschade. Bij inademing is de stof kankerverwekkend, concludeerden de autoriteiten IARC (International Agency for Research on Cancer) en ECHA (European Chemicals Agency).

Het RIVM waarschuwde al in 2018 voor de mogelijke risico’s van de stof. Het Nederlandse BuRo (onderdeel van NVWA) adviseerde de Minister voor Medische Zorg en Sport “te overleggen met voedselproducenten om te zorgen dat consumenten minder worden blootgesteld aan E171 en/of titaniumdioxide”. Het BuRo benadrukte ook dat verder wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker als gevolg van E171 noodzakelijk is.

Kortom, genoeg om je zorgen over te maken!




Wat wil foodwatch?

Foodwatch wil onmiddellijk een Europees verbod op E171. De conclusies van het rapport dat de EFSA heeft gepubliceerd spreken voor zich: "E171 kan niet langer als veilig levensmiddelenadditief worden beschouwd". De Europese commissaris voor gezondheid, Stella Kyriakides, heeft dezelfde dag nog gereageerd ten gunste van een verbod op titaniumdioxide in voedsel in heel Europa. Dat klinkt heel hoopgevend, maar wij willen dat dit verbod ook daadwerkelijk ingevoerd wordt.

Onze collega's van foodwatch Frankrijk strijden ook al jaren tegen E171 en met succes! Sinds 2020 is E171 verboden in Frankrijk. De Franse regering past hierbij terecht het Europese voorzorgsbeginsel toe: producten en stoffen mogen alleen op de Europese markt worden toegelaten wanneer zij bewezen veilig zijn. 

Wij eisen dat de Nederlandse overheid hetzelfde doet en blijven actie voeren om ervoor te zorgen dat E171 voor eens en voor altijd van de Nederlandse en Europese markt verdwijnt!


Deze overwinning motiveert ons nog meer om, zo lang als nodig is, te strijden voor een verbod op deze en andere additieven die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Wij houden je uiteraard op de hoogte!

Steun je ons onderzoek naar E-nummers met een (extra) donatie?

Wij zijn je ontzettend dankbaar!



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert,
Directeur

Europese autoriteit voor voedselveiligheid spreekt zich uit tegen E171


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten