maandag 31 mei 2021

 


De Stadscocon van Florentijn Hofman in de Sint Janskerk in Schiedam. Fotografie: Aad Hoogendoorn

De dag waarvan je wist dat zou komen... Zaterdag 5 juni is het zover en mogen de musea weer open. Na een lange periode in de pauzestand kun je ons bezoeken in de Sint Janskerk en de Havenkerk in Schiedam. Vanaf 11 juni 2021 voegen we daar een nieuwe plek, de ruimte van de Stichting KunstWerkt in Schiedam, aan toe. Meer daarover in deze nieuwsbrief.

Omdat we nog niet samen mogen komen, vieren we de openingen digitaal. Wil je daarbij zijn? Heel leuk! Voor de Stadscocon is de opening op vrijdagavond 4 juni 2021 om 20.00 uur. Surf op dat tijdstip naar de opening Stadscocon. Het openingsfeestje van het Kijkdepot Schiedam is zaterdag 5 juni 2021 om 11.00 uur. Ga op dat tijdstip naar de opening Kijkdepot

In deze nieuwsbrief lees je ook over de Verhalentafel en de ontmoeting met kunstenaar Anne Wenzel. Ze leidde bezoekers digitaal rond in haar atelier. Voor wie dat heeft gemist: je kunt het nu terugkijken. 
Ondertussen blijven we graag in contact. Mail ons met ideeën. Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Houd dan onze website en sociale media in de gaten.

Stadscocon
Sint Janskerk
5 juni t/m 12 september 2021
Florentijn Hofman in zijn Stadscocon. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Wij kunnen niet wachten om publiek binnen te laten in de Stadscocon van kunstenaar Florentijn Hofman. Tussen de zuilen van de Sint Janskerk in Schiedam installeerde hij een opblaasbaar kunstwerk waar je in kan. Tot dusver zagen alleen hij en de mensen van de opbouwploeg hoe zo'n inflatable er van binnen uitziet.

De Stadscocon is een samenwerking met de Stichting Sint Janskerk en kent een lengte van 26 meter en is bijna 10 meter hoog en breed. Tijdens je bezoek hoor je ook een muziekstuk dat de kunstenaar speciaal voor de installatie schreef, samen met een componist.

Zaterdag 5 juni openen we om 11.00 uur letterlijk de deuren en kan iedereen met een gratis ticket langskomen. De avond ervoor vieren we een digitaal openingsfeestje. Ook daar is iedereen welkom. Meer over de Stadscocon lees je hier. Een bezoek is gratis; vanwege corona vragen we je een ticket te reserveren via onze website Plan je bezoek

Kijkdepot Schiedam
Havenkerk
5 juni t/m 22 augustus 2021
Kijkdepot Schiedam. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Het Kijkdepot Schiedam gaat ook open, hoera. Vanaf nu kan iedereen langskomen. Je ziet hoe onze medewerkers stukken uit de historische collectie bekijken, onder andere sabels, helmen en spullen van de schutterij. Eigenlijk is dat de basis van het museum. In 1899 besloot de gemeenteraad om de verzameling van majoor Visser onder te brengen in een nieuw museum. Ook in andere steden ontstonden rond die tijd gemeentelijke musea.

Leuk als je langskomt, rondkijkt of je verhalen vertelt. Tik voor dat laatste gewoon een medewerker aan. Op zaterdag 5 juni openen we om 11.00 uur letterlijk de deuren. Dan start ook de openingsvideo. Vanwege corona heb je een gratis ticket nodig om ons te bezoeken. Surf daarvoor naar Plan je bezoek. Meer over het Kijkdepot Schiedam lees je hier.

Meepraten over de Schiedamse winkels
Digitale Verhalentafel 
Wo 9 juni 2021, 20.00 uur, gratis via Zoom 

Mevrouw Papenhuijzen voor haar bakkerij op Hoogstraat 22, vermoedelijk samen met haar dochter en twee zoons, 1892-1894. Foto beeldbank Gemeentearchief Schiedam, maker onbekend
Onder winkeliers wordt wel gezegd: 'Als het in Schiedam lukt, lukt het overal.' Hoe was het als ondernemer in de stad? Welke rol speelden en spelen de winkelgebieden? En welke winkels bestaan al eeuwen?’ De bijeenkomst ligt in het verlengde van het Kijkdepot Schiedam waar museummedewerkers onderzoek doen naar de geschiedeniscollectie van de stad. De vierde Verhalentafel begint om 20.00 uur en is gratis. Lees verder en hoe je kunt meepraten. 
 

Toch maar mooi gemaakt
Pop-up tentoonstelling
Za 11 juni t/m 4 juli 2021

 
Sjef Henderickx, Homo Ludens Saté, 2009, uit de serie Hommage aan, collectie kunstenaar

In de pop-up tentoonstelling Toch maar mooi gemaakt laten we je kennismaken met zeven Schiedamse kunstenaars. Ze koesteren zowel de stad als het museum, waar ze soms exposeerden of als kind onder de indruk raakten van Karel Appel. De pop-up presentatie bevat tekeningen, installaties, video en een muurschildering en is te zien bij de Stichting KunstWerkt in Schiedam.

‘Nu ons museum vanwege renovatie dicht is, maken we dankbaar gebruik van het aanbod voor deze presentatie bij de Schiedamse kunstenaarsvereniging’, zegt Anne de Haij, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Arjen Baas, voorzitter van KunstWerkt: ‘We trekken graag samen op.’ 

Toch maar mooi gemaakt bevat werk van Sjef Henderickx, Aldo Hoeben, Frans Huisman, Sarah van der Pols, Tomas Schats, Milan Tilder, Diet Wiegman. Meer over de tentoonstelling lezen of een gratis ticket bestellen? Klik dan hier.

Ontmoet & Groet Anne Wenzel

Kunstenaar Anne Wenzel (l) en museumdirecteur Anne de Haij in het atelier van de kunstenaar. Still uit de video.
Kunstenaar Anne Wenzel leidt je online rond door haar grote atelier in Rotterdam en vertelt over haar Carte Blanche in het museum in 2022. Ze won de presentatie met een bokswedstrijd tegen de voormalige museumdirecteur. We namen deze ontmoeting eind mei op. Terugkijken kan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten