zondag 28 april 2024

Stapels eierdozen in de supermarkt waardoor jij wordt misleid / Foodwatch

 





Er liggen stapels met eierdozen in de supermarkt met ‘vrije uitloop’ op de verpakking. Hoe denk jij dan dat het leven van die kippen eruit ziet? Precies: al deze hennen konden lekker naar buiten, toch?!

Niets is minder waar: door de vogelgriep hebben Nederlandse hennen al maanden geen grassprietje gezien. Ze zaten zo kort voor Pasen alweer bijna 5 maanden opgehokt binnen, zonder dat ze vrij naar buiten kunnen rennen tussen struiken en bomen.

Gedurerende landelijke (deze week gelukkig grotendeels opgeheven) en aanhoudende regionale ophokplichten (naar schatting mag een derde van alle leghennen in Nederland hierdoor nog altijd niet naar buiten) staan er op de doosjes met vrije uitloopeieren doodleuk 'buitenkippen' afgebeeld en tekstuele claims dat kippen 'vrijwillig naar buiten kunnen'. Dit is dikke misleiding.

Wij pikken dit niet en vragen jullie steun voor een nieuwe actie!


Leugens over hennen

Europa heeft onlangs onder lobbydruk van de agro-industrie en de supermarkten besloten dat eieren van opgehokte kippen alsnog als vrije uitloopeieren mogen worden verkocht. Pure legalisering van leugens dus. Supermarkten en producenten doen daar - zeker tijdens een lange ophokplicht - nog een schepje bovenop: Albert Heijn schrijft dat deze kippen "vrij kunnen uitlopen in de open lucht en dat bossen en struiken zorgen voor beschutting". En op de doosjes van Blije Kip eieren zie je afbeeldingen van vrij dansende kippen in de buitenlucht en staat er dat de kippen lekker naar buiten kunnen “wanneer ze maar willen”.

Meer weten over deze misleiding? Lees hier verder…





Doe mee met onze klachten!

Dat Europa deze valse benaming heeft gelegaliseerd vinden wij al fout. Maar dat er helemaal niks op de verpakking staat waardoor de consument eerlijk wordt geïnformeerd, dat kunnen wij helemaal niet begrijpen! Als consumenten weten dat de leghennen alleen maar binnen zitten, kunnen ze zelf bepalen of ze kiezen voor minder, geen of andere eieren. Zo hebben biologische kippen bijvoorbeeld meer binnenruimte dan vrije uitloop kippen.

Daarom stappen wij naar de Reclame Code Commissie om te eisen dat deze producenten eerlijk zijn over hun ophokkippen op de verpakking. Ze kunnen niet de schone schijn ophouden en pochen met valse vrijheid van hennen. Versterk jij onze klacht?




Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten