zondag 28 april 2024

Foodwatch naar rechter vanwege voedselschandaal

 




Het is een grof schandaal: grote mineraalwatermerken hebben jarenlang gefraudeerd en miljoenen Europese consumenten misleid. De bedrijven, waaronder Vittel, Perrier en Cristaline, hebben verontreinigd mineraalwater gedesinfecteerd met illegale methodes, zoals door het gebruik van UV- of koolstoffilters. Foodwatch is naar de rechter gestapt en wil de onderste steen boven in dit fraudeschandaal.  

De watermerken van onder andere Nestlé en Sources Alma hebben behandeld kraanwater verkocht als mineraalwater. Lees in deze nieuwsbief meer over het nieuwste Europese voedselschandaal waarover in Nederland nog niet veel wordt bericht, maar wat eens te meer bewijst dat grote voedselbedrijven zich ongestraft ver boven de wet wanen! 


Selectie van betrokken merken mineraalwater bij waterfraude schandaal 2024 Frankrijk


Selectie van de betrokken merken

 


Vooropgesteld: in Nederland hebben we - vooralsnog - enorm veel geluk met de kwaliteit van ons leidingwater als je dit vergelijkt met andere landen. Daarom kun je vraagtekens zetten of het vanuit het oogpunt van ethiek en ecologie nodig is om ergens mineraalwater te bottelen om dat vervolgens met vrachtwagens naar onder meer Nederland te verslepen. Zeker als je weet dat van al het water dat er op aarde is, er slechts 3% zoetwater is.  

Er zijn consumenten die om welke reden dan ook liever mineraalwater kopen. Mineraalwater hoort onbehandeld te zijn, wordt van grote dieptes opgepompt, en wordt vervolgens direct aan de bron gebotteld. Omdat het niet wordt behandeld behoudt het de natuurlijke samenstelling. Als consument ga je er vanuit dat als je toch natuurlijk mineraalwater koopt, dat je dit dan ook daadwerkelijk krijgt. Zeker als je de prijzen ziet die fabrikanten en verkopers ervoor vragen… 




Het blauwe goud (voor fabrikanten)

Als je een flesje Vittel, Perrier of een ander merk mineraalwater in de supermarkt of onderweg op het station koopt, dan is dat heel duur water. Je betaalt voor 1 liter mineraalwater tussen de 0,50 euro (in de supermarkt) en tot ver boven de 6 euro (bij ‘to go’). Ter vergelijking: 1 liter kraanwater kost in Nederland ongeveer 0,001 euro.  


Franse media hebben onthuld dat Vittel en Perrier en andere merken in Frankrijk behandeld of gezuiverd bronwater bevatten in plaats van mineraalwater. Dit was bij een derde van alle onderzochte watermerken het geval. Nestlé en andere grote fabrikanten hebben pesticiden en bacteriën uit het water gefilterd, zodat er geen gezondheidsgevaar zou kunnen ontstaan. Maar bronwater dat kunstmatig is gezuiverd mag geen natuurlijk mineraalwater meer heten. Daar zijn duidelijke regels over gemaakt in Brussel. De fabrikanten hebben hun behandelde waters doodleuk geëtiketteerd als ‘bronwater’ en ’natuurlijk mineraalwater’ en dit verkocht door heel Europa. Mogelijk zelfs in Nederland! Mega brutaal en dus ook heel erg winstgevend.  


---------------

Een aantal jaren terug heeft de Keuringsdienst van Waarde (link opent een video op YouTube) aandacht besteed aan Nederlands bron- en mineraalwater. Wist je dat Bar-le-Duc en Sourcy uit dezelfde diepliggende waterlagen komen als het leidingwater in Utrecht? 

---------------


Waterbronnen raken uitgeput

De reden achter deze fraudezaak? De mineraalwaterproducenten kunnen niet langer voldoen aan de vraag naar hun ‘zuivere’ waters. Nestlé wordt al langer bekritiseerd omdat het met hun wateractiviteiten het grondwater van hele gemeenschappen drooglegt. Nu heeft de fabrikant zelf geen goed water meer. Milieuvervuiling en klimaatverandering zijn de voornaamste oorzaken hiervan. Veel bronnen kunnen niet langer genoeg zuiver mineraalwater leveren om de miljoenen plastic flessen te vullen die onze markten overspoelen.  

De Franse autoriteiten wisten trouwens al sinds medio 2021 van deze grootschalige fraude. Maar ze hielden de hand boven het hoofd van de fabrikanten. Ze hebben de autoriteiten niet ingelicht, zodat die andere landen zou kunnen waarschuwen. Inmiddels worden er in het Europese Parlement vragen gesteld hoe en waarom dit heeft kunnen gebeuren. 




Het team van Foodwatch Frankrijk voor het Tribunal Judiciaire in Parijs

 


Schandaal na schandaal na schandaal 

Of het nu gaat om gesjoemel met paardenvlees, giftig ethyleenoxide in sesamzaad, ziekmakende salmonella in Ferrero-chocolade, geïmporteerde honing die is aangelengd met suikersiroop… Voedselschandalen vergen voortdurend onze aandacht, uitgebreid onderzoek en soms complexe juridische procedures. In dit mineraalwaterschandaal is het niet anders. Als nationale en Europese overheden niet ingrijpen, dan moeten we het zelf maar doen 

Daarom is Foodwatch in Frankrijk de juridische strijd aangegaan met Nestlé & Co. Afgelopen woensdag hebben onze Franse collega’s een rechtszaak aangespannen tegen de bedrijven in bij de rechtbank in Parijs. Het wordt een zware strijd. We nemen het op tegen Nestlé, een van de grootste voedselbedrijven ter wereld. Als kleine consumentenorganisatie durven we dit alleen omdat we weten dat er vele tienduizenden consumenten in heel Europa achter ons staan!  


We houden je uiteraard op de hoogte, dit is geen storm in een glas water. En deze schandalige fraudepraktijken moeten stoppen! 




Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten