zondag 28 april 2024

Doe mee met de actie voor beter voedsel in de EU / Foodwatch

 


https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagne-themas/onze-campagnes/haal-die-bende-van-ons-bord-in-europa/?utm_source=email&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=BendeEU&utm_content=campagnestartpage

Op 6 juni gaan we in Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. En er staat heel wat op het spel! Daarom kun jij vandaag nog de Nederlandse lijsttrekkers mailen met ons vijfpuntenplan om de bende van ons bord te krijgen in Europa. Lees er in deze nieuwbrief alles over en doe mee!


Daadkracht graag!

Het groene beleid van de EU staat onder druk. Deze tijd vraagt dan ook om dappere beslissingen voor mens, dier en klimaat. We hebben ingrijpende hervormingen nodig voor beter voedsel in de hele Europese Unie. Maar in plaats van haast te maken met nieuwe wetgeving, worden maatregelen uitgesteld of verdwijnen helemaal van de agenda. De aankomende Europese verkiezingen bieden nieuwe kansen voor de politiek om beloftes in te lossen en oplossingen te bieden voor grote voedselproblemen. Foodwatch wil deze kans grijpen, voordat we op 6 juni naar de stembus gaan!


De bende in Europa

De voedselindustrie heeft door haar enorme lobbybudgetten de Europese politiek weten te gijzelen, waardoor de belangen van de consument het onderspit delven. Wetgeving die misleiding tegen moet gaan en tegelijkertijd voor strenge handhaving moet zorgen laat maar op zich wachten of wordt uitgesteld. Sterker nog, Europese politici zetten stappen terug in hun ambities voor duurzamer voedselbeleid. Bovendien staat ons recht op voldoende gezond voedsel onder druk: in de hele EU blijven voedselprijzen hoog. Deze week is bekend geworden dat inmiddels 450.000 Nederlanders te weinig geld hebben voor eten. Tijd voor actie!


Europees vijfpuntenplan voor beter voedselbeleid

Net als voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen van 2023, helpen we de Europese politici graag op weg. We hebben daarom een vijfpuntenplan voor hen geformuleerd:



1. Beteugel de lobby van de voedselindustrie

Gebruik het lobbyregister consequent, baseer besluiten op onafhankelijk onderzoek en maak een ambitieus plan om belangenverstrengeling tegen te gaan.

2. Creëer een gezonde voedselomgeving

Verbied kindermarketing, maak Nuri-Score verplicht en voer het Sustainable Food Systems Framework in.

3. Bestraf voedselmisleiding

Verduidelijk de regels over wat misleiding is in de Food Information to Consumers Regulation en handhaaf hier stevig op.

4. Maak de landbouw 100% gifvrij

Bouw pesticide-gebruik van gewas-tot-gewas af, verbied glyfosaat en verbied de export van verboden pesticiden naar landen buiten de EU.

5. Garandeer eerlijke voedselprijzen

Zorg voor transparantie in prijsopbouw, spreek alle partijen aan op hun verantwoordelijkheid en leg het recht op voedsel vast in het Sustainable Food Systems Framework.




Eis beter beleid van onze Europarlementariërs

Wij roepen Nederlandse Europarlementariërs op in hun aankomende termijn serieus werk te maken van voedselbeleid waarbij de consument centraal staat en niet de voedselindustrie. Ons vijfpuntenplan moet aan de basis liggen van hun werk.

Er zitten 705 Europarlementariërs in het Europees Parlement en 31 daarvan zijn Nederlands. Dat lijkt misschien een klein aantal, maar zij beslissen niet alleen allemaal mee over wet- en regelgeving, ze hebben ook de bepalende stem bij het benoemen van Eurocommissarissen (die meestal de wetten ontwerpen).

We beginnen dus dicht bij huis om het voedsel op ons bord te verbeteren. Doe je mee?


Save the date

Wil je meer weten over wat jouw eten te maken heeft met het Europese beleid? Dan kun je je binnenkort inschrijven voor ons interactieve online Lunch College. Dit vindt op donderdag 30 mei plaats van 13.00-15.00. Onze Brusselse collega, Suzy Sumner, zal ons alles vertellen over de ingewikkelde voedselwet- en regelgeving van de Europese Unie.

Ook op onze website staat veel nuttige informatie over deze soms complexe materie. Lees hier onze FAQ. Zo ga jij goed voorbereid naar de stembus op 6 juni!







Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten