zondag 28 april 2024

Er staat veel op het spel deze week! / Foodwatch

 





Ons voedselsysteem staat voor serieuze uitdagingen, waaronder klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en boeren die moeite hebben om rond te komen. Maar in plaats van het tij te keren, overweegt de Europese Commissie wijzigingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) die de situatie alleen maar zullen verergeren.

Deze voorgestelde veranderingen zijn geen oppervlakkige aanpassingen. Door het schrappen van milieuvoorwaarden voor het ontvangen van subsidies, bedreigen ze fundamentele aspecten van het Europese landbouwbeleid en vormen ze een ernstige bedreiging voor ons milieu, onze boeren, onze gezondheid en het functioneren van onze voedselsystemen.

De bal ligt nu bij de Europarlementariërs: tijdens de komende zitting van het Europees Parlement moeten zij stemmen over deze gevaarlijke voorstellen. Maar ze moeten de belangen van boeren, burgers en het milieu dienen, niet de winst van de grote agroketens en chemische industrie!


Waarom moeten we deze voorstellen tegenhouden?

  • Inadequaat antwoord op demonstraties van boeren 

    Dit voorjaar waren er traktorblokkades in Brussel en andere hoofdsteden. De Europese Commissie heeft deze demonstraties gebruikt als aanleiding om veranderingen voor te stellen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Deze veranderingen zorgen echter voor meer afhankelijkheid van schadelijke stoffen zoals pesticiden en kunstmest, wat slecht is voor boeren op de lange termijn en vooral voordelig voor grote landbouwbedrijven. Dit staat haaks op wat de EU heeft beloofd met de Green Deal en de dringende behoefte om iets te doen aan de klimaat- en milieuproblemen.

  • De subsidies komen vooral ten goede aan degenen die het milieu schade toebrengen

    Tussen 2021 en 2027 wordt een enorm bedrag van 387 miljard euro toegewezen aan de Europese landbouw. Momenteel moeten boeren minimale milieu-eisen naleven om dat geld te krijgen. Maar als die eisen worden geschrapt, zou het betekenen dat overheidsgeld vooral de schadelijke landbouwpraktijken zoals grootschalige landbouw en het gebruik van pesticiden zou aanmoedigen, in plaats van de broodnodige overstap naar duurzamere methoden.

  • Versnelde besluitvorming

    Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid heeft een enorm budget, en de toewijzing ervan is een langdurig proces dat veel consultaties vereist. Maar het is zorgwekkend dat de voorgestelde veranderingen nu pas, vlak voor het einde van de wetgevende fase, snel worden doorgedrukt. Het voorstel is alleen besproken met een paar boerenbonden, zonder brede maatschappelijke raadpleging en zonder enige vorm van effectbeoordeling.


Laat je stem horen!

Mail of tag Europarlementariërs en herinner hen aan hun verantwoordelijkheid om onze gezondheid en ons milieu te beschermen. Teken onze petitie voor een beter Europa of deel deze nieuwbrief. Alle beetjes helpen op weg naar de stemming over deze voorstellen op 25 april! Dring er bij hen op aan om tegen deze overhaaste, schadelijke veranderingen te stemmen.

Hoewel we geen kantoor hebben in Brussel, hebben we wel een campaigner in dienst die voor ons de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Dat is hard nodig, gezien de ferme lobby die er actief is. Zorgwekkende ontwikkelingen zoals hierboven beschreven kunnen we alleen maar in de gaten houden met iemand die de weg kent in Brussel. Je kunt dus ook overwegen een extra donatie te doen voor onze campagnes, zodat we een sterke en gefundeerde campagne kunnen voeren tegen de richting die Europa aan het kiezen is. 

 




Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten