zondag 28 april 2024

Houd de lobby buiten de deur!

 


Achterkamertjes in Antwerpen 

Sinds januari is België voorzitter van de Raad van de EU. Premier De Croo heeft de veiligheid en het welzijn van Europese burgers tot topprioriteit verklaard van het voorzitterschap. Maar wat doet De Croo vandaag? Hij maakt van Antwerpen het middelpunt van de lobby door de gif-industrie. 

In de chemische fabriek van BASF in de Antwerpse haven wordt vandaag een besloten event georganiseerd, waarbij alleen de industrie en belangrijke politieke leiders zijn uitgenodigd. De verwachting is dat De Croo op deze geheime bijeenkomst een ‘Europese Industriële Deal’ lanceert, onder leiding van de grote chemische lobbyclub CEFIC. De Croo pleitte al eerder voor zo’n Deal, die volgens hem nodig is naast de Green Deal. Voor milieuorganisaties blijft de deur dicht. Zelfs het Belgische ministerie van Leefmilieu is niet bij de organisatie betrokken. Het ziet ernaar uit dat de huidige voorzitter van de EU zich laat inpakken door de industrie. 




Brief aan België

Wij kennen die sprookjes van de industrie nou wel. De grote industriële clubs maken mensen ziek (met kanker en mogelijk Parkinson) en verdienen daar ook weer aan met een farmaceutische business; ze kopen wetenschappers om voor misleidende publicaties; ze vernielen de biodiversiteit en houden elke politieke beperking tegen, zolang de industrie nog geen ‘alternatieven’ heeft ontwikkeld waar ze fors aan kunnen verdienen. En dan komt er nog de schaamteloze lobby bij…

Ook in de ‘Deal’ die in Antwerpen wordt gelanceerd zullen deze centraal staan: de chemische sector is onmisbaar voor de economie en de voedselzekerheid, bedrijven hebben steun nodig, er zijn teveel regeltjes en er moeten subsidies komen voor de ontwikkelingen van ‘alternatieven’. Dit komt dan terug in een vage agenda vol greenwashing.  

Wat Foodwatch betreft moet het afgelopen zijn met dit soort deals met de industrie in achterkamertjes. De overheid moet visie tonen, met rechtvaardige maatregelen durven komen, het welzijn van mens en dier boven euro’s stellen. Daarom sturen we vandaag een brandbrief aan premier De Croo, samen met tientallen andere organisaties die zeggen: dit kan niet, kom écht op voor de veiligheid en het welzijn van Europeanen en niet voor deze schadelijke industrie. 


Een grote lobby track-record

Vorige week bezweek de politiek in Europa al voor de pesticidenindustrie. Het langverwachte plan met doelstellingen voor pesticidenreductie is in de pullenbak gesmeten. Nu zal het dus nog langer ontbreken aan een Europese aanpak tegen bestrijdingsmiddelen in de landbouw. De ambities in de Boer-tot-Bord strategie blijven voorlopig dus luchtkastelen. 

Hoe is het in vredesnaam toch steeds mogelijk dat vernietigende bedrijfsmodellen overeind blijven ten koste van het publieke belang? Het allerbelangrijkste is toch onze gezondheid en die van de aarde waar we allemaal met onze voeten op staan en afhankelijk van zijn?    


Maak de lange adem mogelijk

Het is aan ons samen, alle foodwatchers en activisten van andere organisaties bij elkaar, om een vuist te blijven maken tegen misleidende praatjes van de vervuilende industrie. Samen moeten we de lobbyisten buiten de deur houden. Want het is wél mogelijk: een landbouw zonder bestrijdingsmiddelen en met een gezonde bodem en een grote soortenrijkdom. 


Vandaag ging onze brandbrief naar de nieuwe EU voorzitter. Laten we hopen dat Europa ook een beleid wil zonder belangenvertrengeling en dat we dit soort achterkamertjes politiek niet meer zien. 



Houd de lobby buiten de deur!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten