vrijdag 30 december 2022

Vivienne Westwood / Volkskrant 29 december 2022

 

Engelse modeontwerper Vivienne Westwood (81) overleden

De Engelse modeontwerper Dame Vivienne Isabel Westwood is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar modehuis op Twitter. Ze overleed vredig en in het bijzijn van haar familie in de Londense wijk Clapham.

Redactie
Westwood tijdens London Fashion Week in 2017.  Beeld AFP
Westwood tijdens London Fashion Week in 2017.Beeld AFP

‘Ik zal verdergaan met Vivienne in mijn hart’, laat Westwoods echtgenoot en creatieve partner Andreas Kronthaler weten. ‘We hebben tot het laatste moment gewerkt en ze heeft me genoeg dingen nagelaten om mee door te gaan.’

Westwood was een van de meest vooraanstaande Britse ontwerpers. Ze maakte naam in de jaren zeventig met controversiële punkcreaties. Die stijl bleef ze altijd behouden in de vele collecties die ze ontwierp.

Ze werd vaak geportretteerd als de excentriekeling van de Britse modewereld. Zo was ze de ultieme belichaming van haar eigen motto: ‘When in doubt, dress up, not down.’ Het leven, zo zei de modeontwerper in interviews keer op keer, is een stuk leuker als je er indrukwekkend uitziet.

In de vele decennia dat Westwood als modeontwerper werkzaam was, bouwde ze een indrukwekkende prijzenkast op. In 1990 en 1991 won ze de British Designer of the Year Award, in 1992 werd ze benoemd in de Order of the British Empire en in 2006 werd ze geridderd tot Dame Vivienne Westwood, de hoogst mogelijk onderscheiding.

Maar ze was ook rebels en wilde graag shockeren. Zo verscheen ze in 1992 op Buckingham Palace zonder ondergoed aan toen ze door koningin Elizabeth werd onderscheiden. ‘De enige reden dat ik in de mode zit, is om het woord ‘conformiteit’ uit te roeien’, zei Westwood in haar biografie uit 2014. ‘Niets is voor mij interessant, tenzij het dat element heeft.’


Westwoods signatuur was een eigenzinnige mix van Britse kleermakerskunst, erotiek, humor en conservatieve Britse pijlers als Schotse ruiten, krijtstrepen en tweed. Haar shows vallen op door een ferme portie theater.

Haar aparte en grootse ontwerpen werden door veel sterren gedragen. Zo was ze onder meer verantwoordelijk voor de outfit die prinses Eugenie aanhad op de bruiloft van prins William in 2011. Ook de beroemde grote hoed van Pharrell Williams tijdens de Grammy’s in 2014, die zelfs een eigen Twitter-account kreeg, was van haar hand. In de eerste Sex and the City-film uit 2008 is een bruidsjurk van Westwood te zien.

Westwood was ook een activist. Zo sloot ze zich in 2020 nog op in een grote kooi voor een gerechtsgebouw in Londen omdat ze vond dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange moest worden vrijgelaten. Ze ontwierp ook de trouwjurk van Assanges vrouw Stella Moris en leverde een kilt voor Assange, een knipoog naar diens Schotse afkomst. Verder zette ze zich in tegen klimaatverandering en luchtvervuiling.

Westwood was in de jaren zeventig en tachtig partner van de Engelse kunstenaar Malcolm McLaren (1946-2010), de manager van punkgroep The Sex Pistols. McLaren en Westwood begonnen begin jaren zeventig de kledingzaak Let It Rock en een modelabel in de beroemde Londense straat King’s Road. Westwood zei in haar biografie dat zij en McLaren de punk min of meer hebben uitgevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten