zaterdag 17 december 2022

Koken metKarin Luiten / Een overheerlijke groene kerst / Trouw

 

Koken metKarin Luiten

Een overheerlijke groene kerst

Karin Luiten bedacht een feestelijk én betaalbaar kerstmenu. Met in de hoofdrol: oerdegelijke wintergroenten.

Karin Luiten

Kreeft, oesters, rollade, reerug: met kerst pakt menigeen graag flink uit. Maar ja, het zijn lastige ­tijden, ­iedereen moet op de kleintjes letten. Vlees en vis achterwege laten, scheelt u al meteen in de portemonnee. Dit keer gaan we daarom eens lekker indruk maken met groente. Alleen, een knolselderij drie uur in de oven leggen, dat is gezien de hoge energieprijzen nu geen goed idee. En het zou zomaar kunnen dat menigeen om diezelfde reden dit jaar afziet van het traditionele gourmetten met een batterij elektrische kookstelletjes op tafel.

Maar hé, het is wel kerst, dus we gaan niet miepknieperig zitten doen met het kerstmenu. Het wordt volop genieten, alleen dan met goedkope seizoensgroente in de hoofdrol. Beslist geen ingetogen treurnis, maar juist een optimistisch zonnig menu, waar niemand aan af ziet dat u dit jaar hebt bezuinigd op de boodschappen.

Want ook met oersimpele prei, winterpeen en knolselderij kun je heerlijke dingen doen. En uien, linzen en sinaasappels heeft u toch ­altijd wel in huis?

Hippe, kieskeurige vegan nichtjes

Vlees en vis ontbreken zoals gezegd. Heus niet alleen vanwege de kosten, maar ook omdat steeds meer mensen best wat willen minderen. Wie familieleden heeft die dan bij voorbaat al beginnen met ‘Wij lusten geen vegetarisch’: u gaat het natuurlijk niet vooraf verkondigen. Welnee, u serveert een tafel vol feestelijk uitziende gerechten, waar iedereen met smaak van gaat zitten smullen.

Het merendeel is bovendien helemaal plantaardig, of kan dat in een handomdraai alsnog worden. Dan hebt u meteen ook die hippe, maar kieskeurige vegan nichtjes gecoverd.

Ook anders dan anders is dat we niet moeilijk gaan doen met een zesgangendiner. Het ­leven is al ingewikkeld genoeg. Welnee, net als bij gourmetten zet u alles gewoon meteen op tafel. Dat maakt het een stuk makkelijker voor de gastvrouw/heer.

Bijkomend voordeel: het scheelt een hoop gefrut met bordjes in de keuken. Maar vooral, nu geldt voor iedereen: schep lekker op waar je trek in hebt, en negeer wat je niet blieft. Even praktisch als discreet.

Hooguit kunt u de soep als u wilt als aparte eerste gang serveren, maar ik zou ’m gewoon samen met de rest in een mooie terrine op tafel zetten. Dan hoeft er alleen maar even iemand aan het eind van de avond het toetje uit de koelkast te gaan halen.

Menu

(voor 6 personen)

Knolselderijsoep met amandel

Prei met romige sinaasappelsaus

Hele bloemkool uit de oven in het groen

Winterse wortelsalade met rode ui

Feestcouscous

Linzen-pie met zoete aardappel

Citrussalade in kruidige siroop

Praktische tips

VOORBEREIDEN

Niks zo ongezellig als een thuiskok die urenlang van alles staat ‘af te maken’ terwijl het dinergezelschap zich intussen steeds luidruchtiger door de zoveelste fles cava heen werkt. Dus zoals u van mij gewend bent, is dit menu weer helemaal vooraf te bereiden. En ook transporteerbaar naar een andere locatie. U kunt dus ook al uw gasten een recept toesturen en zorgen dat ze allemaal een gerecht maken en kant-en-klaar meenemen. Dan hoeft u alleen nog maar de tafel te dekken.

PRESENTATIE, PRESENTATIE, PRESENTATIE

Hoe simpeler het menu, hoe belangrijker de presentatie. Trek dus eindelijk eens dat porseleinen servies van oma uit de kast, strijk uw allermooiste damasten tafelkleed en ga helemaal los op de tafeldecoratie.

INGREDIËNTEN

De hoofdingrediënten voor dit menu zijn oerdegelijke wintergroenten. Maar daar moet je natuurlijk wel wat mee doen. Smaakmakers inzetten dus. Bezuinig vooral niet op verse kruiden, al adviseer ik u met klem om flinke bossen in te slaan bij de Turkse supermarkt, daar krijgt u veel meer waar voor uw geld dan die drie takjes in een plastic bakje van de supermarkt. Ook verse citroenen en limoenen zult u veel tegenkomen in dit menu, echte tovermiddelen om de boel mee op te peppen. Niet te vervangen door die gele of groene flesjes met fabriekssap, dat smaakt vooral naar conserveermiddel. Ook gedroogde zuidvruchten spelen een belangrijke rol en zorgen voor een verrassend accent. Misschien heeft u ze nog ergens achterin uw voorraadkast liggen, maar als u ze toch moet kopen: wat u overhoudt blijft heel lang goed. Idem dito voor diepvriesdoperwten. Uiteraard wil ik u niet onnodig op kosten jagen. Bij elk gerecht geef ik dus alternatieven voor als u iets niet in huis hebt.

OVEN VOORVERWARMEN

Oven wel of niet voorverwarmen? Die vraag krijg ik steeds vaker, zeker sinds de energiecrisis. Gebak luistert nauw, en ook het deeg voor de linzen-pie wordt bijvoorbeeld knapperiger in een voorverwarmde oven. Maar voor veel gerechten hoeft het niet per se, al duurt het dan waarschijnlijk wel iets langer voor de boel gaar en mooi geroosterd is. Maak vooral optimaal gebruik van de oven door alle ovengerechten uit dit menu (bloemkool, wortel en pie) meteen na elkaar of zelfs tegelijkertijd in de oven te zetten. Alle beetjes helpen.

KLIEKJESTIP

Bewaar alle groenteschillen, uienkontjes en kruidensteeltjes uit dit complete menu. Daarmee maakt u in een handomdraai een geweldige groentebouillon, die ook weer van pas kan komen bij de linzen-pie. Gewoon alles even afspoelen (zand!), opzetten met koud water en peperkorrels, en dan een half uur flink laten pruttelen. Zeven en op smaak brengen met zout. Geen tijd? Bewaar alle gewassen schillen in een plastic zak in de diepvries voor een later moment.

RECEPTEN

Knolselderijsoep met amandel

(vegan)

Een romige soep die ­iedereen lekker vindt, al raden uw ­dinergasten nooit wat erin zit. Er komt namelijk geen spatje room aan te pas. Het fluwelige effect komt gewoon van een pak plantaardige amandelmelk. U kunt deze soep rustig vooraf maken, invriezen kan ook prima.

Knolselderijsoep Beeld Karin Luiten
KnolselderijsoepBeeld Karin Luiten

Nodig:

• 1 knolselderij (± 700 g)
• 1 literpak amandeldrink (ongezoet!)
• 1 grote ui
• 4 takjes verse tijm
• 2 groentebouillonblokjes
• zout & peper uit de molen
• olijfolie of andere plantaardige olie

Garnering:
• 2 volle eetl amandelschaafsel
• ½ citroen (alleen rasp)

Soep:

Snipper de ui. Verhit wat olie in een soeppan. Fruit hierin de ui zachtjes 10 minuten. Schil intussen de knolselderij. Hou ± 50 g apart voor de garnering, snij de rest in dobbelstenen. Doe bij de ui, samen met de hele takjes tijm. Giet het hele pak amandeldrink erbij, plus de bouillonblokjes en wat zout en peper. Breng aan de kook en laat onder een deksel 15-20 minuten sudderen tot de knolselderij helemaal zacht is. Vis de (nu kale) takjes tijm eruit. Pureer de soep glad in de blender of met de staafmixer. Proef op zout en peper.

Garnering:

Snij de achtergehouden knolselderij in ieniemienieblokjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan, geef de knolselderij 3 minuten voorsprong. Schep dan het amandelschaafsel erdoor en bak al omscheppend tot het goudbruin is. Doe in een schaaltje. Rasp de schil van de halve ­citroen erboven fijn. Voeg wat zout en peper toe en schep door elkaar.

Serveren:

Warm de soep weer op en klop op het laatste moment opnieuw even schuimig in de blender of met de staafmixer. Giet in uw mooiste soepterrine. Serveer het garnituur er los bij, dat mag ­iedereen er zelf over strooien.

Tips

Amandeldrink (plantaardige amandelmelk) bestaat met geroosterde of ongeroosterde amandelen, houdbaar of koelvers: het maakt voor deze soep niet uit, maar koop wel beslist een ongezoete variant.

De ene knolselderij is groter dan de andere. Soep te dik? Water of extra amandeldrink erbij. Let op: ook na het afkoelen dikt de soep meestal nog wat in. Maar verdunnen kan altijd.

Knolselderijschil niet weggooien, die is heel aromatisch en perfect voor in bouillon.

Geen amandelschaafsel? Of vergeten om knolselderij apart te houden voor de garnering? Simpelweg wat groens erop is ook leuk, zoals peterselie, bieslook of bladselderij.

Prei met romige sinaasappelsaus

Prei op z’n allerelegantst. Het werkt het beste met zo dun mogelijke preien, niet met van die armdikke winterjoekels. Bij de groenteboer heeft u dat altijd wel voor het uitkiezen. Mocht u toch alleen dikke jongens hebben kunnen vinden, snij ze dan doormidden, maar wel pas ná het koken, anders wordt het één grote bende. Gebruik alleen het witte en lichtgroene gedeelte, niet het taaie donkergroen, dat mag in de bouillon (zie kader pagina 26).

Prei met sinaasappelsaus Beeld Van Santen en Bolleurs
Prei met sinaasappelsausBeeld Van Santen en Bolleurs

Nodig:

• 6 dunne preien
• 2 eetl boekweit

Voor de saus:
• 1 (pers)sinaasappel
• 150 ml plantaardige olie (geen olijfolie)
• 1 eidooier
• 1 theel dijonmosterd
• 2 eetl rodewijnazijn
• 1 eetl maple syrup (of honing)
• zout & peper uit de molen

Sinaasappelsaus:

Rasp de schil van de sinaasappel. Pers hem uit en meet 25 ml sap af. Doe sap en rasp in de hoge kom die bij de staafmixer hoort. Voeg de eidooier toe (eiwit wordt niet gebruikt), plus mosterd, azijn, maple syrup, zout en peper. Mix. Giet nu alle olie erbij. Plaats de staafmixer op de bodem van de kom, zet hem aan en trek naar boven. Voilà: mooie lobbige saus. Bewaar in de koelkast, maar serveer op kamertemperatuur.

Garnering:

Rooster de boekweit al omscheppend in 4-5 minuten geurig en knapperig in een droge koekenpan. Bewaar in een kommetje.

Prei:

Verwijder de kontjes en het allerdonkerste groen van de prei (dat mag in de bouillon). Snij elke prei in 2 gelijke stukken en was grondig. Breng een grote, wijde pan water met wat zout aan de kook (of neem het hete kookwater van het bloemkool­recept op de volgende pagina, als u toch bezig bent). Kook de preien in ± 10 minuten gaar, maar niet tot snot. Check door erin te prikken. Laat goed uitlekken. Snij eventueel in de lengte doormidden als het dikke preien zijn.

Serveren:

Verdeel de saus over een grote schaal. Leg de prei er zo elegant mogelijk in. Garneer eventueel met nog wat sliertjes sinaas­appelschil. Bestrooi op het laatste moment met de knapperige boekweit.

Tips

De saus hoort op ­kamertemperatuur, de prei zelf kan naar keuze warm of koud (lees: kamertemperatuur, nooit koelkastkoud). Strooi de boekweit er pas op het laatst over, dan blijft het knapperig.

Boekweit is geen graan, maar een plantzaadje (en dus glutenvrij). Het wordt vaak gebruikt voor pannenkoeken of pap. Geroosterd is het een verslavend lekker decoratiemiddel. U vindt het in de supermarkt in het gezonde (reform)schap. Niet gevonden? Doe dan wat gehakte hazelnoten of walnoten. Of geroosterde pijnboom-, zonnebloem- of pompoenpitten.

Het overgebleven eiwit kan in een zakje in de vriezer. Dat komt wel weer een keer van pas voor kokosmakronen of meringues.

Vegan? De eidooier is het geheim van deze saus, maar als u het vegan wilt, kunt u hem vervangen door 2-3 lepels plantaardige mayo. Doe dan wel de helft minder olie.

Hele bloemkool uit de oven in het groen

(vegan)

Bloemkool nu eens niet in roosjes, en al helemaal niet met hooguit een vleugje nootmuskaat, maar als spektakelstuk. Geïnspireerd op de beroemde geroosterde bloemkool uit Tel Aviv. De vrolijk knalgroene saus past er ­uitstekend bij.

Bloemkool uit de oven Beeld van Santen en Bolleurs
Bloemkool uit de ovenBeeld van Santen en Bolleurs

Nodig:

• 1 bloemkool
• 50 ml olijfolie
• ½ citroen
• 2 knoflooktenen
• 1 eetl gedroogde oregano
• fleur de sel & peper uit de molen

Groene saus:

• 1 flinke bos koriander
• 2 volle eetl tahin (sesampasta)
• sap van 1 limoen
• 1 knoflookteen
• 1 eetl maple syrup (of honing)
• 1 theel korianderpoeder
• ± 75-100 ml olijfolie

Oven: 210 °C.

Bloemkool:

Verwijder lelijke stukken van de bloemkoolbladeren, maar laat ze zoveel mogelijk eraan zitten, die worden straks heel lekker krokant. Snij van de onderkant zoveel af tot de bloemkool goed rechtop blijft staan. Zet hem in een stoofpan waar hij precies in past. Doe er 3-4 cm water in met een flinke snuf zout. Breng aan de kook, laat onder een deksel 10 minuten koken/stomen, ­reken op 15 minuten voor een groot exemplaar.

Giet af (vang eventueel het kookwater op voor het preirecept). Hevel de bloemkool over op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 10 minuten uitdampen. Meng intussen in een kom 50 ml olijfolie met rasp en sap van de halve citroen, uitgeperste knoflook, oregano, knisperzout en peper. Kwast hier de hele bloemkool mee in. Rooster 30 minuten in de liefst al hete oven, vrij onderin.

Groene saus:

Hou 2 takjes koriander apart voor de garnering. Maal alles fijn (ook de steeltjes van de koriander) in de keukenmachine of met de staafmixer tot een soepele groene saus, hoeveel olie u nodig heeft kan variëren. Proef op zout en peper. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Serveren:

Haal de saus op tijd uit de koelkast en verdeel over een grote ondiepe schaal. Zorg dat de bloemkool warm is of op kamertemperatuur. Parkeer hem voorzichtig bovenop de saus. Garneer met wat grofgehakte koriander.

Tips

U heeft echt een flinke bos koriander nodig, liefst zo eentje van de Turkse groenteboer. Of ­anders twee of zelfs drie verpakte minibosjes van de supermarkt.

Geen fan van koriander? Neem dan (platte) peterselie. Half koriander, half peterselie kan ook.

U kunt de bloemkool desgewenst al ’s ochtends voorkoken en ingekwast en wel laten staan tot hij ’s avonds de oven in gaat. Juist die dampende bloemkool die net uit de oven komt is een spectaculair gezicht. Maar als u het liever totaal stressvrij wilt: helemaal vooraf bereiden kan ook, dan warmt u de bloemkool weer even kort op in de oven, of u serveert hem op kamertemperatuur. De saus hoeft niet opgewarmd.

Linzen-pie met zoete aardappel

Een pie (spreek uit: ‘paai’) is altijd feestelijk. Zoete aardappel en pruimedanten ­maken de vulling zoet, maar de specerijen zorgen voor genoeg tegenwicht. Supersimpel, want hoewel je hem ­prima in punten kunt snijden, dit is geen echte taart, er zit namelijk alleen deeg aan de bovenkant. Maar wat voor deeg! Lekker bros en knapperig, zo vindt u het nimmer kant-en-klaar. Leef u vooral uit met de afsnijdsels voor een feestelijke kerstversiering. En zoek even in uw keukenkastjes naar de perfect passende maat ovenschaal.

Linzen-pie Beeld Karin Luiten
Linzen-pieBeeld Karin Luiten

Nodig:

• 250 g gedroogde rode linzen
• 250 g zoete aardappel (geschild gewicht, ± 2-3 middelgrote)
• 100 g gedroogde pruimen (gewicht zonder pit)
• 750 ml hete groentebouillon
• 1 grote ui
• 3 knoflooktenen
• 3 cm gemberwortel
• handje verse koriander
• handje verse peterselie
• 1 theel komijnpoeder (of zaadjes)
• 1 theel korianderpoeder
• 1 limoen
• scheutje olijfolie
• zout & peper uit de molen

Deeg:
• 125 g koude boter
• 200 g bloem
• 1-2 eetl ijskoud water
• snuf zout
• 1 losgeklopt ei
• 1 eetl komijnzaadjes

Oven: 200 °C (voor knapperig deeg werkt voorverwarmen in dit geval echt het beste).

Vulling:

Snipper de ui en knoflook. Fruit zachtjes in wat olie in een hapjespan. Rasp de gember erboven en fruit rustig mee. Schil intussen de zoete aardappel, snij in kleine blokjes. Snij de pruimen in stukjes. Schep komijn en ­korianderpoeder door de ui en bak 1 minuut mee. Voeg zoete aardappel, pruimen, linzen en de kokendhete groentebouillon toe, plus zout en peper. Laat onder een deksel zachtjes 20 minuten sudderen tot de zoete aardappel zacht is en de linzen uit elkaar beginnen te vallen.

Hak de verse peterselie en ­koriander fijn, voeg deze toe aan de pan (als deze van het vuur af is). Rasp de schil van de limoen fijn boven de pan, voeg ook het sap van een halve limoen toe (de andere helft wordt niet gebruikt). Schep het mengsel over in een grote lage ronde taartvorm of ovenschaal (Ø 26 cm) waarbij de vulling nèt tot de rand komt. Zo niet, zoek een andere schaal. Laat helemaal afkoelen.

Deeg:

Snij terwijl de linzen sudderen de koude boter in kleine blokjes, doe in een kom met de bloem en wat zout en wrijf met uw vingers net zo lang tot het grof zand is. Doe er 1 à 2 eetlepels ijskoud water bij en kneed snel tot een soepele deegbal. Laat in folie 30 minuten rusten in de koelkast.

Vullen:

Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier (anti-plak!) uit tot een grote lap, leg op de ovenschaal, snij bij en duw de randen vast aan de schaal. Prik met de achterkant van een pollepel een stoomgaatje in het midden. Kwast het deeg in met losgeklopt ei. Steek van de restjes deeg sterretjes en balletjes uit en plak vast als versiering. Kwast ook in met ei. Bewaar afgedekt in de koelkast, samen met de rest van het ei.

Bakken:

Kwast het deeg opnieuw in met ei. Bestrooi met komijnzaadjes. Bak 30 minuten iets onder het midden van de oven. Serveer warm met een mes erbij, om puntjes uit de schaal te snijden.

Tips

Helemaal vooraf bakken kan prima. Dan wel weer even oppiepen in de oven, want warm is deze pie het lekkerst.

Geen komijnzaadjes? Versier de bovenkant met venkelzaadjes, sesamzaadjes of nigellazaadjes.

Hier komt de bouillon van pas die u heeft getrokken van alle groenteschillen van dit complete kerstmenu, maar ­kokend water en twee bouillonblokjes mag natuurlijk ook.

Vegan? Als u de boter vervangt door margarine en het losgeklopte ei door 2 lepels amandelmelk (zie de soep), dan kunt u dit recept ook plantaardig maken.

Winterse wortelsalade met rode ui

(vegan)

Ook doodordinaire winterpeen knapt enorm op van een logeerpartij in de oven. Heeft u allemaal verschillende formaten wortel, dikke en dunne? Dat ziet er juist leuk uit. U snijdt ze gewoon in even dikke plakjes. Het kan trouwens ook met bospeentjes of regenboogwortels als u dat liever wilt, die kunt u heel laten. De miso zorgt voor een smaakboost, de rozijndressing voor iets zoets, en de knapperige ui houdt het juist lekker fris. Hier blijf je van eten. Mag gewoon op kamertemperatuur.

Wortelsalade Beeld Karin Luiten
WortelsaladeBeeld Karin Luiten

Nodig:

• 800 g winterpeen
• 1 volle eetl witte (shiro)miso
• 2 eetl olijfolie
• 1 eetl maple syrup (of honing)
• 1 knoflookteen
• 2 eetl sesamzaadjes
• snuf chilvlokken (uit zo’n molentje)
• 1 bakje tuinkers

Ingemaakte ui:

• 1 rode ui
• 3 eetl rodewijnazijn
• snuf zout

Rozijndressing:
• 50 g (gele) rozijnen
• 100 ml (1 glaasje) witte wijn
• 1 eetl rodewijnazijn
• 4 eetl olijfolie
• zout & peper uit de molen

Oven: 200 °C.

Ingemaakte ui:

Snij de rode ui in flinterdunne halve ringen. Hussel in een schaal door de azijn met een ­ferme snuf zout, laat minstens een half uur (of langer) staan.

Wortelen:

Roer in een grote kom de miso glad met olijfolie, maple syrup, uitgeperste knoflookteen, ­sesamzaadjes en een ferme snuf chilvlokken. Geen zout, want de miso is al zout. Was de wortelen grondig, schillen hoeft niet. Snij in plakken van ½ cm. Hussel goed door de kom. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif in de oven en rooster ± 20 minuten tot gaar met hier en daar een geblakerd randje. Schep halverwege om.

Dressing:

Doe de rozijnen en wijn in een steelpan, breng aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten sudderen tot de rozijnen zich volgezogen hebben. Zeef. Klop de azijn en olijfolie met wat zout en peper door elkaar tot een dressing. Schep de rozijnen ­erdoor. Hussel dit door de ­wortelen. Proef op zout en ­peper. Laat gerust een tijdje ­intrekken.

Serveren:

Doe de wortels in een mooie schaal. Garneer met rode ui en op het allerlaatste moment met tuinkers.

Tips

Geen miso in huis? Vervang door een halve eetlepel (gerookt) paprikapoeder en/of komijn en een flinke snuf zout.

Geen rodewijn­azijn? Neem een andere soort azijn ­(wittewijnazijn, ­appelazijn, Japanse rijstazijn) of limoensap. De uien blijven in een jampotje in de koelkast makkelijk een week goed en zijn lekker op van alles, dus maak gerust een dubbele hoeveelheid.

Geen tuinkers? Neem iets ander groens, denk aan peterselie, bieslook, wat rucola of spinazieblaadjes.

Vooral niet op bezuinigen:

De hoofdingrediënten voor dit menu zijn oerdegelijke wintergroenten. Maar daar moet je wel wat mee doen. Smaakmakers inzetten dus.

Bezuinig vooral niet op verse kruiden, ik adviseer u met klem om flinke bossen in te slaan bij de Turkse supermarkt.

Verse ­citroenen en limoenen komt u ook veel tegen in dit kerstmenu; tovermiddelen om de boel mee op te peppen. Niet te vervangen door die flesjes met fabriekssap, dat smaakt vooral naar conserveermiddel.

Ook gedroogde zuidvruchten spelen een belangrijke rol en zorgen voor een verrassend accent. Wellicht heeft u ze al in huis, maar als u ze moet kopen: wat u overhoudt blijft lang goed. Dat geldt ook voor diepvriesdoperwten.

Feestcouscous

(vegan)

Ik krijg regelmatig mailtjes van lezers of ik met het oog op de energiecrisis niet eens aandacht kan besteden aan het bereiden van rijst in een slaapzak, dekbed of hooikist. Dat heb ik voor dit kerstmenu overwogen, maar het is eerlijk gezegd best een hoop gehannes, en de timing kan nogal variëren. Die stress kunnen we er nu even niet bijhebben.

Maar ik heb een puik alternatief: een feestelijk bijgerecht met couscous. Ook heel energiezuinig, want de couscous hoeft ­alleen maar even te wellen in kokend water uit de waterkoker. Er komt verder geen pan of fornuis aan te pas. En het kan niet ­mislukken. Maar de hoofdreden is natuurlijk dat het een bijzonder lekkere én feestelijk uitziende goudgele berg oplevert, met toepasselijk kerst-achtige rood-groene spikkels.

Feestcouscous Beeld Karin Luiten
FeestcouscousBeeld Karin Luiten

Nodig:

• 250 g couscous
• 400 ml kokend water
• 1 rode paprika
• 1 granaatappel
• 150 g diepvriesdoperwten
• 150 g gedroogde abrikozen
• 75 g pistachenootjes (gepeld, ongezouten)
• handje verse koriander
• handje verse munt
• handje verse peterselie
• 1 citroen
• 2 theel komijnpoeder
• 2 theel (gerookt) paprikapoeder
• 1 theel kurkuma
• snuf chilivlokken (uit zo’n molentje)
• olijfolie extra vergine
• zout & peper uit de molen

Snij de paprika in dunne reepjes, dan in blokjes. Idem dito met ­de gedroogde abrikozen. Meng met de couscous, diepvriesdop­erwten, komijnpoeder, paprikapoeder en kurkuma in een grote kom. Giet het kokende water erop, dek af en laat een kwartiertje staan tot al het water is opgenomen.

Hak intussen de pistachenootjes en de verse kruiden. Verwijder de pitjes uit de granaatappel (hou 2 lepels apart voor het toetje). Schep de couscous met een vork luchtig door elkaar. Rasp de schil van de citroen boven de kom fijn en pers hem uit. Doe ook het sap erbij, plus een royale plens van uw lekkerste olijfolie. Voeg de pistache, kruiden en granaatappelpitjes toe, maar ­bewaar wat voor de garnering. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper en chilivlokken. Laat minstens een uurtje staan.

Serveren:

Stort de couscous als een grote berg op een mooie schaal. ­Bestrooi met de achtergehouden garnering.

Tips

Een couscoussalade kunt u bij uitstek van tevoren maken. Juist door de smaken te laten intrekken, wordt hij alleen maar lekkerder. Bewaar afgedekt in de koelkast, maar serveer op kamertemperatuur, niet ijskoud.

Geen abrikozen? Rozijnen of gedroogde cranberry’s zijn hier ook lekker in.

Als u toevallig kerstomaatjes in huis hebt, kunnen die er ook door.

Kliekjesmaaltijdtip: meng de couscous met gebakken restjes vlees van de gourmetavond en serveer met overgebleven groene saus van de bloemkool.

Niet vergeten: hou 2 lepels granaatappelpitten apart voor het toetje.

Citrussalade in kruidige siroop

(vegetarisch, kan vegan)

Als u gastronomisch ingevoerde dinergasten op de kast wilt krijgen, noemt u dit natuurlijk ­‘carpaccio van sinaasappel’. Het leukste met een mix, dus naast sinaasappels ook grapefruit en mandarijnen. Mocht u al bloedsinaasappels tegenkomen bij de groenteboer, dan zijn die zeker ook een optie, al zijn ze aan het begin van het seizoen vaak nog niet zo mooi donkerrood. Het goed kaal schillen van al dat fruit is even een klusje, maar dan ziet het er ook prachtig uit.

Nodig:

• 4 (bloed)sinaasappels
• 3 roze grapefruits
• 3 mandarijnen
• ± 150 g Griekse/Turkse yoghurt
• 2 eetl granaatappelpitjes
• 1-2 takjes verse munt

Kruidige siroop:
• 150 g kristalsuiker
• 150 ml water
• 10 kardemompeulen
• 1 steranijs

Siroop:

Doe water, suiker en steranijs in een steelpan. Breek de kardemompeulen open en doe er bij (zowel peulen als zaadjes). Breng aan de kook en laat op laag vuur 5 minuten sudderen.

Fruit:

Schil intussen met een scherp (kartel)mesje al het citrusfruit: snij eerst de kop en de kont eraf, snij dan de rest van de schil in repen eraf waarbij u zorgvuldig al het wit meeneemt. Snij elke vrucht haaks in 5 à 6 mooie dunne plakken, maar niet zo dun dat ze uit elkaar vallen. Verwijder eventuele pitten. Doe alle schijven in een diepe schaal of bak en giet de warme siroop erover. Ook eventueel sap op de snijplank mag erbij. Laat even afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan minstens een uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Serveren:

Verwijder de steranijs en kardemompeulen (hier en daar een zwart pitje laat u lekker zitten). Verdeel het citrusfruit over een mooie, grote platte schaal, inclusief wat van de siroop. Garneer met granaatappelpitjes en muntblaadjes. Schep op het laatste moment hier en daar een dot yoghurt.

Tips

Vindt u yoghurt te gewoontjes? Kan natuurlijk ook altijd met een bolletje ­vanille-ijs.

Vegan? Serveer met kokosyoghurt. Of zonder yoghurt, ook dan is dit een feestelijk toetje.

Ja, er gaat een hoop suiker in, maar de ­siroop dient als ­marinade, u eet niet alles op. Overgebleven siroop kunt u gerust zeven, bewaren in een jampot in de koelkast en nog een keer gebruiken. Ook lekker door een cocktail.

Granaatappel en munt kunt u ook al eerder toevoegen en de opgemaakte schaal bewaren in de koelkast, voeg ­alleen de dotjes yoghurt pas op het laatst toe, die gaan anders uitlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten