zaterdag 17 december 2022

Pesticiden-alert: rozijnen erger dan ooit besmet met gifcocktails / Foodwatch

 

Kon ik je maar mailen met positief nieuws over landbouwgif! Deze nieuwsbrief breng ik helaas een zorgwekkende boodschap over de vervuiling van rozijnen, maar het positieve bericht is dat wij strijdbaar zijn, blijven onderzoeken en hard van ons laten horen. Voedsel zou veilig moeten zijn voor alle consumenten. En het kan niet zo zijn dat landarbeiders ziek worden van de teelt of dat planten en dieren uitsterven vanwege vervuiling door bestrijdingsmiddelen. Daarom blijven wij herrie maken richting overheden en supermarkten!




Gifkrenten: het kon dus nog erger!

Zoals elk jaar hebben wij de cijfers van de NVWA opgevraagd over residuen. Vorig jaar sprongen de krenten er enorm uit: hoge vervuiling van gemiddeld meer dan 10 verschillende resten per test op rozijnen. Dit jaar is het nog erger. Er zijn gemiddeld meer dan 18 residuen per meting gevonden en bij een meting van de Jumbo ging het zelfs om 39 gifresten op de rozijnen! Schokkend is het grote aantal illegale stoffen in de Europese landbouw dat toch weer via import op ons bord terecht komt.


Nederlands pesticidenbeleid onder vuur

Het wordt helemaal niks met het beleid van onze overheid om gifgebruik te verminderen. Dat concluderen wij samen met onze bondgenoten PAN-NL en Meten=Weten, waarmee we deze week een gezamenlijk onderzoek publiceerden. De Trouw schreef hier meteen een uitgebreid stuk over. Uit opgevraagde stukken blijkt dat agro-firma's een grote vinger in de pap hebben bij het maken van beleid. Er is dringend een nieuw écht actieplan nodig. Lees verder...




Schandelijke verlenging glyfosaat

De kogel is door de kerk: de toelating van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat is met een jaar verlengd in afwachting van de definitieve beoordeling. Een triest besluit. En het is geen unieke situatie dat dit gebeurt: in de EU zijn momenteel 455 pesticiden toegelaten, maar 135 daarvan zijn eigenlijk verlopen! Sommige worden al 10 jaar lang verlengd zonder nieuwe veiligheidsbeoordeling. Dit is toch mindblowing? Wij roepen op tot totale hervorming van dit systeem. Hier vind je de analyse en alle uitleg.





Kijk- lees- en luistertips

Wil je graag meer te weten komen over het stinkende wereldje van landbouwgif? Ik heb een paar actuele tips voor je:







Met vriendelijke groet,

Anke Bakker,
Campaigner

Pesticiden-alert: rozijnen erger dan ooit besmet met gifcocktails



Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten