zondag 6 februari 2022

Jullie voedselwaakhond blijft waakzaam!

 


Beste foodwatcher,

Eerst en vooral wensen we jou en je naasten een heel mooi nieuw jaar! En als het even kan, ook een jaar vol eerlijk, veilig en gezond voedsel. Het nieuwe jaar is nog maar net gestart, maar we hebben alweer heel wat voedselnieuws te delen! Nieuwe weetjes over 'oude' campagnes: want onze campagnes blijven doorlopen, vaak over meerdere jaren heen.



Hoe zit het met de Nutri-Score?

Na 15 jaar gelobby van de industrie tegen een voor hen ontmaskerend voedselkeuzelogo, kwam in 2019 eindelijk het goede nieuws: in Nederland krijgen we de Nutri-Score! Een logo op de voorkant van de verpakking dat vergelijking tussen producten in één oogopslag mogelijk maakt.

Maar tot nu toe kun je het enkel op huismerken van onder andere Albert Heijn en Plus zien, omdat ze een 'pilot' uitvoeren. Hebben we, sinds het fiasco van het verwarrende industrielogo 'het Vinkje', niet al lang genoeg gewacht op een goed logo? Het ministerie van Volkgsgezondheid, Welzijn en Sport heeft nu eindelijk publiekelijk aangekondigd de Nutri-Score in de eerste helft van 2022 te zullen invoeren. We zullen het zien... Wij blijven campagne voeren tot een logo álle ongezonde producten ontmaskert!

Lees meer over onze acties voor een verplichte Nutri-Score >>


Het einde van E171 komt eraan!

We hebben jarenlang campagne gevoerd om het omstreden additief E171 uit voeding te halen. Een additief om levensmiddelen een witte kleur of glans te geven, maar dat in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op darmkanker en leverschade. In oktober afgelopen jaar hebben de Europese lidstaten het voorstel om E171 vanaf 2022 te verbannen goedgekeurd. Een belangrijke stap!

En nu is het eindelijk helemaal officieel: het verbod komt er deze zomer. Dat wil zeggen: geen bakkerijproducten, snoep, kauwgom en chocolade met een gevaarlijk E171-glansje meer! De EU-Commissaris voor voedselveiligheid Stella Kyriakides stelt: "Ik reken op de medewerking van de autoriteiten van de lidstaten om ervoor te zorgen dat exploitanten van levensmiddelenbedrijven een einde maken aan het gebruik van E171 in levensmiddelen.”

Maar waarom tot de zomer wachten? Foodwatch heeft producenten opgeroepen om E171 nu al uit al hun producten te halen. Consumenten hebben nú en altijd recht op veilig voedsel!

Meer info over het Europese verbod op E171 >>


Ook een gelukkig nieuwjaar voor landbouwdieren?

Vorige zomer heeft de Europese Commissie, na een intensieve campagne van foodwatch en 170 andere maatschappelijke organisaties, besloten om landbouwhuisdieren in kooien te gaan verbieden. Heel goed nieuws natuurlijk! Helaas is het plan om het wetsvoorstel pas in 2023 goed te keuren… en dat is veel te laat.

Moet de overheid niet nu al meer doen om het leed van miljoenen kippen, eenden, ganzen, kalfjes en konijnen te verminderen? In de Landbouw- en Visserijraad van het ministerie van LNV is vorige week diezelfde vraag gesteld: "Zet Nederland op dit moment voldoende instrumenten inzet om de overgang naar kooivrije houderijsystemen in afzienbare tijd te faciliteren?" Uit het antwoord van de nieuwe minister van Landbouw, Henk Staghouwer, blijkt dat Nederland de komende tijd echter weinig tot geen stappen zal ondernemen...

Het ministerie wacht op het voorstel van de Commissie over het uitfaseren van de kooien - dat er dus pas in het najaar 2023 komt! Pas op dat moment zal de minister de beleidsopties bekijken... Wij zullen druk blijven uitoefenen: we stoppen niet zolang er geen betere leefomstandigheden voor dieren zijn.

Klik hier voor meer info over de kooifokkerij >>


De start van een nieuw jaar is het ideale moment om de eindbalans op te maken en nieuwe plannen te smeden. Én om de voedingsindustrie en overheid aan hun beloften te houden. Want deze voedselwaakhond blijft uiteraard waakzaam: belofte maakt schuld! 



Twitter
Facebook
LinkedIn



Met vriendelijke groet,

Elif Stepman, Campaigner

Jullie voedselwaakhond blijft waakzaam!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten