woensdag 23 februari 2022

Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen

 

Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen

Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren?
Een kwart van alle Nederlanders heeft weleens last van maag of darmen. ©Shutterstock / Africa Studio

Het korte antwoord is: ja, dat kan. ,,Maar dat geldt niet voor alle groenten, en ook zeker niet voor iedereen", legt Karine Hoenderbos uit. ,,Darmklachten door groenten komen vooral voor bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).”

Bij deze aandoening heeft iemand regelmatig last van buikpijn, diarree of juist verstopping en een opgeblazen gevoel. ,,PDS komt veel voor: naar schatting heeft 10 procent van de Nederlanders er last van. De oorzaak ligt waarschijnlijk in een gevoeligheid van de zenuwen in de darmwand, waardoor je snel buikpijn voelt.”

Voor sommige mensen met deze aandoening kan het helpen om de voeding aan te passen. ,,Er zijn namelijk bepaalde koolhydraten, FODMAPs genaamd, die gassen kunnen vormen in de darm en daardoor de darmwand prikkelen en pijn geven. FODMAPs komen voor in sommige soorten granen, fruit, noten, bonen of in zuivelproducten. Ze komen ook in groenten voor, zoals in kool, artisjok, broccoli en uien.”

,,Maar let op: laat niet zomaar deze groenten, of andere producten met FODMAPs, helemaal uit je voeding weg", waarschuwt Hoenderbos. ,,Voor je het weet, zet je jezelf op een onnodig streng dieet. Bovendien kunnen PDS-klachten ook ontstaan door stress of hormonen. Heb je het idee dat je darmen gevoelig reageren op bepaalde producten en wil je weten of je PDS hebt? Op de website van de Maag Lever Darm Stichting kun je een test doen. Een gespecialiseerde diëtist (hier te vinden) kan je helpen om de puzzel tussen je darmklachten en voeding goed uit te zoeken.

Ook een vraag? zo@dpgmedia.nl

Wil je weten wat probiotica voor je darmen kunnen doen? Lees dit verhaal over deze voedingsmiddelen en de wonderen van je microbioom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten