zondag 6 februari 2022

Spotify belooft beterschap

 

Spotify belooft beterschap, maar blijft Joe Rogan miljoenen betalen voor zijn controversiële podcast

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Spotify verspreidde podcasts zonder helder beleid over moderatie. Geen wonder dat er onrust ontstond.

Seije Slager

Nu artiesten als Neil Young en Joni Mitchell hun muziek weghalen van Spotify heeft de muziekdienst erkend dat ze ‘niet transparant is geweest’ over wat wel en niet toegestaan is op het platform. Maar het bedrijf blijft ook achter Joe Rogan staan, de controversiële podcastpresentator die de aanleiding was voor de exodus. Young verweet Spotify vorige week dat het via de podcasts van Rogan ‘fake informatie verspreidt over vaccins, die mogelijk dodelijk is voor mensen die de desinformatie geloven’.

Eerder in januari hadden honderden artsen en wetenschappers Spotify al opgeroepen om ‘een helder en openbaar beleid vast te stellen voor het modereren van desinformatie op zijn platform”. Ook zij bekritiseerden specifiek Rogan, die in zijn podcasts soms vaccinsceptici uitgebreid aan het woord laat, en samenzweringstheorieën onweersproken laat.

100 miljoen dollar

Spotify sloot in 2020 een exclusieve deal van zo’n 100 miljoen dollar met Rogan voor de distributie van diens podcasts. Daar gaat Spotify nog gelazer mee krijgen, voorspelden analisten toen. Want de immens populaire presentator was al controversieel, bijvoorbeeld door de beruchte samenzweringsdenker Alex Jones een podium te bieden. Maar Spotify, marktleider in muziek, wilde ook groot worden in podcasts, en zag in Rogan een kans: die trekt zo’n tien miljoen luisteraars per aflevering.

Alleen kom je als techbedrijf vroeg of laat in opspraak, als je geen helder beleid hebt voor het modereren van de inhoud die je verspreidt, zoals Twitter, Facebook en YouTube al ondervonden. Spotify heeft daar als muziekbedrijf weinig ervaring mee. In 2018 raakte het verstrikt in een overhaaste beslissing om de catalogus van R. Kelly te verwijderen, nadat die in opspraak was geraakt wegens seksmisdrijven. Toen het bedrijf besefte op welk hellend vlak het zich begaf – er zijn wel meer veroordeelde muzikanten – kwam het daar weer van terug.

20.000 podcasts verwijderd

De ophef over Rogan pareerde Spotify eerst met een verklaring dat het sinds het begin van de pandemie al 20.000 podcasts verwijderd zou hebben. Dat riep meer vragen op dan het beantwoordde. Welke podcasts zijn dan verwijderd? Op basis van welk beleid? En vooral: door wie? Want het modereren van podcasts is een zeer arbeidsintensieve bezigheid; voor zover bekend heeft Spotify daar nooit mensen voor aangenomen.

Inmiddels heeft Spotify enkele moderatierichtlijnen naar buiten gebracht. Andere kritiek blijft in de lucht hangen. Want het ging Young, en andere critici, niet alleen om moderatie, maar ook om de beslissing van Spotify om Rogan miljoenen te betalen om zijn uitzendingen exclusief voor Spotify te maken. Dat is een beslissing die losstaat van de discussie over censuur en uitingsvrijheid, en maakt Spotify in hun ogen medeverantwoordelijk voor wat Rogan zegt. De vergelijking dringt zich op met Netflix, dat in opspraak raakte door een show van comedian Dave Chappelle.

Maar zoals die show nog altijd op Netflix staat, blijft Rogan voorlopig op Spotify, zolang de exodus beperkt blijft tot Neil Young en Joni Mitchell. In de streamingeconomie van 2022 zijn zij middelgrote artiesten: bekend genoeg om Spotify tot een reactie te bewegen, maar niet tot een koerswijziging. Die komt pas als veel gebruikers volgen, of een echt grote artiest, zoals Post Malone. Maar ja, die was in 2020 nog bij Joe Rogan te gast.

Wie is Joe Rogan? ‘Ik ga gewoon zitten en heb gesprekken met iedereen’

Joe Rogan in 2020 in Texas. Beeld AFP
Joe Rogan in 2020 in Texas.Beeld AFP

Zijn show werd een van de populairste podcasts ter wereld, met naar schatting ruim tien miljoen luisteraars per aflevering. Joe Rogan (54), die zijn carrière als stand-upcomedian begon, en als vechtsportcommentator bijklust, begon er in 2009 mee.

De krantenkoppen haalde hij al wel vaker. Neem die keer in 2018, dat hij Elon Musk, de baas van Tesla, te gast had. Die ging met Rogan tijdens de uitzending een joint roken, en zei allemaal dingen die ertoe leidden dat de aandelenkoers van Tesla de volgende dag instortte. Of die keer dat de onbekende Democratische presidentskandidaat Andrew Young ineens zichtbaar werd in de peilingen: dat was nadat hij bij Joe Rogan had mogen uitweiden over zijn plannen voor een basisinkomen.

Uren de tijd

Die joint was wel toepasselijk, want in de podcasts van Rogan hangt wel vaker een soort coffeeshopsfeertje. Rogan neemt uren de tijd om met zijn gasten te praten, en raakt bijzonder enthousiast van onderwerpen als ufo’s en complotten, die de mainstreamwijsheden op losse schroeven zetten. Zo gaf hij de afgelopen tijd ook veel ruimte aan vaccinsceptici, die het enthousiasme voor de vaccins als ‘massapsychose’ betitelen.

Overigens heeft hij niet alleen randfiguren te gast, en mochten ook reguliere artsen over vaccins en Covid komen vertellen. Dat is dan ook hoe hij kritiek op zijn gastenkeuze meestal pareert: hij wil iedereen aan het woord laten, en het kan toch geen kwaad kan om te luisteren naar verschillende standpunten?

In een video die hij zondag als reactie op de kritiek publiceerde, wist hij dat libertarische perspectief toch met een soort halve boetedoening te verenigen. Hij beloofde voortaan meer ruimte te maken voor de reguliere geneeskunde. “Als er iets is dat ik beter had kunnen doen: meer experts met andere meningen opvoeren direct nadat ik de controversiële heb gehad”, zei hij.

Lees ook:

Cancel culture bestrijd je niet met vrijheid van meningsuiting

Onze obsessie met de vrijheid van meningsuiting gaat voorbij aan een veel groter probleem: dat het publieke debat door private bedrijven in een verdienmodel is veranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten