woensdag 9 februari 2022

 

Bezetting

De activisten van het Sterrebos worden uit de bomen gehaald na compromis. ‘We hebben hier een naar gevoel bij’

Politie tijdens het ontruimen van het bezette bos naast VDL Nedcar. Activisten hielden het bos naast autofabriek VDL Nedcar bezet om het te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar.  Beeld ANP
Politie tijdens het ontruimen van het bezette bos naast VDL Nedcar. Activisten hielden het bos naast autofabriek VDL Nedcar bezet om het te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar.Beeld ANP

Het Sterrebos bij autofabriek VDL Nedcar in Limburg wordt ontruimd. De activisten die in de bomen klommen vinden een compromis dat een lokale natuurorganisatie sloot met de autofabriek ‘heel naar’.

Jelle Brandsma

Een akkoord met de plaatselijke Stichting Groene Sporenwolf over onder meer de verplaatsing van oudere bomen, zette dinsdag de ontruiming van het Limburgse Sterrebos in gang. De actievoerende boomklimmers zijn het niet eens met het compromis dat door de stichting is gesloten met autofabriek VDL Nedcar, eigenaar van het bos bij Born. “Wij hebben hier een heel naar gevoel bij”, zegt Ella de Beuk van de actiegroep Red het Sterrebos.

De politie begon dinsdagochtend vroeg met het verwijderen van zeven actievoerders uit het bos. Die hebben zich sinds anderhalve week vaak hoog in de bomen vastgeketend. Dinsdagmiddag waren alle actievoerders gearresteerd. Acht hectare van het bos is eigendom van de naastgelegen autofabriek VDL Nedcar. Die wil op de helft van de grond de bomen verwijderen en daar een nieuwe productiehal bouwen.

Akkoord

Tegelijk met het aantreden van de politie, met de brandweer en de mobiele eenheid, kwam dinsdag het bericht over een akkoord tussen VDL Nedcar en plaatselijke natuurorganisaties. Het gaat om de Stichting Groene Sporenwolf, die ijvert voor natuur en leefbaarheid in en rond het naburige dorp Nieuwstadt, en de Stichting Ecologisch Vleermuisonderzoek Nederland (Sevon).

Afgesproken is dat de autofabrikant 55 oudere bomen met een diameter van meer dan veertig centimeter (op ooghoogte), gaat verplaatsen naar een naastgelegen kaal stuk land in het natuurgebied Wolfrath. “De bomen worden verplaatst binnen hetzelfde landgoed”, zegt Dirkjan van der Hoven, secretaris van Groene Sporenwolf. “De spleten en gaten waarin de vleermuizen schuilen blijven zo behouden. De bomen komen te staan op de vliegroutes van de vleermuizen en we hopen het leed op deze manier zoveel mogelijk te beperken. Dit plan is onderzocht door Sevon.”

Groene Sporenwolf en Sevon trekken een procedure bij de Raad van State in. Zij hadden bezwaar gemaakt tegen de nieuwe fabriekshal. “De kans dat wij deze procedure zouden winnen was klein”, zegt Van der Hoven. “Als we wel zouden winnen, zou VDL Nedcar toch met een nieuw plan komen om bomen te kappen. Het Sterrebos zou hoe dan ook verloren gaan en nu houden we er goede afspraken aan over.”

Loopbrug

Onderdeel van die afspraken is ook een nieuwe loopbrug over een drukke weg waardoor inwoners van dorp makkelijker de natuur in kunnen en de oprichting van een fonds met geld voor natuurontwikkeling en andere lokale projecten. Het hout van de bomen die gekapt worden, wordt gebruikt op scholen in de buurt en voor bankjes in het buitengebied.

“Het is verschrikkelijk dat het bos verdwijnt”, meen Van der Hoven. “Nu blijft de werkgelegenheid overeind en is er compensatie. Dat is voor Limburg belangrijk. De mensen die in bomen klimmen komen van boven de rivieren. Ze hadden hier drie jaar geleden moeten staan toen de plannen nog aangepast konden worden.”

De actievoerders van Red het Sterrebos, die een jaar geleden demonstreerden en zich daarna ‘als laatste redmiddel’ vastketenden aan de bomen, zijn teleurgesteld. “Wij horen al de geluiden van de kettingzaag”, zegt woordvoerder Ella de Beuk. Dit is een schuilnaam. Zij noemt ook haar echte naam, maar wil die niet in de krant. Er is vrees voor bedreiging door tegenstanders en werkgevers van actievoerders doen soms lastig, zegt zij.

De Beuk: “Het is twijfelachtig of de bomen het na een verhuizing overleven. De organisaties die een akkoord hebben gesloten krijgen een paar mooie cadeautjes. Het zijn geen milieuorganisaties maar clubs die de belangen van het dorp Nieuwstadt verdedigen. Bomen en het bijbehorende ecosysteem zijn een belangrijk middel tegen klimaatverandering. Wij hebben laten zien dat je die niet zomaar kunt kappen.”

De echte naam van Ella de Beuk is bekend bij de (hoofd-)redactie.

Lees ook:

Juist een klein bos als het Sterrebos kan grote waarde hebben voor de natuur

Het Limburgse Sterrebos, dat dinsdag wordt ontruimd, is klein. Maar onderschat het niet, zeggen milieubeschermers. Juist een minibos kan grote natuurwaarde hebben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten