zondag 6 februari 2022

Er komt een jaar vol actie aan!

 


Beste foodwatcher

Dit is het jaar waarin de toekomst van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat wordt bepaald. Momenteel vindt op Europees niveau het beoordelingsproces van glyfosaat plaats: zal de Europese Unie glyfosaat in de toekomst eindelijk gaan verbannen? In de tweede helft van 2022 kunnen we het oordeel verwachten. Dat wil zeggen dat we nu nog tijd hebben om alles op alles te zetten: Nederland, zeg NEE tegen glyfosaat! In ons land is er gelukkig al heel wat in beweging. Deze keer een nieuwsbrief met allerlei hoopgevende nieuwtjes!




Vakbond vindt glyfosaat te bont

Niet alleen foodwatch roept op tot een verbod op glyfosaat. Steeds meer partijen roepen op tot voorzorg. Nu ook de vakbond FNV: “Er zijn sterke aanwijzingen dat dit onkruidbestrijdingsmiddel kanker, Alzheimer en Parkinson veroorzaakt bij mensen die ermee werken”. De FNV heeft een brief geschreven naar de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Henk Staghouwer, met de oproep glyfosaat zo snel mogelijk te verbieden in Nederland. De FNV wil dat ons land het goede voorbeeld geeft en niet meer wacht op de besluitvorming in Europa. En daar zijn wij het mee eens! Hoe meer Europese lidstaten nu al actie ondernemen tegen glyfosaat, hoe groter onze kansen.


Geen glyfosaat in Groningen

Een oproep tot een verbod is natuurlijk nog geen écht verbod…. maar gemeenten kunnen wel al het voortouw nemen! En dat moedigen wij zeker aan. De gemeente Groningen heeft besloten het gebruik van glyfosaat op eigen gronden te verbieden. Dat wil zeggen op gronden die de provincie verpacht aan boeren. In het pachtcontract zal nu een verbod op glyfosaat komen te staan. Een goede en concrete stap. Welke gemeente volgt?!



Tuinbranche leidt ons niet meer om de tuin

Naast het goede nieuws even wat slechter nieuws. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week besloten om ‘Roundup’ (het beruchte bestrijdingsmiddel van Bayer/Monsanto) nog steeds toe te laten in Nederland. De toepassingsmogelijkheden zijn wel sterk ingeperkt. Zo mag Roundup onder andere niet meer gebruikt worden in grasland dat dient als voergewas, bij de teelt van kerstbomen, in koolzaad en op akkerranden.

Maar niet getreurd, het zal steeds moeilijker worden om Roundup en andere middelen met glyfosaat zomaar te kopen. De Tuinbranche Nederland stopt met het verkoop van glyfosaat! Dit jaar bannen onder andere Welkoop, Intratuin en Praxis glyfosaat uit hun winkels.




Samen staan we sterk!

Ook wij voeren actie. Via onze e-mailactie blijven we, tot in de mailbox van het ministerie, oproepen om glyfosaat te verbieden. We maken ook deel uit van de internationale 'Ban Glyphosate'-actiegroep. De groep heeft tijdens de publieke consultatie over glyfosaat allerlei kritische stukken en wetenschappelijke rapporten over de risico's van het bestrijdingsmiddel ingediend. Hopelijk lezen ze die goed door bij de Europese veiligheidsinstanties EFSA en ECHA!

En we houden de vinger op de pols wat het pesticidebeleid in Nederland betreft. Zo hebben we ons – samen met 11 NGO’s waaronder Pesticide Action Network (PAN) en de Parkinson Vereniging – verdiept in het ‘nationaal actieplan’ voor het duurzaam gebruik van pesticiden. Het plan zou ervoor moeten zorgen dat de risico’s en effecten van pesticiden op mens en milieu verminderen. Maar dat zit er niet in… Het plan is eenzijdig, mist ambitie en is niet vernieuwend. Dat hebben we ook gemeld aan het ministerie. We wachten nog op een reactie en houden je natuurlijk op de hoogte! Vergeet ondertussen niet: actie (al duurt het soms jaren) loont.

Er is dus heel wat aan de gang, maar ook jij kan iets doen! Teken onze e-mailactie tegen glyfosaat. Zolang er gerede wetenschappelijke twijfel bestaat over de gezondheidsrisico’s, mag glyfosaat niet opnieuw worden goedgekeurd. En dat geldt natuurlijk voor alle landbouwbestrijdingsmiddelen. Nog niet getekend? Doe mee!



Met vriendelijke groet,

Elif Stepman,
Campaigner


Er komt een jaar vol actie aan!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten