dinsdag 12 oktober 2021

Producenten moeten stoppen met schadelijke kleurstof

 


Beste foodwatcher

Na intensief campagnevoeren is het eindelijk zover: alle Europese lidstaten willen een verbod op E171 in voedingsmiddelen! De omstreden kleurstof, die mogelijk kankerverwekkend is, wordt gebruikt om kauwgom, bakkerijproducten of snoepgoed een witte kleur of glans te geven. Stoffen die mogelijk kanker veroorzaken horen niet thuis in ons voedsel! Vandaag is de dag dat de Europese Commissie en de lidstaten dit eindelijk ook inzien.




Jarenlange actie

In Europa zijn momenteel 338 additieven in levensmiddelen toegestaan. Dat betekent dat we onderhand meer additieven dan voedsel eten! Verschillende additieven zijn omstreden, maar worden niet verboden. Reden voor foodwatch om risicovolle additieven aan te pakken! Zo riepen we in 2019 verschillende producenten, waaronder Remia en Mars, op om te stoppen met het gebruik van E171 in hun producten. We beten ons vast in dit dossier en met resultaat: tenzij de Raad of het Europees Parlement bezwaar aantekenen, verdwijnen producten met het volstrekt nutteloze E171 vanaf 2022 uit de winkel. Foodwatch blijft actie voeren tot E171 uit alle producten is verwijderd. Hoe eerder, hoe beter!


E171: een korte uitleg

De witte kleurstof titaniumdioxide (E171) bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’. Deze nanodeeltjes zijn omstreden, omdat nog onvoldoende bekend is hoe ze zich in je lichaam gedragen. Volgens verschillende studies kunnen de nanodeeltjes terechtkomen in de lever en darmen, wat tumorvorming kan stimuleren. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) waarschuwt voor de mogelijke risico’s van de stof. Bij inademing is E171 potentieel kankerverwekkend, concludeerde onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie. Wij vinden het onacceptabel dat dergelijke ernstige risico's voor lief worden genomen. 



Wij zijn ontzettend opgelucht dat alle Europese lidstaten E171 willen verbieden, maar dit is nog maar het begin. De honderden additieven die momenteel zijn toegestaan in Europa hebben cocktaileffecten die onmogelijk te beoordelen zijn. Omstreden additieven moeten veel sneller verboden worden wanneer de veiligheid niet kan worden aangetoond. Dat is wettelijk verplicht volgens het Europees voorzorgsbeginsel. Wij blijven dus campagnevoeren tegen schadelijke E-nummers!




Met strijdbare groet,

Nicole van Gemert,
Directeur





Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp

P.S.: We weten al jaren dat E171 risico's voor de gezondheid inhoudt. En toch is deze kleurstof op het bord van de consument beland. Het blijkt opnieuw dat een voedselwaakhond hard nodig is om de politiek en industrie tot de orde te roepen en de gezondheid van de Europese burgers te beschermen. Steun je onze strijd?



Producenten moeten stoppen met schadelijke kleurstof


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten