donderdag 14 oktober 2021

De geschiedenis van glyfosaat op een rijtje


De geschiedenis van glyfosaat op een rijtje


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

 


In deze en de eerstvolgende nieuwsbrief hebben we het over de geschiedenis én toekomst van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat. We nemen je in vogelvlucht mee in het glyfosaatverhaal van de afgelopen jaren. Een verhaal dat vraagtekens plaatst bij de toelating van glyfosaat. Maar ook een verhaal van burgeractie en hoop, waarover we je volgende week meer vertellen.


Glyfosaat is de meest gebruikte pesticide ter wereld. En ook de meest omstreden pesticide. Studies aangeleverd door de gifgiganten als Bayer (de moederorganisatie van Monsanto), Syngenta en Barclay noemen het veilig voor de gezondheid. Andere studies weerleggen dit. Dit leidt al jaren tot verhitte nationale en internationale discussies, gelobby, protesten en zelfs rechtszaken. Wat gebeurde er de afgelopen jaren? En hoe moet het nu verder?




Mogelijk kankerverwekkend, maar nog niet verboden

In 2015 sloeg het kankeronderzoeksbureau van de Wereldgezondheidsorganisatie alarm: glyfosaat is mogelijk kankerverwekkend voor mensen. Genoeg reden om glyfosaat onmiddellijk te verbieden, zou je denken. De Europese voedselveiligheidsautoriteit ‘EFSA’ trok in 2016 echter een andere conclusie. Volgens EFSA was dit niet voldoende bewijs om glyfosaat als kankerverwekkend te bestempelen en zou de stof geen enkel ander risico vormen voor onze gezondheid. Uiteindelijk leidde dit tot een voorstel van de Europese Commissie om glyfosaat voor nog eens 15 jaar te gaan goedkeuren.


Internationale burgerprotesten

Maar dit voorstel viel – terecht – niet in goede aarde bij de Europese bevolking en wetenschap. Foodwatch, andere maatschappelijke organisaties en wetenschappers kwamen massaal in actie. Want het voorstel om glyfosaat te verlengen was onvoldoende transparant en onafhankelijk: studies gesponsord door de industrie vormden de basis. Een heus schandaal werd ontbloot: volgens gevoelige interne documenten schakelde Monsanto, producent van het glyfosaat-product ‘Roundup’, ghostwriters in om wetenschappelijke studies te beïnvloeden. Via een Europees burgerinitiatief, waar ook jullie voedselwaakhond zich voor heeft ingezet, riepen in 2017 meer dan een miljoen burgers om transparantie en publieke controle van de glyfosaatbeoordeling. En uiteraard ook om glyfosaat te verbannen: een pesticide hoort niet in onze grond en op ons bord zolang de veiligheid niet is gegarandeerd.


Actie helpt, maar we zijn er nog niet!

Verschillende Europese lidstaten stemden tegen het voorstel van de Europese Commissie om glyfosaat weer voor lange tijd te gaan verlengen. Tot een volledige verbanning leidde het echter niet. In 2017 werd besloten om de pesticide voor vijf jaar te verlengen – in plaats van de gebruikelijke 10 jaar. Deze vijf jaar zijn bijna om. Onze tijd om glyfosaat voor de komende jaren tegen te houden is ook bijna om.

Wat zijn onze kansen? En wat kunnen we nu doen? Daarover praten we je volgende week bij.

Samen stoppen we glyfosaat!



Met strijdbare groet,

Elif Stepman,
Campaigner





Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp


P.S.: De strijd tegen glyfosaat is er een van de lange adem. Actie voeren heeft zin, maar we kunnen dit alleen met jouw financiële steun. Word jij ook donateur?



De geschiedenis van glyfosaat op een rijtje


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten