vrijdag 8 oktober 2021

literatuurliefhebber

 


Het Literatuurmuseum in Den Haag ondergaat een grote metamorfose. Vanaf komende donderdag 7 oktober kunnen bezoekers weer op ontdekkingstocht langs grote en kleine verhalen uit onze literatuurgeschiedenis: dan opent de gloednieuwe galerij met tentoonstellingen over o.a. Anton de Kom, Arnon Grunberg en Max Velthuijs. Zet het alvast in je agenda! 

Verder in deze nieuwsbrief over het online museum: het eerste artikel van onze nieuwe curator Joost Oomen over het gouden pak van Johnny the Selfkicker, de aantekeningen van jeugdboekenschrijver Evert Hartman, en ter ere van haar tiende sterfdag vorige week: de mooiste verhalen op literatuurmuseum.nl over Hella Haasse.

Het Literatuurmuseum wordt vernieuwd!
Van manuscripten tot liefdesbrieven en van schrijversportretten tot dagboeken: de collectie van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum bestaat uit vele documenten en objecten van duizenden schrijvers en illustratoren. De rijkdom van de collectie zal, als eerste stap van een grote metamorfose, vanaf 7 oktober in wisselende tentoonstellingen te zien zijn.
Meer informatie

Hella S. Haasse: Miljoenenvoudig gesplitst en toch één

Van 1948 tot 2002, van het naïeve en goedwillende debuut Oeroeg tot het zoveel rijper en genuanceerder Sleuteloog. In deze online tentoonstelling toont biograaf Aleid Truijens aan hoezeer het oeuvre van Hella S. Haasse samenhangt met haar leven en met de ontwikkeling van haar denken. Reis met haar mee, van decennium naar decennium, van boek naar boek.

Bekijk de online expo

Een koffer en een gouden pak: Johnny van Doorn, performing poet onderweg
Toen Joost Oomen voor het eerst Johnny van Doorn opzocht (op YouTube nota bene, niet in de bibliotheek), betrad hij een wereld van loeihard voorgedragen gedichten en vreemde pseudoniemen. In de archieven van het museum vindt hij het gouden optreedpak van ‘Johnny the Selfkicker’.
Lees het artikel

De minder keurige kanten van Hella S. Haasse 

Aan Haasse kleefde opvallend weinig drama, polemiek of schandaal – in tegenstelling tot de Grote Drie. Ze schold niet, zeker niet in de krant, en deed niet zo aan gekke seks. Wie zich interesseert voor haar minder keurige kanten, zal zich echt moeten wenden tot haar werk, schrijft Nina Polak.

Lees het artikel

Ik weet weer waarom ik op mijn 16de een boek ging schrijven: Evert Hartman

Wie kent de spannende jeugdromans van Evert Hartman nog? Als kind las Roman Helinski Het bedreigde land meerdere keren. In het Literatuurmuseum bekijkt hij nu Hartmans manuscripten en aantekeningen. Ze bieden een glimp van het vakmanschap van de auteur. 

Lees het artikel

Test je literaire kennis: wie is deze schrijver?

Toen ze in 1893 debuteerde werd ze door Willem Kloos onmiddellijk geroemd als ‘de grootste dichter, die op ’t oogenblik leeft’. Naast dichter was ze ook overtuigd socialist en zette zich haar leven lang in voor mensenrechten, in het verzet in WOII en daarna als fel tegenstander van de Nederlandse koloniale politiek.

Bekijk het portret

Maak meer prachtige verhalen mogelijk!
Met jouw steun kan het museum nieuwe online exposities blijven realiseren, die voor iedereen toegankelijk zijn op literatuurmuseum.nl. Het museum steunen kan al door eenmalig een klein bedrag te doneren. In de woorden van J.C. Bloem: ‘Alles is veel voor wie niet veel verwacht!’
Steun ons

Verder dwalen? Ook deze artikelen verschenen op literatuurmuseum.nl

Wij tippen ook:
  • Multatuli Online
    Op deze nieuwe site worden Multatuli’s volledige werk en archief (documenten, brieven, handschriften) digitaal gepubliceerd. Voor onderzoekers, liefhebbers en nieuwsgierigen.  
  • VPRO: In een boek kan het wél
    Met hulp van zijn schrijversvrienden brengt Raoul de Jong een bevlogen, theatrale ode aan een paar van zijn favoriete schrijvers uit het verleden. Bekijk alle drie de afleveringen online.
  • Podcast Fixdit: Mary Dorna
    De derde aflevering van de Fixdit Podcast gaat over de korteverhalenschrijfster Mary Dorna en haar bundel Laten we vader eruit gooien uit 1967. Natuurlijk schuift Alma Mathijsen ook aan.


Lees meer artikelen en verhalen op

literatuurmuseum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten