maandag 25 oktober 2021

Grote zorgen over kwaliteit van de asielopvang

 Grote zorgen over kwaliteit van de asielopvang

Beste Brigitte,
Pas gearriveerde vluchtelingen slapen in Nederland in tenten en soms zelfs op de grond. De azc’s zitten vol en er wordt naarstig gezocht naar opvangplekken. Hoe kon dit gebeuren? In deze nieuwsbrief leggen we het uit. Frontex, de grensbewakingsorganisatie van de EU, is door een Syrisch gezin voor de rechter gedaagd. Het gezin werd slachtoffer van een illegale pushback. Omdat deze afschuwelijke signalen zich opstapelen, ondersteunt VluchtelingenWerk de rechtszaak zowel inhoudelijk als financieel. Verder in deze nieuwsbrief: De Joodse Emmy (83) en Yezidi Wahhab (25) werden allebei vervolgd om wie ze zijn. In een  prachtige video praten ze samen over hun jeugdtrauma’s, hoop en veerkracht. En hoe wordt het beleid voor vluchtelingen weer succesvol? In haar column doet Roswitha van VluchtelingenWerk een concrete voorzet. 
Grote zorgen over kwaliteit van de asielopvang 
Alle azc’s zitten vol. In aanmeldcentrum Ter Apel slapen vluchtelingen met hun kinderen in grote tenten zonder privacy, soms zelfs op stoelen of de grond. Door jarenlange bezuinigingen is de opvang constant gevuld en niet ingericht om schommelingen van het aantal asiel- of gezinsherenigingsaanvragen te kunnen opvangen. Het was wachten op het moment dat het COA het niet meer aan zou kunnen. Dat is nu gebeurd.
‘De opvang móét flexibeler’
Frontex aangeklaagd voor illegale pushbacks
Frontex, de grensbewakingsorganisatie van de EU, is door een Syrisch gezin voor de rechter gedaagd vanwege het schenden van fundamentele mensenrechten. Het gezin werd kort na hun aankomst in Griekenland illegaal uitgezet naar Turkije (een zogenaamde 'pushback') en kreeg geen kans op een asielprocedure. Omdat deze afschuwelijke signalen zich opstapelen, ondersteunt VluchtelingenWerk de rechtszaak zowel inhoudelijk als financieel. Met deze unieke rechtszaak lanceren wij ook de internationale campagne #notonourborderwatch. 
Doe mee en help deze illegale pushbacks stoppen!
Oorlog toen en nu: een indringend gesprek
Emmy (83) en Wahhab (25) liepen gevaar om wie zij zijn. Wahhab als Yezidi in Irak, Emmy als Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog. Haar hele familie werd vermoord. In de prachtige video ‘Geef vrijheid een gezicht’ (13 min.) praten Wahhab en Emmy samen over oorlog, vluchten en vrijheid. Bekijk de video, die ook beschikbaar is als lesmateriaal voor docenten! 
Emmy: ‘Ons verhaal heeft zoveel overeenkomsten’
Hoe wordt beleid succesvol voor vluchtelingen? 
Op de bijeenkomst 'Hoe maken we beleid voor statushouders tot een succes?'  ̶ georganiseerd door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP)  ̶  droeg Roswitha Weiler van VluchtelingenWerk een column voor waarin ze pleit voor een andere aanpak van het vluchtelingenbeleid en doet daarin een concrete voorzet. ‘We moeten voorkomen dat we vol goede intenties blijven voortmodderen.’
Roswitha’s column
Zina’s grote droom 
De dag na haar verblijfsvergunning en zonder één euro op zak startte de Syrische Zina haar eigen cateringszaak in Nederland. Het werd direct een groot succes. Zina: 'Als je iets wilt, moet je er ook voor gáán. Al mijn recepten zijn van mijn oma, mijn grote inspirator. 's Zomers in Syrië maakten we samen kersenjam en droogden we paprika’s en tomaten in de zon om er puree van te maken.’
Dansend door de keuken
Petitie ‘Geef Afghanen bescherming’ overhandigd
Meer dan 40.000 mensen ondertekenden onze petitie ‘Geef Afghanen bescherming’. Twee weken geleden overhandigden wij de petitie aan diverse Kamerleden. Uit handen van VluchtelingenWerk en de Afghaanse Parwana ontvingen de Kamerleden de dringende oproep werk te blijven maken van een ruimhartiger bescherming van Afghaanse vluchtelingen en zich onverminderd in te blijven zetten voor de evacuatie van achtergebleven Afghanen.  
Lees meer over de petitie-overhandiging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten