woensdag 23 februari 2022

 het was in helder licht van tegenlicht

het was in helder licht van tegenlicht
dat ik dacht jouw ogen in mijzelf te zien
de altijd gelukkige versie van mijzelf
met de glimlach van niet achteromkijken

vanuit het duister kreeg ik jou in zicht
jij was nog half en soms misschien
in mijn gedachten als een wederhelft
die ik dan zeker niet meer wil ontwijken

de weg is levenslang, het doel voorzeker heel gewis
de tranen op mijn wang zijn sporen in mijn mist
maar o, hoe weet ik dit toch zo beslist

stap voor stap omarmen, uren, dagen, jaren
de plek aanvaarden zonder veel bezwaren
traag opgaan in elkaar met op jouw tong: het is

Niels Snoek
 

 woordeloos   weer

aarzeling is er altijd

is goede zorg de
liefde vooruit gesneld
is duidelijkheid geënt
aan de ontdooiing

in de plooien
boven onze lippen
ligt het ongeduld
diepgaand ten grondslag

onder onze tongen ligt
het omstreden verleden
in de kiem gesmoord
het woordeloos    zeer

altijd die aarzeling

Frouke Bienefelt. Februari 2022

Necrologie van een boom

Necrologie van een boom
Meer dan twee eeuwen had hij doorstaan, totdat ‘Eunice’ hem velde: een 222 jaar oude rode beuk. De boom was al 39 jaar oud toen de eerste trein reed in Nederland, tussen Haarlem en Amsterdam.

 

Hoe zit het eigenlijk met die Bossenwet? 🤔

 

Het wetsvoorstel is er! Maar…

© Greenpeace
Beste Brigitte,

Allereerst: dankjewel! Want eerder ben jij samen met ons in actie gekomen voor de bescherming van onze belangrijke ecosystemen. Om met goed nieuws te beginnen: dankzij 1,2 miljoen petitie-tekenaars in Europa ligt er een wetsvoorstel voor een Bossenwet. Deze wet zou de natuurverwoesting veroorzaakt door de massale handel in producten als soja en palmolie moeten stoppen.

Nog niet goed genoeg :(

Dan het slechte nieuws. Door een aantal flinke gaten in het wetsvoorstel wordt lang niet alle natuurverwoesting gestopt. Een aantal cruciale ecosystemen blijven onbeschermd en ook zijn mensenrechten onvoldoende verankerd. Gelukkig is de wet nog niet definitief en hebben we nog tijd om hier invloed op uit te oefenen.

Doe je mee? ✊🏼

Samen hebben we er al voor gezorgd dat dit wetsvoorstel er überhaupt is gekomen. En dat is echt wel geweldig te noemen. De EU-ministers overtuigen om het voorstel te verbeteren, gaat ons óók lukken. Hoe? Door Christianne Van der Wal erbij te betrekken, onze minister voor Natuur en Stikstof. Zij is in Nederland verantwoordelijk voor deze wet. Stuur jij haar ook een e-mail?
Ja, ik doe mee!

Save the date: webinar over bossen op 10 maart

Op donderdag 10 maart organiseren we een webinar. Samen met onze politieke campaigner Arabella Bosscher, vertel ik je alles over ontbossing, de bossenwet en wat wij doen om die kostbare natuur te beschermen. Ook heb je de mogelijkheid om vragen te stellen. Ben jij erbij?
Ja, ik meld me aan


Met vriendelijke groet,

Sigrid Deters 
Campagneleider Bossen

E-mail in browser openen

 
 
247 mensen in nood gered op de Middellandse zee
 
Reddingswerkers van het Rode Kruis en SOS Mediterrannee hebben een aantal zenuwslopende acties achter de rug op de Middellandse Zee. Met het reddingsschip Ocean Viking pikten ze maar liefst 247 migranten op die in de problemen waren gekomen. Onder hen waren 52 minderjarigen zonder ouders of verzorgers.
 
Alles over deze hulpactie Pijltje
 
 
 
 
Haïti een halfjaar na de verwoestende aardbeving – Hoe gaat het nu?
 
Op zaterdag 14 augustus veranderde het leven op Haïti binnen een paar seconden volledig. Bij een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter kwamen meer dan 2.200 mensen om het leven en werden duizenden huizen in puin gelegd. Hoe is het een halfjaar later op Haïti en welke hulp is door het Rode Kruis verleend?
 
Rode Kruiser Joséphine vertelt Pijltje
 
 
 
   
 
 
Oproep Oost-Oekraïne: spaar de watervoorziening
 
 
 
De watervoorziening in Oost-Oekraïne is de afgelopen dagen beschadigd geraakt tijdens gevechten. Gevaarlijk, want meer dan een miljoen mensen zijn er afhankelijk van. Daarom roepen we op om de watervoorziening te sparen.
 
 
  Lees onze oproep Pijltje  
 
 
   
 
 
“De honger in Afghanistan is onbeschrijfelijk” 
 
 
 
Zo vertelt Nienke Boskma, die de afgelopen maanden in Afghanistan werkte voor het Internationale Rode Kruis (IFRC). “Deze mensen helpen onmiddellijk hulp nodig.” Benieuwd op welke manieren we hen helpen?
 
 
  Je leest het hier Pijltje  
 
 
 
 
 
Veilig terug naar kantoor
 
Nietje in je vinger, een duikvlucht van de trap of je verslikken in de verjaardagstaart van je collega. Levensgevaarlijk, dat kantoorleven. Met deze vijf EHBO-tips keer jij veilig terug naar je werkplek.
 
 
 

 

 

Spectaculaire ontdekking: jagerskamp van 9000 jaar oud gevonden in Jordanië

null Beeld AP
Beeld AP

In de Jordaanse woestijn is door Jordaanse en Franse archeologen een 9000 jaar oud jagerskamp ontdekt.

ANP

Volgens de archeologen gaat het om het oudste ontdekte grootschalige bouwwerk ter wereld. Ze noemen het een “spectaculaire ontdekking”.

Archeoloog Wael Abu-Azizeh zegt dat nooit eerder zulke oude stenen jachtvallen zijn gevonden. Het gaat om kilometerslange stenen muren waarin herten en gazelles werden samengedreven en vervolgens gedood, zogenoemde woestijnvliegers. “Zulke ontwikkelde jachtmethodes uit deze periode hadden we niet verwacht te vinden”, aldus het onderzoeksteam.

Op dezelfde plek is ook een altaar gevonden, dat mogelijk werd gebruikt om bovennatuurlijke hulp te vragen bij de jacht. Verder vonden de archeologen onder meer vier beeldjes van dieren.

De vondst uit de neolithische tijd werd in oktober vorig jaar gedaan en maakt deel uit van een langer lopend onderzoek naar de eerste nomadische stammen en de ontwikkeling van gespecialiseerde methodes om in het levensonderhoud te voorzien.

Foodwatch doet wat bedrijven en overheden nalaten…

Nalatige voedselfabrikanten en treuzelende overheidsinstellingen… Ondertussen lopen we dagelijks risico om via vervuilde voedingsmiddelen potentieel giftige stoffen binnen te krijgen. Foodwatch is deze week in Europa daarom zelf maar in actie gekomen! Als krachtig statement hebben we zoveel mogelijk van verontreiniging verdachte Knorr bouillonblokjes uit de schappen gehaald. Als producenten en overheden het niet doen, dan doen wij het wel!




Bekijk via YouTube de video van onze terughaalactie >>

Veel voedselproducten die in Europa worden verkocht zijn verontreinigd met gevaarlijke aromatische minerale oliën (MOAH). MOAH wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn en je DNA te kunnen beschadigen. Bronnen van verontreiniging met minerale oliën kunnen afkomstig zijn van de machines en procedures die bij de oogst en verwerking van levensmiddelen worden gebruikt, maar ook bij de verpakking ervan.

Jouw voedselwaakhond heeft eind vorig jaar opnieuw via meerdere onafhankelijke labotesten aangetoond dat onder meer Knorr bouillonblokjes uit verschillende landen deze bijzonder gevaarlijke MOAH bevatten. De laboratoriumtests tonen behalve aanwezigheid ook een zeer hoge verontreiniging aan bij de onderzochte Knorr-producten. Fabrikant Unilever ontkent het probleem. Zelf kregen we geen antwoord van de mensen van Knorr, maar via een bezorgde mede-foodwatcher hebben we een mailwisseling tussen de consumentenservice van Knorr en onze tipgever ontvangen. Unilever/Knorr stelt hierin:

“De veiligheid van onze consumenten is een topprioriteit voor ons. We hebben de individuele meetresultaten die door Foodwatch werden gerapporteerd grondig onderzocht. Onze analyse bevestigt dat de betrokken Knorr producten veilig zijn voor consumptie.


Dit vinden wij natuurlijk ongehoord, omdat we in Nederland veel te hoge MOAH-waardes hebben aangetroffen in de Knorr Groente bouillonblokjes. Moederbedrijf Unilever steekt haar kop in het zand!

Unilever is niet de enige boosdoener. Meerdere potentieel verontreinigde levensmiddelen liggen tot op de dag van vandaag in heel Europa in de schappen. Zowel door de bevoegde autoriteiten in de lidstaten als door de producenten wordt onvoldoende actie ondernomen om consumenten tegen deze giftige stof te beschermen.





Het is stil bij de overheid…

In Nederland is het nog altijd angstig stil qua terughaalacties. In een brief van het ministerie van Volksgezondheid op vragen die wij afgelopen november al hebben gesteld lezen we:

“Bij het tot stand komen van de uiteindelijk gekozen drempelwaarde zijn uiteraard meerdere opties besproken, waaronder ook een verbod op de aanwezigheid van detecteerbare hoeveelheden MOAH. Maar net als bij andere contaminanten is een verbod geen optimale maatregel omdat de aanwezigheid van MOAH in voedsel onbedoeld is en MOAH niet bewust wordt toegevoegd.

‘Onbedoeld’ en ‘niet bewust’ toegevoegd? Dat vrijwaart voedselfabrikanten toch niet om te voorkomen dat consumenten aan gevaarlijke gezondheidsrisico’s worden blootgesteld? In dezelfde brief staat een zin later ook nog:

“Omdat het van groot belang is voor de bescherming van de volksgezondheid om de aanwezigheid van MOAH in de voedselketen zoveel mogelijk tegen te gaan...”

Dus onze overheid vindt wel dat MOAH een gevaar vormt en moet worden tegengegaan? Maar ze doet er momenteel bar weinig aan, behalve op Brussel wachten.

Eens met Foodwatch maar nog niet getekend tegen MOAH? Doe het alsnog!




Minerale olie hoort niet op je bord!

Franse, Belgische en Luxemburgse autoriteiten hebben inmiddels wél actie ondernomen. Ze hebben op verzoek van Foodwatch in de afgelopen weken een aantal verontreinigde producten teruggeroepen: Knorr-producten in Frankrijk, Lea Nature in België en Delhaize-producten in België en Luxemburg.

Wij vinden dat álle Europese lidstaten, inclusief Nederland, hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De algemene levensmiddelenwetgeving van de EU, die voorschrijft dat consumenten niet blootgesteld mogen worden aan gezondheidsrisico’s, moet worden gehandhaaft. Unilever en andere fabrikanten moeten worden gedwongen hun gevaarlijke producten terug te roepen. Foodwatch eist dat in de hele EU een nultolerantieregel wordt toegepast voor MOAH-verontreinigingen in alle levensmiddelencategorieën.

Tot die tijd blijven we strijdbaar en voeren we dan maar zelf terughaalacties uit. Minerale olie hoort immers niet thuis op jouw en mijn bord!



Met vriendelijke groet,

Frank Lindner,
Campaigner

DEEL DEZE NIEUWSBRIEF OP SOCIAL MEDIA:



Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen

 

Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen

Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren?
Een kwart van alle Nederlanders heeft weleens last van maag of darmen. ©Shutterstock / Africa Studio

Het korte antwoord is: ja, dat kan. ,,Maar dat geldt niet voor alle groenten, en ook zeker niet voor iedereen", legt Karine Hoenderbos uit. ,,Darmklachten door groenten komen vooral voor bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).”

Bij deze aandoening heeft iemand regelmatig last van buikpijn, diarree of juist verstopping en een opgeblazen gevoel. ,,PDS komt veel voor: naar schatting heeft 10 procent van de Nederlanders er last van. De oorzaak ligt waarschijnlijk in een gevoeligheid van de zenuwen in de darmwand, waardoor je snel buikpijn voelt.”

Voor sommige mensen met deze aandoening kan het helpen om de voeding aan te passen. ,,Er zijn namelijk bepaalde koolhydraten, FODMAPs genaamd, die gassen kunnen vormen in de darm en daardoor de darmwand prikkelen en pijn geven. FODMAPs komen voor in sommige soorten granen, fruit, noten, bonen of in zuivelproducten. Ze komen ook in groenten voor, zoals in kool, artisjok, broccoli en uien.”

,,Maar let op: laat niet zomaar deze groenten, of andere producten met FODMAPs, helemaal uit je voeding weg", waarschuwt Hoenderbos. ,,Voor je het weet, zet je jezelf op een onnodig streng dieet. Bovendien kunnen PDS-klachten ook ontstaan door stress of hormonen. Heb je het idee dat je darmen gevoelig reageren op bepaalde producten en wil je weten of je PDS hebt? Op de website van de Maag Lever Darm Stichting kun je een test doen. Een gespecialiseerde diëtist (hier te vinden) kan je helpen om de puzzel tussen je darmklachten en voeding goed uit te zoeken.

Ook een vraag? zo@dpgmedia.nl

Wil je weten wat probiotica voor je darmen kunnen doen? Lees dit verhaal over deze voedingsmiddelen en de wonderen van je microbioom.

zaterdag 19 februari 2022

Logo Foodwatch


Beste foodwatcher,

Voedselproducenten misleiden ons nog altijd iedere dag bewust met hun etiketten, verpakkingen en reclames. Onze wetten en regels bieden helaas nog heel veel ruimte voor misleidende marketing. En waar ze consumenten wel beschermen, faalt de handhaving nogal eens. Als jouw voedselwaakhond proberen we misleiding te verbieden en zijn we alert op misleiding en oneerlijke etiketten!



Echte verpakking links, en hoe het eruit zou moeten zien rechts...

WERKELIJKE HOEVEELHEID AANGEPREZEN INGREDIËNT

Laatst hebben we bovenstaand product getipt gekregen van een oplettende foodwatcher. De Olijven Notenmix van Albert Heijn. Op de voorkant van de verpakking staat in woord en groots in beeld: ‘Olijf’. Kijk je alleen achter op de verpakking bij de ingrediënten, dan zie je dat er maar 1,8% zwarte olijf in zit. Op een verpakking van 200 gram is dat dus 3,6 gram. Oftewel het gewicht van één gemiddelde olijf. Wij vinden olijf dan ook duidelijk een lok-ingrediënt. 

DIT WIL FOODWATCH:

Wanneer bepaalde ingrediënten worden uitgelicht op de verpakking, zoals olijf, dan moet de producent duidelijk zichtbaar aangeven hoeveel daarvan écht in het product zit. Het percentage moet direct naast de wervende slogan of illustratie (op de voorkant van de verpakking!) staan.



Het etikettendoolhof in de supermarkt...



REALISTISCHE AFBEELDINGEN

Fabrikanten komen wettelijk nog altijd weg wanneer ze het woordje ‘serveersuggestie’ gebruiken. Zoals bij de Knorr Foodtrips Poké bowl (Gouden Windei 2021 genomineerde) waarop een compleet mooi opgemaakt gerecht staat afgebeeld. Terwijl de productinhoud niets meer is dan zakjes saus- en toppingmix en rijst.

DIT WIL FOODWATCH:

Afbeeldingen van het voedselproduct moeten overeenkomen met de werkelijkheid. Plaatjes die het product mooier of beter voorstellen dan het is, moeten verboden worden.



LAND OF REGIO VAN HERKOMST

Het land van oorsprong bij een samengesteld voedingsmiddel is het land is waar de laatste belangrijke economische handeling aan het product wordt gedaan. Een Nederlandse supermarkt koopt bijvoorbeeld voor haar huismerk gehaktballen vlees uit Denemarken en Duitsland in. Het vlees en de andere ingrediënten worden in een productiefaciliteit in Nederland verwerkt tot gehaktballen. Het land van oorsprong is daardoor Nederland. De supermarkt kan op het etiket zetten: ‘Hollandse gehaktballen’.

DIT WIL FOODWATCH:

Voedselproducenten geven verplicht duidelijk op de voorkant van de verpakking aan uit welke landen de hoofdingrediënten afkomstig zijn. 'Lokaal' of 'regionaal' geproduceerd zijn vervolgens termen die alleen op de verpakking mogen staan als de hoofdingrediënten uit die regio komen.



GEZONDHEID- EN VOEDINGSCLAIMS

Als een gezondheidsclaim niet wetenschappelijk is bewezen en niet in het register met toegelaten gezondheidsclaims staat, dan is het verboden. Foodwatch heeft zich in het verleden bijvoorbeeld hard gemaakt om Becel Pro-Activ uit de supermarkt te halen en naar de apotheek te brengen.

DIT WIL FOODWATCH:

Een voedselproduct is geen medicijn. Veel gezondheidsclaims zijn misleidend en stimuleren consumenten niet tot een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Voedingsclaims moeten wat ons betreft worden verboden wanneer ze op ongezonde producten staan. Nu nog komen we ‘Rijk aan…’ en ‘Bron van…’ tegen op producten die hoog in vet, zout, suiker of energie zijn. Zoals ‘Rijk aan vezels’ op Liga Knapperige Haverrepen Honing, met 28 gram suiker per 100 gram. Ruim 2x zoveel suiker per 100 gram/ml dan een regular cola. 



15 PUNTEN ACTIEPLAN

Helaas mogen alle genoemde voorbeelden in deze nieuwsbrief gewoon, al is de Europese - en daarmee Nederlandse - wetgeving duidelijk. In verordening 1169/2011 staat: Voedselinformatie mag niet misleidend zijn, met name niet: […] ten aanzien van de kenmerken van het levensmiddel, en vooral niet ten aanzien van de aard, identiteit, eigenschappen, samenstelling, hoeveelheid, houdbaarheid, land van oorsprong of plaats van herkomst en wijze van vervaardiging of productie.”

Lok-ingrediënten, afbeeldingen, herkomstaanduiding en claims zijn niet het enige dat nog veel eerlijker moet op voedseletiketten. Foodwatch heeft eerder een actieplan van 15 veranderpunten gepresenteerd. Zo maken we ons sterk voor jouw recht om te kiezen wat je eet. Kijk op de website voor alle punten uit het plan. Heb je nog aanvullingen, laat het weten!



MELDPUNT MISLEIDING

Zie jij voedselproducten of reclames voor eten en drinken waarbij je vermoedt dat de fabrikant je probeert te misleiden? Laat ons dit dan weten! Dankzij oplettende consumenten en eigen onderzoek heeft foodwatch al heel wat malafide marketingtrucs onthuld en Gouden Windeieren uitgereikt. De grootste misleiders maken ook dit jaar kans op nominatie voor het Gouden Windei: de verkiezing van het meest misleidende product van het jaar.

DOE EEN MELDING ››