zaterdag 7 mei 2022

Teken mee voor meer voedselveiligheid

 


Beste Brigitte,

Dat er 'restvlees' in een frikandel verwerkt zit is algemeen bekend. Maar wat is dit eigenlijk? Dit restvlees wordt ook wel separatorvlees of ‘pink slime’ genoemd. Waar komt het vandaan? Is het kip of varken of komt het van een ander dier? En is het eigenlijk wel veilig?  




Eerlijk…? Zelfs wij als voedselwaakhond hebben geen idee. Dit valt namelijk niet te achterhalen. Sterker nog: zelfs de Staat en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben geen idee!  

 


Risico’s die er niet om liegen

Dat is eng. Omdat separatorvlees namelijk wel de nodige risico’s met zich meebrengt. Ten eerste een gezondheidsrisico: bacteriën voelen zich heerlijk in het roze goedje, wat al snel kan uitgroeien tot gevaarlijke aantallen. Ten tweede een frauderisico: separatorvlees kan (voor een duurdere prijs) als vers of kwaliteitsvlees verkocht worden, zonder vermelding op het etiket. Ten slotte weet je ook niet wat je eet: het zou kunnen dat je geliefde portie kipnuggets naast kip ook varken bevat. 


Dit is de stand van zaken

Foodwatch heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de Staat ‘fout’ en onveilig separatorvlees niet kan stoppen, laat staan de boosdoeners uit de keten aanspreken. Dit komt door gebrek aan traceerbaarheid, capaciteit en handhaving. Daarmee breekt de Nederlandse staat de Europese wet. Als de productie van pink slime niet aan strenge eisen voldoet brengt dat risico’s met zich mee.

  1. Geen traceerbaarheid: de staat lijkt niet te weten in welke producten separatorvlees zit en waar het wordt geproduceerd.
  2. Geen handhaving: de staat handhaaft Europese voorschriften (omtrent de productie, hygiëne en etikettering van separatorvlees) niet of legt ze (al dan niet bewust) naast zich neer.
  3. Geen capaciteit: het toezicht van de NVWA op separatorvlees en de vleesindustrie is ontoereikend, wat de voedselveiligheid in gevaar brengt.

Het is goed dat we alles van een dier gebruiken indien we het doden voor ons voedsel. We hebben dan ook geen bezwaren voor het gebruik van separatorvlees. Maar zolang we niet weten waar separatorvlees precies vandaan komt, kunnen we het dus ook niet controleren. Het risico is hoger, maar de transparantie is lager. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Het is vragen om het volgende voedselschandaal. 

 


Wat wil foodwatch? 

Iedere consument heeft het recht op veilig voedsel en om te weten wat je eet! Daarom gaan we in plaats van afwachten tot het volgende voedselschandaal nu serieuze stappen zetten. Het is niet de eerste keer dat de staat in onze ogen haar zaakjes niet op orde heeft in de voedselketen. Daarom zijn we een rechtszaak gestart om de staat te dwingen te voldoen aan de wet. Foodwatch heeft de staat in kort geding opgeroepen. De rechtszaak zal behandeld worden op een mondelinge behandeling die plaats zal vinden op 9 juni 2022 bij het Paleis van Justitie in Den Haag.

85% van de consumenten vindt het belangrijk dat foodwatch een rechtszaak tegen de kan staat kan beginnen, als consumentenrechten worden overtreden. Vind jij dat ook? 

STA ONS VANDAAG NOG BIJ IN EEN RECHTSZAAK TEGEN DE STAAT!  KOM OP VOOR JOUW RECHT OP VOEDSELVEILIGHEID. OVERTUIG DE RECHTER DAT WE NAMENS ALLE CONSUMENTEN SPREKEN!


Mobiliseer ook je vrienden, familie en netwerk door deze e-mail en/of onze petitie op sociale netwerken te delen.  



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert,
Directeur



P.S.: We strijden graag, samen met jou, voor veilig, gezond en eerlijk voedsel voor iedereen. We zijn geheel onafhankelijk, onze campagnes kosten veel tijd en geld. Jouw hulp is onmisbaar. Word jij ook donateur, of geef je een beetje extra?





Teken mee voor meer voedselveiligheid


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten