donderdag 12 mei 2022

Doneer nu


Met vriendelijke groet,

Sigrid Deters

Wij blokkeerden een soja-schip in zeesluis IJmuiden 

© Greenpeace
Beste Brigitte,

In het holst van de nacht vertrokken wij met 60 actievoerders uit 16 verschillende landen op 7 boten én het zeilschip Beluga naar zeesluis IJmuiden. Onze missie? Het blokkeren van megaschip Crimson Ace terwijl het in de sluis lag. Dat lukte, en hoe! Bekijk nu de video van deze succesvolle actie.
Bekijk de video

Waarom blokkeerden wij dit schip?

De Crimson Ace is één van de honderden schepen die jaarlijks soja, palmolie of vlees naar IJmuiden vervoeren. Voor deze producten, die wij massaal in Europa gebruiken, wordt natuur verwoest en mensenrechten geschonden. Wij vinden het onacceptabel dat dit soort schepen met open armen worden ontvangen in onze havens. Wij blokkeerden dit schip om een ijzersterke Bossenwet te eisen, zodat de handel in natuurverwoesting eindelijk stopt.

​​​​​​
Dat deden we niet alleen

Naast actievoerders uit heel Europa, waren er ook inheemse leiders uit Brazilië aanwezig bij de actie. 
 
Alberto Terena, leider van het Braziliaanse Terena-volk: “Wij zijn van ons land verdreven en onze rivieren zijn vervuild met gif, om ruimte te maken voor grootschalige landbouw. Europa is medeverantwoordelijk voor de verwoesting van ons thuis en kan er via deze wetgeving voor zorgen dat hier verandering in komt.”


Was jij er ook een beetje bij?

De namen van meer dan tienduizend supporters waren te zien op drijvende kubus-spandoeken. Misschien ook die van jou? Samen hebben we Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, gewezen op de noodzaak en urgentie van een ijzersterke Bossenwet. Ontzettend bedankt voor je steun!
 
Mis de video van de actie niet! Bekijk ‘m hier!


En hoe nu verder?

Eind juni komen de betreffende EU-ministers weer samen om te vergaderen over het wetsvoorstel van de Bossenwet. Minister Van der Wal is hier namens Nederland bij aanwezig. Het is nu tijd dat zij, en de andere ministers, in actie komen. We houden je op de hoogte.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten